Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Το Eτος Καβάφη γιορτάζει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

«Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών θα απορροφήσει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολισμού και πρόεδρός του θα είναι η κα Ελένη Αρβελέρ», ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των εκδηλώσεων του Κέντρου Δελφών, στο πλαίσιο του «Έτους Καβάφη».

Deutsch: Kavafis 1929 in seiner Wohnung in Ale...
Deutsch: Kavafis 1929 in seiner Wohnung in Alexandria (Photo credit: Wikipedia)
Συμπλήρωσε δε απευθυνόμενος στην κα Αρβελέρ ότι «στο πρόσωπό σας το υπουργείο Πολιτισμού βλέπει ένα πολύτιμο συνεργάτη και κυρίως αισθάνεται ότι η δουλειά η οποία έχετε κάνει στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών είναι αυτό που χρόνια τώρα προσδοκά όλη η Ελλάδα, για την αξιοποίηση και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό που γίνεται στο Κέντρο Δελφών και γι’ αυτό θα σας αναθέσουμε πρόσθετα καθήκοντα».

Ο Διευθυντής του Κέντρου Δελφών, καθηγητής Αθανάσιος Μαρκόπουλος παρουσίασε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση και των 80 χρόνων από το θάνατο του Κ.Π. Καβάφη στους Δελφούς από 4 έως 31 Ιουλίου που περιλαμβάνει Διεθνές Συμπόσιο με τίτλο «Κ.Π. Καβάφης, Ελληνικός και Οικουμενικός» από τις 5 έως τις 7 Ιουλίου, στο οποίο θα συμμετάσχει πλειάδα μελετητών του Καβάφη και μεταξύ άλλων η Diana Haas, Αν. Πρόεδρος Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Δημήτρης Μαρωνίτης, Ομ. Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Paola Maria Minucci, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ρώμης Sapienza, η Μαρία Ρώτα, Λέκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και ο Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Επίσης στις 4 Ιουλίου θα προβληθεί η ταινία «Ο Βυζαντινός Καβάφης» σε σκηνοθεσία του Πάνου Κυπαρίσση και θα ακολουθήσει η Μουσική Παράσταση «Γιατί τα σπάσαμε τ’ αγάλματά των», από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, στο Θέατρο Φρύνιχος, σε διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου και Σολίστ τη Φωτεινή Δάρρα.

Την επομένη, 5 Ιουλίου, διοργανώνεται Εικαστική έκθεση με τίτλο «Κ.Π. Καβάφης Άσπρα λουλούδια ως ταίριαζαν πολύ» στην οποία συμμετέχουν είκοσι δύο Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, ενώ θα εκτεθούν και οκτώ χαρακτικά του David Hockney με θέμα τον Καβάφη, καθώς και αρχειακό υλικό. Την ίδια ημέρα θα παρουσιαστεί η μουσική παράσταση «Καβάφης και Μουσική: Τραγούδια και Στοχασμοί», με ομιλητή τον Καθηγητή Κλασικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Michigan Βασίλη Λαμπρόπουλο.

Τέλος, το Σάββατο 6 Ιουλίου θα ανέβει η παράσταση «Ο Θεατρικός Καβάφης» στο θέατρο Φρύνιχος, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Πιερή και την Κυριακή 7 Ιουλίου μουσική παράσταση με μελοποιημένη ποίηση του Κ.Π. Καβάφη στην Καταλανική γλώσσα, με τον Καταλανό τροβαδούρο Josep Tero στο Αίθριο του Συνεδριακού Κέντρου.

«Πάντοτε περιμένουμε περισσότερα, αλλά είναι λάθος, γιατί αν όλοι περιμένουν περισσότερα δεν θα είχε κανένας, οπότε είμαι ευχαριστημένη γιατί τα δέκα παιδιά που είναι στο Κέντρο Δελφών, δουλεύουν σαν να είναι σπίτι τους, είναι η διασκέδασή τους και η χαρά τους. Αυτό με κάνει να λέω ότι και ο Τσώρτσιλ: «ποτέ τόσο λίγοι δεν έχουν κάνει τόσα πολλά για τόσους πολλούς». Η πολιτεία από τη μεριά της δείχνει ότι αναγνωρίζει την προσπάθεια», δήλωσε στο ΑΠΕ π ΜΠΕ η κα Αρβελέρ, μιλώντας για την δουλειά που γίνεται στο Κέντρο Δελφών.

Παράλληλα με το πρόγραμμα εκδηλώσεων στους Δελφούς παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, από τις 19 Ιουνίου έως τις 15 Δεκεμβρίου, με γενικό τίτλο: «Με Μουσικές Εξαίσιες, Με φωνές –150 χρόνια από τη γέννηση του Κ.Π. Καβάφη», που περιλαμβάνει μουσικές συναυλίες και παραστάσεις (performances), εικαστική έκθεση, έκθεση ντοκουμέντων και αρχειακού υλικού, video art, επιστημονική ημερίδα και καλλιτεχνικές δράσεις με νέους δημιουργούς (βραδιές ποίησης, αφηγηματικά δρώμενα, μουσικές παραστάσεις), οι οποίες χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, στον Εθνικό Κήπο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη, στο Θέατρο ΑΤΤΙΣ και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι δεν θέλει να κλείσει τις εστίες πολιτισμού ειδικά αυτές στα Βαλκάνια, αλλά θέλει να βελτιώσει τις αποδόσεις τους και συμπλήρωσε ότι στόχος του είναι να ενισχύσει «τους υπάρχοντες θεσμούς ώστε να προβληθεί το Αρχαίο θέατρο που είναι υποχρέωσή μας, απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...