Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Χ. Αθανασίου: «Όχι» σε αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης κατά της Γερμανίας για το Δίστομο

Αρνητικός στο ενδεχόμενο να δώσει άδεια ώστε να εκτελεστεί κατά του γερμανικού δημοσίου η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το Δίστομο, εμφανίσθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Β. Καπερνάρου. 


Παρέμβαση έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Γλέζος ζητώντας «εφαρμογή της δικαιοσύνης σε αυτόν τον τόπο».

Ο κ. Αθανασίου επικαλέστηκε τα προβλήματα που θα δημιουργούσε στις ελληνογερμανικές σχέσεις η αναγκαστική εκτέλεση κατά του γερμανικού δημοσίου και είπε ότι είναι πολιτικό θέμα. Η παροχή άδειας αναγκαστικής εκτέλεσης «άπτεται μίας γενικότερης πολιτικής», είπε. Θα είναι «αποσπασματική κίνηση που θα όξυνε τις σχέσεις χωρίς να δίνεται οριστική λύση στο ζήτημα», καθώς υπάρχουν και άλλοι αιτούντες, σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι καθήκον της κυβέρνησης είναι να μην μελετηθεί αποσπασματικά το θέμα, αλλά αφού εξεταστούν όλες οι παράμετροι να καταλήξουμε.

Υπενθύμισε ακόμη ότι στην υπόθεση των γερμανικών οφειλών έχει αναμιχθεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που «μελετά το ζήτημα συνολικά για να βρεθεί ποιες είναι οι λύσεις και το νομικό μας οπλοστάσιο», ενώ ανέφερε ότι και απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπογραμμίζει ότι η σκοπιμότητα της άδειας αναγκαστικής εκτέλεσης γίνεται με βάση την στάθμιση των επιπτώσεων στις διεθνείς σχέσεις της χώρας και έχει το χαρακτήρα κυβερνητικής πράξης.

«Ζητώ εφαρμογή της δικαιοσύνης σ’ αυτόν τον τόπο», τόνισε σε παρέμβασή του ο Μ. Γλέζος, ο οποίος κατήγγειλε «ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από την κυβέρνηση» (της περιόδου Σημίτη). Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι για την υπόθεση του Διστόμου η Γερμανία κλήθηκε να παραστεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, αλλά το αρνήθηκε. Όταν έχασε την δίκη προσέφυγε στο Εφετείο, αλλά το Εφετείο απέρριψε την έφεση του γερμανικού δημοσίου. Στη συνέχεια η Γερμανία προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ο οποίος «με συντριπτικότατη πλειοψηφία» απέρριψε την αίτησή της.

«Έτσι γίνεται η μεγάλη απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας στη Δικαιοσύνη», είπε ο κ. Γλέζος και υπενθύμισε ότι ο τότε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Ματθίας ως Πρόεδρος Τμήματος του Αρείου Πάγου δέχθηκε προσφυγή πολίτη ο οποίος ζητούσε να μην εφαρμοστεί η απόφαση. Έτσι υπήρξε απόφαση του Τμήματος του Αρείου Πάγου που αναιρούσε απόφαση της Ολομέλειας και μεθοδεύθηκε η υπόθεση να πάει στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Η κυβέρνηση τότε παρέτεινε τη θητεία του Προέδρου του Αρείου Πάγου για να ολοκληρώσει το «έγκλημα», όπως το χαρακτήρισε ο Μ. Γλέζος, ο οποίος κατήγγειλε την «ωμή παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας».

newsroom naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...