Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Έφυγε ο Ευθύμης Παπαδημητρίου

Έφυγε από κοντά μας ένας μοναδικός άνθρωπος, ιδρυτικό μέλος του Αυτοδιοικητικού κινήματος περιφέρειας Στερεάς: διανοητής και ακτιβιστής, ιδρυτικό μέλος και στη συντακτική επιτροπή του Δαίμωνα της Οικολογίας και του περιοδικού Οικοτοπία, ο Ευθύμης Παπαδημητρίου, πέθανε την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012. Ο Ευθύμης Παπαδημητρίου ήταν ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Σπούδασε αρχικά Νομικά και Πολιτικές επιστήμες, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια Φιλοσοφία, Κοινωνιολογία και Ιστορία, στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, του οποίου έγινε διδάκτορας και επιστημονικός συνεργάτης. Πολυδιάστατος και αεικίνητος, συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα και στο γερμανικό και ελληνικό αντιπολεμικό κίνημα, στο οικολογικό κίνημα, σε αυτοδιοικητικές κινήσεις, σε επιτροπές και σε ομάδες για τον πολιτισμό και το περιβάλλον μέχρι σήμερα. Αρθρογραφούσε επί χρόνια σε ελληνικά και ξένα έντυπα για θέματα φιλοσοφίας και οικολογίας και είχε εκδώσει βιβλία. Διοργάνωσε και συμμετείχε σε συνέδρια, πλήθος διαλέξεων και ομιλιών ενώ ταυτόχρονα συμμετείχε σε κινητοποιήσεις, υποκινούσε και υποστήριζε ενεργά συλλογικές προσπάθειες είτε αφορούσαν τη γειτονιά είτε τον πλανήτη. Μάχιμος και πάντα παρών στους κοινωνικούς αγώνες, αισιόδοξος και ακτινοβόλος, ο Ευθύμης Παπαδημητρίου αφήνει πολύτιμη κληρονομιά σε όσους τον γνώρισαν μια ξεχωριστή στάση ζωής που κράτησε μέχρι την τελευταία στιγμή.

Δέσποινα Σπανούδη 

Ανακοίνωση του τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της ΔΗΜΑΡ για τον θάνατο του Ευθύμη Παπαδημητρίου


Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετάμε τον Ευθύμη Παπαδημητρίου, το σπουδαίο και μαχητικό διανοητή της αριστεράς, της οικολογίας, της φιλοσοφίας, τον τρυφερό άνθρωπο, τον υπέροχο φίλο. Θα το συναντάμε πια στα κείμενά του, στις αναμνήσεις μας, στις πολλές παρακαταθήκες του, εκεί όπου το δίκαιο, η ευαισθησία και ο τεκμηριωμένος λόγος αναζητούσαν χώρο να υπάρξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...