Όπως αποκάλυψαν πολλά Μ.Μ.Ε. ο κ. Μ. Λιάπης κατέχει αρχοντικό το οποίο ανακαινίστηκε με κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για την μετατροπή του σπιτιού που έχει στο Μεγάλο Χωριό της Ευρυτανίας, σε τουριστικούς ξενώνες.
Συγκεκριμένα, ο πρώην Υπουργός κ. Μ. Λιάπης προφανώς γνώριζε πως το σπίτι που ανήκε στην οικογένειά του -και κατά 50% σήμερα στον ίδιο όπως φαίνεται από το πόθεν έσχες του- στην Ευρυτανία ενετάχθη σε πρόγραμμα για διαμόρφωση τουριστικών καταλυμάτων την περίοδο 1992-1993, όταν μάλιστα εκείνος ήταν υφυπουργός Εμπορίου.
Το ποσό που εγκρίθηκε όμως έφθανε τα 10 εκατ. δραχμές και χρησιμοποιήθηκε για την ανακαίνιση του σπιτιού, δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για την λειτουργία ως τουριστικού καταλύματος, καθώς όπως λένε οι γνωρίζοντες- δεν φιλοξενήθηκε ποτέ σε αυτό ούτε ένας τουρίστας!!!.
Ως ενδιάμεσος φορέας για την επιδότηση λειτούργησε η αναπτυξιακή εταιρία της νομαρχίας Ευρυτανίας, Πρόεδρος της οποίας ήταν ο τότε Νομάρχης και νυν Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κοντογεώργος, ο οποίος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA επιβεβαίωσε ότι το σπίτι είχε ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και τόνισε: «Από το Μεγάλο Χωριό μπήκαν δέκα εκμεταλλεύσεις μεταξύ των οποίων και της οικογένειας, μάλλον της θείας η του αδελφού του Λιάπη, με εκπρόσωπο τον Μάρκο Λιάπη.
Ενετάχθη μια τέτοια επένδυση όμως από εκεί και πέρα δεν ξέρω αν πήρε όλα τα ποσά που προβλέπονταν από την αρχική σύμβαση».
Εν τω μεταξύ η θεία του Μιχάλη Λιάπη στην όποια άνηκε το σπίτι, ζήτησε από τον ΕΟΤ στις 21 Ιουνίου του 1995 να προχωρήσει σε έναρξη εργασιών και βάση αυτής της απόφασης εγκρίθηκε επιδότηση ύψους 10 εκατ, δραχμών για την ανακαίνιση του σπιτιού.
Ωστόσο, το 2002 η οικογένεια Λιάπη ζήτησε την παύση λειτουργίας της επιχείρησης και έτσι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που φτιάχτηκαν με κοινοτικά κονδύλια και επιδοτήσεις, έπαψαν να λειτουργούν και το σπίτι έμεινε ανακαινισμένο στην οικογένεια Λιάπη.
Επειδή από το «πόθεν έσχες» του Μιχάλη Λιάπη φαίνεται καθαρά, ότι ο πρώην Υπουργός έχει στην ιδιοκτησία του το 50% της συγκεκριμένης οικίας.
Επειδή για τον τρόπο λειτουργίας της εταιρίας «Ευρυτανία ΑΕ» αλλά και το δάνειο, που πήρε το 2007 ύψους 4,7 εκατ. ευρώ, η Δικαιοσύνη άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος τόσο κατά του νυν Βουλευτή κ. Κοντογεώργου, όσο και κατά των όλων των μελών του τότε νομαρχιακού συμβουλίου, που είχε εγκρίνει ομόφωνα τη λήψη του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και μάλιστα –όπως λέγεται- με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου .
Καλούνται να απαντήσουν ο Πρωθυπουργός και οι συναρμόδιοι Υπουργοί στα κάτωθι ερωτήματα:
Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Δικαιοσύνης θεωρεί πως η πράξη του βουλευτή μαζί και οι όποιες παραλείψεις, ότι κινούνται ή όχι στο πλαίσιο «της ακραίας κοινωνικής απαξίας», που με «εντολή Σαμαρά» έρχεται στην Βουλή νέα νομοθετική διάταξη που επιβάλλει «την άρση των προνομίων που κατέχουν Βουλευτές και άλλοι αιρετοί, οι οποίοι υπέπεσαν σε αυτές τις κολάσιμες πράξεις και συμπεριφορές;»
Να κατατεθούν τα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Εταιρείας που αφορούν την έγκριση ένταξης της εκμετάλλευσης της οικίας του κ. Λιάπη, καθώς και όλων όσων έχουν κάνει χρήση των προγραμμάτων Leader και κάθε άλλου σχετικού, καθώς επίσης και των αναπτυξιακών νόμων.
