Απαντήσεις για την υπόθεση της οικίας που διαθέτει στην Ευρυτανία έδωσε δια του δικηγόρου της η σύζυγος του Δημητρίου Λιάπη, Βασιλική, θεία του Μιχάλη Λιάπη, μετά τα δημοσιεύματα στον τύπο που ανέφεραν ότι έγινε ανακαίνιση στο οίκημα με κοινοτικά χρήματα.
Συγκεκριμένα ο δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
"Εκπροσωπώντας την Βασιλική, σύζυγο Δημητρίου Λιάπη, και επί έτη δικηγόρος της, κατ'εντολήν της έχω να σημειώσω τα εξής:
-Η κυρία Λιάπη ήταν η μόνη και αποκλειστική δικαιούχος της επιδότησης. Ουδείς άλλος. Σημειωτέον ότι αυτή η επιδότηση ήταν ένα μικρό μόνο ποσοστό από το σύνολο της δαπάνης για την ανακαίνιση της πατρικής οικίας του συζύγου της.
-Ήταν η μόνη και αποκλειστική υπεύθυνη για την εμπορική εκμετάλλευση των προς ενοικίαση δωματίων, διατηρώντας νομίμως όλα τα απαραίτητα παραστατικά που εκδίδονταν στο όνομά της (βιβλία, πελατολόγιο, αποδείξεις κλπ). Ουδείς άλλος.
-Την εμπορική αυτή δραστηριότητα τερμάτησε αργότερα, λόγω θανάτου του συζύγου της. Προσφάτως μάλιστα προέβη και σε περαίωση των οικονομικών εκκρεμοτήτων της επιχειρήσης ως η μόνη και αποκλειστική υπεύθυνη. Ουδείς άλλος.
-Μετά το πέρας της εμπορικής αυτής δραστηριότητας, ούσα άκληρη, μεταβίβασε το ποσοστό της ιδιοκτησίας της, στον εκ του συζύγου της ανηψιό.
Πάσα άλλη ανάμειξη συγγενικών της προσώπων είναι όχι μόνο αβάσιμη αλλά και κακόβουλη".
Τι αναφέρουν τα δημοσιεύματα
Με κοινοτική χρηματοδότηση φέρεται να μετατράπηκε το οίκημα της οικογένειας Λιάπη στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας σε πολυτελέστατη "Βίλα", σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν δημοσιεύματα στις εφημερίδες "Πρώτο Θέμα" και "Έθνος της Κυριακής"!
Σύμφωνα με τις καταγγελίες που δημοσιεύουν οι εφημερίδες, ο κ. Λιάπης και οι συνιδιοκτήτες του κτιρίου αξιοποίησαν κοινοτικά κονδύλια 10 εκ δρχαχμές το 1992 (ποσό σημαντικό για την εποχή) για την δημιουργία μονάδων αγροτουρισμού, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν πράγματι λειτούργησε σαν ξενώνας το κτίριο και για πόσο χρονικό διάστημα (ο νόμος απαιτεί να μην αλλάξει χρήση πριν μία δεκαετία).
Ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής, υποστηρίζουν ότι δεν θυμούνται την προσέλευση τουριστών που να δήλωναν ότι διέμεναν στο οίκημα της οικογένειας Λιάπη, ενώ λένε δεν υπήρξε ποτέ πινακίδα.
Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ο πρώην υπουργός ήταν "νόμιμος", καθώς η λειτουργία της επιχείρησης σταμάτησε όντως το 2002 (έχοντας ξεκινήσει το 1992), αλλά τίθεται ηθικό ζήτημα.
Το 1995 η οικογένεια Λιάπη ζήτησε από τον ΕΟΤ το σχετικό σήμα...και το 2002 ζήτησε την παύση της λειτουργίας της επιχείρησης.
Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, αν η οικογένεια Λιάπη κρατούσε βιβλίο εισόδων εξόδων και το παρουσιάσει στις αρχές τότε όντως θα αποδειχθεί ότι η έπαυλη χρησιμοποιήθηκε για τουρισμό αλλά σε διαφορετική περίπτωση φαίνεται πως απλώς ανακαινίστηκε με κοινοτικά χρήματα...
Να σημειωθεί ότι στο Πόθεν έσχες του Μιχάλη Λιάπη φαίνεται ότι η οικία του ανήκει κατά 50%.
Μάλιστα, στην συγκεκριμένη υπόθεση εμπλέκεται και ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην νομάρχης Ευρυτανίας κ. Κονοτογεώργος, επειδή η αξιοποίηση των κονδυλίων έγινε μέσω της αναπτυξιακής εταιρείας "Ευρατανία Α.Ε." στην οποία ήταν προηγουμένως διευθύνων σύμβουλος.
Για την ίδια εταιρεία βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για δάνειο το οποίο είχε λάβει και το οποίο φέρεται να ζημίωσε την πρώην νομαρχία Ευρυτανίας, ενώ στον ίδιο έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, μέχρι να κρίνει ο Εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αν θα έρθει η υπόθεση στο ακροατήριο (ο κ. Κοντογεώργος ζήτησε την άρση της ασυλίας του) ή αν θα τεθεί στο αρχείο.
Ο βουλευτής δηλώνει ότι δεν υπάρχει σκιά στην υπόθεση και πως θα ζητήσει μείωση ή απάλειψη της εγγύησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου