Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΛΑΧΑΝΑ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ  ΥΠΑΤΑΙΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ  ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗ

100 χρόνια  συμπληρώνονται φέτος από την  «Μάχη Κιλκίς-Λαχανά» που έκρινε την τύχη της Μακεδονίας την 21η Ιουνίου 1913. Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Υπαταίων «Οι Αινιάνες» , τιμά με την παρουσία του, συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις, την μνήμη ενός ακόμη ηρωικού τέκνου της, τον Συνταγματάρχη Ιωάννη Παπακυριαζή, ο οποίος γεννήθηκε στην Υπάτη και ανήκει στη γενιά των αξιωματικών εκείνων που κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13 διπλασίασαν την Ελλάδα. Ο Συνταγματάρχης Ιωάννης Παπακυριαζής ως άλλος «βουλγαροκτόνος» - έπεσε ηρωικά στα υψώματα του Λαχανά ακολουθώντας το παράδειγμα του Βυζαντινού στρατηγού Νικηφόρου Ουρανού, ο οποίος  νίκησε στην Μάχη του Σπερχειού 1000 χρόνια πριν νικώντας τους Βουλγάρους κατακτητές.

«Εμπρός παιδιά μου και  τους φάγαμε!».

Με αυτά τα λόγια στο κρισιμότερο σημείο της μάχης, ενθάρρυνε τους αξιωματικούς και στρατιώτες του και μαζί με τους οποίους επιτέθηκαν ακάθεκτοι κατά των αμυνόμενων Βουλγάρων. Η απροσδόκητη και μανιώδης αυτή επίθεση των Ελλήνων κλόνισε το ηθικό του εχθρού που αναγκάστηκε να υποχωρήσει ατάκτως, όμως ο ηρωικός Συνταγματάρχης, βαλλόμενος από εχθρικές σφαίρες στην καρδιά, έπεσε νεκρός – λαμβάνοντας μία θέση ανάμεσα στο πάνθεον των Υπαταίων Ηρώων.

Η μεγάλη μάχη στα υψώματα του Λαχανά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας του προηγούμενου αιώνα, καθώς επαναπροσδιόρισε τα όρια του ελληνικού κράτους, που μέχρι τότε περιοριζόταν στην Θεσσαλία και επέτρεψε την ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό των Ελλήνων της Μακεδονίας και της Θράκης έπειτα από πέντε αιώνες τουρκικής κατοχής. Υπήρξε δε από τις φονικότερες της νεώτερης ελληνικής ιστορίας καθώς οι απώλειες του ελληνικού στρατού ήταν 8.828 νεκρούς και τραυματίες.

Στην αντιπροσωπεία  του Συλλόγου «Οι Αινιάνες» με επικεφαλής την Πρόεδρό του Μαρία Αν. Λαϊνά, για την 100η  επέτειο μνήμης της Μάχης του Λαχανά, συμμετέχουν και τιμούν με την παρουσία τους , τα εγγόνια του γενναίου Συνταγματάρχη, Γεώργιος και Ασπασία, παιδιά του εκτελεσθέντα στον Γοργοπόταμο ταγματάρχη  Αθαν. Παπακυριαζή.

«…Ηρώων μάνα ένδοξη, πρώτη  στους αγώνες,
τη δόξα σου, σε τέτοιους άντρες τη χρωστάς, Υπάτη»                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...