Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Κούλουμα στην Υπάτη

"Καλώς τη την Σαρακοστή, την Καθαρή Δευτέρα" τραγούδησαν και χόρεψαν στην Υπάτη "ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ", προβάλλοντας και προσπαθώντας να διατηρήσουν - όπως κάνουν εδώ και 37 χρόνια - την πλούσια πολιτιστική παράδοση του τόπου μας, παρουσιάζοντας χορούς της Αποκριάς απ' όλη την Ελλάδα αλλά και της Υπάτης, μιας ιστορικής και Μαρτυρικής πόλης που προπολεμικά έκανε Κούλουμα στη θέση "Αλωνάκι" πάνω από την «Ανεμότρυπα» και έκλεινε την ημέρα στην Αγιά Σοφιά τραγουδώντας την Πλατώνα και την Σαρακοστή.

Μικροί και μεγάλοι, μασκαρεμένοι «αλά παλαιά», έστησαν ένα αυθόρμητα οργανωμένο γλέντι με χορό και παραδοσιακό φαγητό (φασολάδα, λαγάνα, τουρσί, ελιές) και κρασί για όλους! 

Στήθηκε γαϊτανάκι και σε σκωπτικούς - σατυρικούς παραδοσιακούς ρυθμούς το μικρό και  μεγάλο τμήμα του χορευτικού των «ΑΙΝΙΑΝΩΝ» χόρεψαν και τραγούδησαν την «Πλατώνα» αλλά και το «Καλώς τη, την Σαρακοστή» (παραδοσιακούς αποκριάτικους χορούς της Υπάτης), καθώς επίσης και διάφορους αποκριάτικους χορούς από όλη την Ελλάδα. Επίσης  διαδραματίστηκαν διάφορα αυτοσχέδια δρώμενα όπως «Ο γανωτζής», «Η νύφη», «Πώς το τρίβουν το πιπέρι» κ.λ.π.. 

Τα Κούλουμα πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική υποστήριξη της Τοπικής Κοινότητας Υπάτης και του Δήμου Λαμιέων αλλά και την πολύτιμη βοήθεια επαγγελματιών της περιοχής και εθελοντών κατοίκων της Υπάτης, την επιμέλεια είχε ο δάσκαλος του χορευτικού κ. Απόστολος Πουγκακιώτης.  

Και του χρόνου! Καλή Σαρακοστή!   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...