Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

1η Επιμελητηριακή Συνάντηση του Επιχειρηματικού κόσμου της Στερεάς


Αλήθειες και μόνο αλήθειες ακούστηκαν  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Εύβοιας, στην 1η Επιμελητηριακή Συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας. Στόχος αυτού του νέου άτυπου «οργάνου» είναι να αναπτυχθεί η Περιφερειακή Συνείδηση ανάμεσα στον Επιχειρηματικό κόσμο της Στερεάς καθώς τα ζητήματα όχι απλά είναι κοινά, αλλά πρέπει (επιτέλους) η στρατηγική να είναι κοινή, πολύ δε περισσότερο όμως η φωνή τους πιο δυνατή! Η «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» ήταν εκει!
Αγωνία και μόνο αγωνία διακρίνει κανείς στον επιχειρηματικό κόσμο και της Στερεάς Ελλάδας. Από τη μια η αβεβαιότητα για το αύριο και από την άλλη οι υποχρεώσεις που δεν βγαίνουν έχουν οδηγήσει το σύνολο της αγοράς σε ανασφάλεια ενώ και τα λουκέτα πληθαίνουν.
Σε μια προσπάθεια, λοιπόν, να μπει τέρμα στην παθητικότητα με την οποία τα Επιμελητήρια – ως σύμβουλοι της εκάστοτε κυβέρνησης – λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια, οι Διοικήσεις τους στη Στερεά Ελλάδα ανοίγουν πρωτίστως μεταξύ τους ένα μόνιμο διάλογο προκειμένου να χαράξουν οι ίδιοι τις τύχες τους και να υποχρεώσουν στην συνέχεια την πολιτεία να τους ακολουθήσει.

Με πρόταση, λοιπόν, του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, συναντήθηκαν για πρώτη φορά όλοι μαζί σε επίπεδο Διοικήσεων στη Χαλκίδα, το βράδυ της Τετάρτης, 26 Σεπτεμβρίου 2012, με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Παναγιώτη Σίμωση.

Παναγιώτης Σίμωσης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Εύβοιας:
«Τα Επιμελητήρια πρέπει ν` αποκτήσουν κι` άλλες αρμοδιότητες, να έχουμε το ρόλο που μας αξίζει»

Πρώτος, λοιπόν, ο κ. Σίμωσης άνοιξε αυτή τη βραδιά και αυτό τον άτυπο «θεσμό», καθώς όπως όλοι συμφώνησαν οι συναντήσεις τους αυτές θα καθιερωθούν ανά τρίμηνο και σε διαφορετική κάθε φορά περιοχή.
Ο κ. Σίμωσης δήλωσε εξ` αρχής την ευχαρίστησή του που σ` αυτή την πρώτη τους συνάντηση ήταν παρούσες όλες οι Διοικήσεις των Επιμελητηρίων της Στερεάς, γεγονός που φανερώνει την αλληλεγγύη μεταξύ μας και την ανάγκη για συνέργιες, όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι η ώρα να στηρίξουμε τον επιμελητηριακό θεσμό και ν` ανεβεί μερικά σκαλιά παραπάνω, καθώς θεωρώ πως τα Επιμελητήρια οφείλουν να παίξουν ένα παρεμβατικό ρόλο στις τοπικές τους κοινωνίες» όπως είπε.
Τα Επιμελητήρια, τόνισε, πρέπει ν` αποκτήσουν κι` άλλες αρμοδιότητες, να «έχουμε το ρόλο που μας αξίζει»!
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να αλλάξει για να αποκτήσει και πάλι η χώρα δυναμική, υποστήριξε πως οι οικογενειακές επιχειρήσεις δεν πρέπει να σβήσουν και πως πρέπει να ενημερωθούν όλοι ξανά για το εργασιακό περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς.
Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας στάθηκε με έμφαση στο μέλλον της Συνεταιριστικής Τράπεζας Εύβοιας, που παραμένει ως γνωστόν σε λειτουργία, και αποκάλυψε πως μαζί με τα υπόλοιπα Επιμελητήρια που διαθέτουν Συνεταιριστικές Τράπεζες θα κατέβουν με κοινή πρόταση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να βρουν τη λύση για την επιβίωση τους και την επαναδραστηριοποίηση τοις την ελληνική αγορά. Τέλος ο κ. Σίμωσης φέρνοντας ως παράδειγμα την αναβάθμιση του Λιμανιού της Χαλκίδας και της Κύμης, είπε πως πρέπει κάθε περιοχή να διαμορφώσει τις προτεραιότητές της και μέσα από εμπεριστατωμένες μελέτες να συσταθεί ένα περιφερειακό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Στερεά Ελλάδας.

