Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

''Ποτέ πια πόλεμος!'' το μήνυμα του"Δρόμου Θυσίας" στο Δίστομο

Δώδεκα χιλιάδες μέτρα, εκατομμύρια χτύποι καρδιάς, δισεκατομμύρια ευχές-απαιτήσεις: ''Ποτέ πια πόλεμος!'' Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψαν οι 275 ενήλικες δρομείς, οι περίπου 100 μικρότεροι αλλά και οι θεατές -κάτοικοι και επισκέπτες-προσκυνητές  του Διστόμου, που συμμετείχαν στο "Δρόμο Θυσίας" από τον Καρακόλιθο, έξω από την Λιβαδειά μέχρι την Μαρτυρική Κωμόπολη της Βοιωτίας, μπροστά στον ναό του Αγίου Νικολάου όπου είναι χαραγμένα τα ονόματα των 218 Διστομιτών που στις 10 Ιουνίου 1944 σφαγιάσθηκαν από τα ναζιστικά,γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Δρομείς από όλη την Ελλάδα αλλά και από το ίδιο το Δίστομο και την Παραλία Διστόμου,  από όλες τις ηλικίες,ερασιτέχνες αλλά και πιο...συστηματικοί αθλητές μεγάλων αποστάσεων,πήραν μέρος στον Δρόμο Θυσίας 2013.

Παρά την μεγάλη απόσταση και το δύσκολο ανάγλυφο της διαδρομής,ο αγώνας ήταν πιο εύκολος από πέρυσι, λόγω του δροσερότερου καιρού.Η διοργάνωση του αγώνα έγινε από την Αθλητική Ψυχαγωγική Ένωση  Ασπρων Σπιτιών Παραλίας Διστόμου  ''Μεδεών'', υπό την αιγίδα του Δήμου και την συνδρομή - με τις κατάλληλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις- του αστυνομικού Τμήματος Διστόμου.

Εντύπωση έκαναν δυο πανό που άνοιξαν δρομείς στον τερματισμό - ένα από τον σύλλογο Δρομέων Νέας Σμύρνης που έγραφε "ΕΛΛΑΣ- Οχι στον φασισμό", και ένα από τα μαρτυρικά Κερδύλλια  Σερρών που έγραφε "Τα εγκλήματα πολέμου δεν παραγράφονται ΠΟΤΕ", όπως και η συμμετοχή σχεδόν όλων των μικρών μαθητών και μαθητριών στην μικρή διαδρομή του Δρόμου Θυσίας με αφετηρία το Μαυσωλείο,στον ομώνυμο λόφο.

Οι εκδηλώσεις Μνήμης που έχουν ξεκινήσει στο Δίστομο - καλλιτεχνικές,αθλητικές κ.α. - θα κορυφωθούν στην 10η Ιουνίου με την Δοξολογία  και την ανάβαση στο Μαυσωλείο για το Μνημόσυνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...