Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Περγαντάς: Σταθερή πρωτιά και το 2012 για τη Στερεά Ελλάδα στη διαχείριση του ΕΣΠΑ

Στη Λαμία, έγινε στις 30 Μαίου του 2012, η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Στερεάς Ελλάδας, με 25 θέματα, και με συζήτηση για επίκαιρα θέματα, βάσει του κανονισμού λειτουργίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Περιφερειάρχη Κλέαρχο Περγαντά στα εξής ζητήματα :

- Στη σταθερά πρώτη θέση της Στερεάς Ελλάδας στη διαχείριση του ΕΣΠΑ :

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του Υπουργείου Ανάπτυξης, συνεχίζεται και το 2012 η πρωτοκαθεδρία της Στερεάς Ελλάδας στους δείκτες απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ.

Όπως είναι γνωστό, στο τέλος του 2011, η Στερεά Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή των Περιφερειών με τη μεγαλύτερη υλοποίηση έργων και απορρόφηση κονδυλίων που έφτασε σε ποσοστό 62,05 %. Σε σταθερή ανοδική τάση, συνεχίστηκε και τους πρώτους μήνες του 2012, η αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος, με εξαιρετικές επιδόσεις και συγκεκριμένα :

Στο εκχωρημένο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 252,57 εκ. €, έχουν υπογραφεί συμβάσεις 286,17 (113,3 %) και η απορρόφηση ανέρχεται στα 162,39 εκ. € (64,3 %), ενώ ο μέσος όρος της χώρας κυμαίνεται σε ποσοστό 34,5 %.

Όπως τονίζει ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς : «Η Στερεά Ελλάδα καταγράφει άλλη μια συνεχόμενη πρωτιά, που είναι αποτέλεσμα σκληρής και επίπονης προσπάθειας, συνεχών συναντήσεων, διαρκούς παρακολούθησης της υλοποίησης των έργων, άμεσης επίλυσης προβλημάτων, καθώς και αποτελεσματικής συνεργασίας με όλους τους αρμόδιους. Όλοι μας, ο ίδιος ως Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες, το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα Συλλογικά όργανα, η Διαχειριστική Αρχή, οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι δικαιούχοι, συντονίσαμε τις προσπάθειές μας για να επιτύχουμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα.

Η επίτευξη των στόχων του 2011 και του πρώτου τετραμήνου του 2012, μας δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες, για τη χρονιά που διανύουμε, που εν μέσω οικονομικής κρίσης απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και γρήγορο αποτέλεσμα.

Αυτή την κρίσιμη και δύσκολη περίοδο, είναι επιβεβλημένο να συνεχίσουμε αποδοτικά και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας, έτσι ώστε μέσα από την επιτυχημένη υλοποίηση του ΕΣΠΑ να συμβάλλουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στη διατήρηση της αγοράς εργασίας και στην προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον για την Περιφέρεια και την κοινωνία».

- Στις θετικές εξελίξεις για την υλοποίηση του έργου του 5ου Ενιαίου Λυκείου Λαμίας, προϋπολογισμού 7,4 εκ. €.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης, ανέφερε πως το έργο είναι ενταγμένο από την προηγούμενη Νομαρχιακή Αρχή στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Φθιώτιδας και οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει μέχρι την ολοκλήρωση της δημοπράτησής του. Όπως είναι γνωστό, η μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχει δημιουργήσει στασιμότητα στην υλοποίηση έργων που δεν έχουν συμβάσεις.

«Εκτιμώντας την απόλυτη αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου» επεσήμανε ο κ. Περγαντάς «με παρέμβασή μας εξασφαλίσαμε την κατ΄εξαίρεση έγκριση του Υπουργείου για την υπογραφή της σύμβασης του έργου. Η εξέλιξη αυτή είναι απολύτως θετική και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για εξομάλυνση της χρηματοδοτικής ροής, έτσι ώστε να κατασκευαστεί το σχολικό κτίριο. Αυτή τη δύσκολη περίοδο, η Περιφέρεια όχι μόνο δεν αδρανεί, αλλά διεκδικεί κάθε δυνατότητα που μπορεί να εξασφαλίσει έργα χρήσιμα για τον τόπο μας και τους πολίτες».

- Στη διαμόρφωση πολύ καλύτερων όρων για τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κατά τη νέα, Ε΄προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.