Υπάρχουν τα πιστοποιητικά έλεγχου που διενεργήθηκαν στους «ΞΕΝΩΝΕΣ ΛΙΑΠΗ» από τους Επιθεωρητές καταλυμάτων της Διεύθυνσης Ποιοτικού Ελέγχου και Εποπτείας Αγοράς του ΕΟΤ, για την σωστή εκτέλεση των εργασιών και για την ανανέωση του σήματος ετήσιας λειτουργίας ως ξενώνα;
Να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα.
Έγιναν έλεγχοι; Εάν δεν έγιναν, γιατί και με ποιο δικαιολογητικό;
Να κατατεθούν τα φύλλα ελέγχου
Να κατατεθούν οι φορολογικές δηλώσεις του «ξενώνα Λιάπη» ή όπως αλλιώς λέγεται καθώς και τα φορολογικά στοιχεία που έχουν εκδοθεί σε πελάτες του ξενώνα κατά την διάρκεια των 10 ετών από την έναρξη λειτουργίας που είχε υποχρέωση να λειτουργεί τον ξενώνα σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση του προγράμματος LEADER που αφορά τον αγροτουρισμό.
Θα στείλετε το ΣΔΟΕ να κάνει έλεγχο για όλα τα παραπάνω.
Να κατατεθεί η σχετική εντολή.
Ποια νομικά και φυσικά πρόσωπα εντάχτηκαν στα προγράμματα Leader που διαχειρίστηκε η αναπτυξιακή εταιρεία «Ευρυτανία Α.Ε» από συστάσεως της και έως σήμερα;
Να κατατεθούν οι σχετικές αποφάσεις και μια λίστα στην οποία καταγράφονται ονοματεπώνυμο, έργο, ποσό επένδυσης και επιχορήγησης.
Να κατατεθούν οι αποφάσεις έγκρισης των επενδύσεων της αρμόδιας Περιφέρειας, του Υπουργείου Οικονομικών καθώς και του υπουργείου Τουρισμού.
Πόσοι και ποιοι Υπουργοί, Βουλευτές, Νομάρχες, Δήμαρχοι και εν γένει αιρετοί συμμετείχαν ή μεταβίβασαν τα εταιρικά τους μερίδια ή τις μετοχές στα παιδιά τους ή συγγενείς τους, ή τρίτους στα προγράμματα αγροτουρισμού του leader;
Να κατατεθεί αλφαβητικός κατάλογος στα επενδυτικά αυτά σχήματα που αξιοποίησαν τα κίνητρα των αναπτυξιακών νόμων και των προγραμμάτων Leader στο νομό Ευρυτανίας, ακόμα και εκείνοι που έχουν ήδη αποπερατωθεί.
Πόσοι και ποιοι Υπουργοί, Βουλευτές, Περιφερειάρχες, Νομάρχες, Δήμαρχοι και εν γένει αιρετοί έχουν κάνει χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων τα προηγούμενα 20 χρόνια μέσω σχετικών προγραμμάτων και σήμερα έχουν στην κατοχή τους αρχοντικά τα οποία προορίζονταν να είναι τουριστικά ή αγροτουριστικά καταλύματα;
Θα προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε σχετικούς ελέγχους;
Ο Πρωθυπουργός έδωσε ή θα δώσει εντολή στους αρμόδιους Υπουργούς και στους κρατικούς φορείς για έλεγχους εξονυχιστικούς, που θα κάνουν φύλλο φτερό κάθε φάκελο πολιτικού, δημοσιογράφου, εκδότη, στρατιωτικού κ.λ.π εκ των εντιμότατων συνεργατών υπουργών, φίλων και λοιπών συγγενών;
Εάν ναι να κατατεθεί η σχετική εντολή.
Ο ερωτών Βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου