Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Περιοδεία του Κώστα Χαϊνά στην Άμφισσα

Από την συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας

Με την αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κα Γαζή συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη 20 Μαρτίου στην Άμφισσα, αντιπροσωπεία των Ενεργών Πολιτών Στερεάς. Η κα Γαζή επισήμανε τα μεγάλα ελλείμματα και τις καθυστερήσεις του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης στα τρία αυτά χρόνια που δοκιμάσθηκε και παρουσίασε τα βασικά προβλήματα της Φωκίδας αλλά και τις ενέργειες της αντιπεριφέρειας για την αντιμετώπισή τους.


Στην συνέχεια η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Ταγκαλή λόγω της απουσίας του Δημάρχου κου Φουσέκη για προγραμματισμένη δημοτική δουλεία εκτός Άμφισσας. Η συζήτηση είναι ενδιαφέρουσα και δημιουργική. Ο αντιδήμαρχος παρουσίασε εκτενώς τα βασικά προβλήματα του Δήμου Δελφών, τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής αλλά και τις δυσκολίες που συναντά στην διαδικασία επίλυσής τους.



Από τη συνάντηση με το Δήμαρχο Δωρίδας
Επίσης συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του Επιμελητήριου Φωκίδας, όπου ο πρόεδρος κος Γαζής παρουσίασε αναλυτικά τα βασικά προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου της Φωκίδας, όπως την δυσμενή θέση της περιφέρειας όσον αφορά τα Ευρωπαϊκά Επενδυτικά Προγράμματα και τα ποσοστά χρηματοδότησης αλλά και την εξαίρεσή της σε ορισμένα από αυτά, την έλλειψη ενός φορέα Τουριστικής Ανάπτυξης, τον κόμβο για το Βιοτεχνικό Πάρκο Άμφισσας, τον κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου προς τον ΒΙΟΠΑ, την αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής του Μόρνου για μια ήπια τουριστική ανάπτυξη, την αποκατάσταση του ελαιώνα της Άμφισσας και μια σειρά άλλα προβλήματα.
Τέλος συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Δωρίδας κο Καπετζώνη, με τον οποίο έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική συζήτηση. Από τον Δήμαρχο παρουσιάσθηκαν τα βασικά προβλήματα της περιοχής όπως, η ολοκλήρωση των υποδομών ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών, δίκτυα άρδευσης, φράγματα, αναπλάσεις ορεινών οικισμών, στις Δημοτικές Ενότητες που έχουν προγραμματισθεί και νέα προτεινόμενα έργα όπως το επαρχιακό οδικό δίκτυο Ιτέας – Ερατεινής – Ναύπακτος, παρακαμπτήριος Λιδωρικίου, άλλοι επαρχιακοί δρόμοι, έργα ύδρευσης, λιμενικά έργα, αποχετεύσεις και αναπλάσεις που έχουν προγραμματισθεί τη νέα προγραμματική περίοδο 2013-2020.

Από την συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Άμφισσας
Από την πλευρά του ο Κώστας Χαϊνάς παρουσίασε την εναλλακτική του πρόταση για την περιφέρεια της Στερεάς, την αντίληψη του συνδυασμού για την λειτουργία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας τα θεσμικά ελλείμματα και τις καθυστερήσεις του νέου θεσμού, αλλά και τη συνεχιζόμενη ασφυκτική εξάρτηση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία, που ακυρώνει στην πράξη την αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης. Ιδιαίτερα για τα προβλήματα της Φωκίδας, σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, επανεξετάζοντας την ισοπεδωτική αντιμετώπιση των περιφερειακών ενοτήτων όσον αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τη χρηματοδότησή τους, την άμεση επίλυση του προβλήματος του κόμβου στο ΒΙΟ.ΠΑ. της Άμφισσας και την σύνδεσή του με αγωγό φυσικού αερίου, την επανεξέταση όλου του καθεστώτος της λίμνης του Μόρνου και της αξιοποίησης ενός φυσικού πόρου που παράγεται στην περιφέρειά μας από την ΕΥΔΑΠ, χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος για την περιοχή μας και μάλιστα με επιβολή ενός ασφυκτικά απαγορευτικού πλαισίου που εμποδίζει την αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής του Μόρνου.    Επίσης τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπισθούν οι μεγάλες ελλείψεις σε έργα υποδομών, δρόμων, έργων ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, ΒΙΟΚΑ κ.ά. Ο περίφημος κάμπος του ελαιώνα της Άμφισσας, χρειάζεται μεγαλύτερη προστασία και φροντίδα και από τους παραγωγούς αλλά και από την αυτοδιοίκηση. Ιδιαίτερα τόνισε τη σημασία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, ώστε και η ανακύκλωση να ολοκληρωθεί σε όλες τις περιοχές και να γίνει πιο αποτελεσματική, αλλά και η παραπέρα διαχείριση τους να γίνει πιο αποτελεσματική και ολοκληρωμένη, ώστε να έχουμε στο τέλος την ελαχιστοποίηση των υπολειμμάτων.

Από την συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Άμφισσας
Ειδική αναφορά έκανε για τους Δελφούς, αυτό το παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, ο ομφαλός της Γης όπως αναφέρεται, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς να γίνει ελκυστικότερος αυτός ο προορισμός, αλλά και πως μπορεί να επιμηκυνθεί η παραμονή των τουριστών στην περιοχή, προσφέροντάς τους εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως μια επαγγελματική θεατρική παράσταση, μια επίσκεψη σε γειτονικούς    αρχαιολογικούς χώρους, προτάσεις εναλλακτικής και ποιοτικής ψυχαγωγίας, εκδρομών και άλλων μορφών, ώστε η παγκόσμια τουριστική αγορά να συμπεριλάβει την επίσκεψη στους Δελφούς για περισσότερες από μία ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...