Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Αναβίωση υπαίθριου Πρωτοχρονιάτικου παιγνιδιού στο Δίστομο

Aπο τις μικρούλες Αστερία και Κυριακή Λιάσκου ( 4,5 και 6 ετών αντίστοιχα) ,μέχρι τον 88χρονο Γιάννη Σφουντούρη δεκάδες Διστομίτες, άνδρες και γυναίκες, πήραν μέρος στην αναβίωση ενός Πρωτοχρονιάτικου εθίμου- παιγνιδιού, που στην ρουμελιώτικη προφορά ακούγεται "Το Βαρτό", δηλαδή κάτι που το βαράς, το χτυπάς, κάπου. Και αυτό είναι το χτύπημα ενος κέρματος σε λειο τείχο, ώστε με το κατάλληλο - με τέχνη και εμπειρία- γκελ να πέσει όσο πιο κοντά γίνεται στα κέρματα των αντιπάλων που είναι στο έδαφος!

Οποιος φτασει μια πιθαμή κοντά στον κέρμα κάποιου άλλου κερδίζει το αντίτιμο - παλιά ηταν μια δεκάρα,μια δραχμή κοκ- πολλές φορές παιζόταν και για την απλή νίκη, χωρίς χρήματα. Σε περίπτωση που ο παίκτης καταφέρει να κατευθύνει το νόμισμά του πάνω σέ κέρμα άλλου ( ''φιλί'') τότε το κέρδος είναι...διπλό!

Η πρωτοβουλία για την αναβίωση του παιγνιδιού ήταν της "Πολιτιστικής Εταιρείας Το Μαρτυρικό Διστομο και οι 218 Σφαγιασθέντες". Ο υπευθυνος από τον πολιτιστικό αυτόν φορέα,κ. Αρ. Τζιτζώκος θεωρεί οτι η αναβίωση τέτοιων παιγνιδιών και εθίμων πρέπει να συστηματικοποιηθεί και να επεκταθεί και σε άλλες δράσεις. "Με αυτό το παιγνίδι - που την περιοδο των εορτών κορυφωνόταν- έχουν συνδέσει τις αναμνήσεις τους πάρα πολλές γενιές" λέει.

Στο κάλεσμά της Πολιτιστικής εταιρείας ορίστηκε ως τόπος συνάντησης "τα αγκωνάρια" του Αι Νικόλα στην Πάνω Πλατεία,το μεσημεράκι της παραμονής Πρωτοχρονιάς. Επιστρατευτηκαν παλιά κέρματα που "κάθονταν" πιο καλά στο έδαφος. Το πιο παλιό ήταν ενας "Οθωνας" του 1851 που κέρδισε τις εντυπώσεις.

Ενδιαφέρον είχε οτι ενώ ξεκίνησαν λίγοι,γρήγορα μαζεύτηκαν αρκετοί,όλων - σχεδον - των ηλικιών, άνδρες και γυναίκες καθώς και επισκέπτες του Διστόμου. Πήραν μέρος από απλοί παίκτες , ως τους "πρωταθλητές" προ 40,50, 60 ακόμα και 70 χρόνια...

Οι νέοι, ειναι αλήθεια, δεν έδωσαν το παρόν τους όσο θα έπρεπε, ίσως να έφταιγε η ώρα..Πάντως σε αυτούς αφιερώνεται αυτο το "ρεπορτάζ" με την ευχή του χρόνου να είναι περισσότεροι - όλοι , θα λέγαμε- για να έχει και νόημα η αναβίωση... Οι μικρόύλες Αστερία και Κυριακή πήραν τα πρώτα "μαθήματα" βαρτού από τη γιαγιά τους ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...