Είναι γνωστό ότι η έναρξη των διαβουλεύσεων για τη διαμόρφωση των κανονισμών της Ε΄προγραμματικής περιόδου, προέβλεπε κατ΄αρχάς δύο κατηγορίες περιφερειών : πάνω και κάτω από το 75 % του κοινοτικού μέσου όρου. Με αυτά τα δεδομένα η Στερεά Ελλάδα θα εντασσόταν στις περιφέρειες άνω του 75 %.

Όμως, ο Περιφερειάρχης πρότεινε και υποστήριξε τη δημιουργία ενδιάμεσης κατηγορίας Περιφερειών (περιφέρειες σε μετάβαση μεταξύ του 75-90 % του μέσου όρου της ΕΕ) σε συγκλίνουσα κατεύθυνση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλά Κράτη – Μέλη.

«Ξεκινάμε τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 με πολύ καλύτερους όρους» τονίζει ο κ. Περγαντάς «Η πρώτη εγκύκλιος για την κατάρτιση του νέου προγράμματος, που εκδόθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Ανάπτυξης, θεσμοθετεί την πρόταση που προωθήσαμε και υποστηρίξαμε όλο το διάστημα των διαβουλεύσεων.

Κι αυτό είναι μια πολύ ικανοποιητική, μια πολύ θετική εξέλιξη, αφού πλέον η Στερεά Ελλάδα αντιμετωπίζεται με τις πραγματικά επικρατούσες παραμέτρους, δηλαδή τις παραμέτρους της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας, που επιβάλλουν μεγαλύτερη ενίσχυση, σε οικονομικά μεγέθη, αλλά και διευρυμένο πεδίο επιλέξιμων δράσεων.

Εμείς από σήμερα κιόλας αρχίζουμε μια διευρυμένη συνεργασία και διαβούλευση με τους φορείς της Στερεάς Ελλάδας, έτσι ώστε συνθετικά και με ανοιχτές διαδικασίες να διαμορφώσουμε το νέο μας συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Έχοντας μια καλύτερη αφετηρία για την Ε΄προγραμματική περίοδο, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις νέες ευκαιρίες που αναδεικνύονται και ενδυναμωμένοι να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο τόπος και οι πολίτες»

Επίσης, στην ημερήσια διάταξη, συζητήθηκαν πολύ σημαντικά ζητήματα για την έγκαιρη και αποτελεσματική χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων, όπως η έγκριση σύναψης προγραμματικών συμβάσεων και συγκεκριμένα :

- Για την αποκατάσταση παλαιών μεταλλευτικών χώρων στη Φωκίδα, προκειμένου να υποβληθεί πρόταση ένταξης του έργου στο ΕΠΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ).

- Για την αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας και την αναστήλωση του κτιρίου «Κύμα» στα Λουτρά Αιδηψού, με σκοπό την υποβολή προτάσεων στο ΕΣΠΑ.

- Για το έργο «Ανέγερση και εξοπλισμός Πολιτιστικού Πνευματικού Κέντρου Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας», προϋπολογισμού 3.000.000 €, για υποβολή πρότασης ένταξης στο Περιφερειακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για την κατασκευή και διαμόρφωση χώρων 1.795 τ.μ., που θα στεγάζει εκθέσεις, εκδηλώσεις, συνέδρια, διαλέξεις, λειτουργία σχολών (π.χ. γονέων, εκμάθησης νοηματικής γλώσσας, κ.λ.π.), βιβλιοθήκες, χώρους φύλαξης ιερών σκευών και κειμηλίων κ.λ.π. Επιπλέον προβλέπεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και απαραίτητων συνοδών έργων.

- Για την ανάδειξη του φαραγγιού «Πάντα Βρέχει», περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στην Ευρυτανία.

- Για τη συμμετοχή στην υλοποίηση του προγράμματος «Μεσογειακό Δίκτυο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (MEDeGOV), που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει εγκριθεί προϋπολογισμός 450.000 €.

Επιπλέον, η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε και ένα πολύ σημαντικό θέμα για τον καθορισμό των εδρών επιβατηγών Δημοσίας χρήσης αυτοκινήτων (ταξί) σύμφωνα με τον πρόσφατο Νόμο 4070/2012.

Επί του θέματος το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τη διατήρηση των εδρών των ταξί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πρόταση του Περιφερειάρχη, θα προταθεί από την Ένωση Περιφερειών τροποποίηση του Νόμου, ώστε να δοθεί εξάμηνη παράταση με σκοπό να γίνει μια λεπτομερής διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, έτσι ώστε, όπου χρειαστεί και συμφωνημένα, να γίνουν εντός του διαστήματος αυτού οι αναγκαίες αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...