Παναγιώτης Αγνιαδης, Γενικός Γραμματέας ΚΕΕΕ
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Βοιωτίας:
«Πρέπει να καταλάβουν οι πολιτικοί ότι εμείς μπορούμε να προσφέρουμε»


Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον έμπειρο Επιμελητηρικό άνδρα, τον κ. Παναγιώτη Αγνιάδη, ο οποίος μεταφέρει τακτικά και τις θέσεις της Στερεάς σε κεντρικό επίπεδο ως Γενικός Γραμματέας και μοναδικός Στερεοελλαδίτης που μετέχει στο ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
«Δεν θα πούμε πάλι λόγια αλλά θέλουμε αυτή τη φορά να αρχίσουμε να χτίζουμε μια κοινή φωνή για τη Στερεά, μια φωνή που θα ακουστεί πρώτα στην περιφέρειά μας και μετά στ` αυτιά των κυβερνήσεων» είπε ο κ. Αγνιάδης καθώς περιέγραφε την πολύ σκληρή καθημερινότητα του Μικρομεσαίου Επιχειρηματία στη χώρα μας. «Είναι ενωμένοι και αυτό είναι σπουδαίο» ανέφερε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας «γι` αυτό και οι προτάσεις μας θα στεφθούν από επιτυχία, εάν και οι συγκυρίες είναι τρομακτικές».
Μεταξύ άλλων ο κ. Αγνιάδης επικεντρώθηκε στους τομείς που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της επιβίωσης στην περιφέρειά μας όπως είναι ο Τουρισμός όλων των μορφών αλλά και τα πλούσια προϊόντα μας τα οποία πρέπει να επανατοποθετηθούν στην εγχώρια, την πανελλαδική και την παγκόσμια αγορά, όπως είπε.
Τέλος, «πρέπει να καταλάβουν οι πολιτικοί ότι εμείς μπορούμε να προσφέρουμε» τόνισε καθώς συντάσσονταν με την γενική επιθυμία για ενδυνάμωση του ρόλου των Επιμελητηρίων. Κλείνονταν αναφέρθηκε στο πλασματικό ΑΕΠ που ταλανίζει και τη Βοιωτία, όχι μόνο τη Στερεά, ζήτησε αναμόρφωση των ΚΕΤΑ και της ΑΝΔΙΑ και υποστήριξε πως πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα και μια ομάδα που να ασχολείται αποκλειστικά με τους νέους επιχειρηματίες σε επίπεδο Στερεάς Ελλάδας.

Αλέξανδρος Διαμαντάρας,
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φθιώτιδας:
«Οι πέντε Νομοί στη Στερεά έχουν κοινά χαρακτηριστικά στην ανάπτυξη»


Το λόγο αμέσως μετά έλαβε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, ο οποίος είχε και την ιδέα γι` αυτές τις συναντήσεις.
Ο κ. Διαμαντάρας ξεκίνησε με τα «κακά» της φυλής μας, την έλλειψη οργάνωσης, συντονισμού και προγραμματισμού και γι` αυτό όπως είπε πρέπει να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη στα Επιμελητήρια για να γίνουν και πάλι κυψέλες νέων ιδεών και να «πείσουν» τις κυβερνήσεις πως μπορούν και πρέπει να έχουν αναβαθμισμένο χαρακτήρα.
Όσον αφορά την κοινή στρατηγική ο κ. Διαμαντάρας ανέφερε πως και οι πέντε Νομοί στη Στερεά έχουν κοινά χαρακτηριστικά στην ανάπτυξη, πρέπει να βρούμε ένα κοινό βηματισμό, όπως ανέφερε, γι` αυτό και στην διαδικασία αυτή πολύ σημαντική θα είναι και το μπόλιασμα με νέο αίμα, νέους επιχειρηματίες και ένα σύνδεσμο γύρω από αυτούς.
Ακόμη αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των εκθέσεων για την εξωστρέφεια, υποστήριξε την ιδέα ενός Φεστιβάλ τοπικών προϊόντων με παρουσία χοντρεμπόρων ώστε να γνωρίσουν αυτά που παράγονται στη Στερεά αλλά και εμπορικούς ακολούθους για την προώθησή τους.
Αναφέρθηκε επίσης στον Τουρισμό που θα πρέπει να επανασχεδιαστεί απ` όλους σε επίπεδο Περιφέρειας ενώ στάθηκε και στο αναβαθμισμένο ρόλο που πρέπει να περάσει και η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, γιατί όχι και αποκλειστικά στα χέρια των Επιμελητηριακών, θέση που στήριξαν και οι υπόλοιποι παριστάμενοι Πρόεδροι.
Τέλος, ο κ. Διαμαντάρας υπενθύμισε την ιδιαίτερη αξία αυτών των συναντήσεων εν όψει της προετοιμασίας για την 5η προγραμματική περίοδο. Κλείνοντας ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φθιώτιδας αναφέρθηκε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, την οποία ήδη ζητούν οι πρόεδροι των επιμελητηρίων Φθιώτιδας, Αχαϊας και Μυτιλήνης, περιοχές στις οποίες οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν προβλήματα. Όπως τόνισε ο κ. Αλέκος Διαμαντάρας, προτείνουν τη συνέχιση λειτουργίας των συγκεκριμένων τραπεζών υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος και την ένταξη τους σε ένα μεγαλύτερο σχήμα τραπεζών.


Γιώργος Γαζής,
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φωκίδας:
«Να αλλάξει πρώτα ο δικός μας νόμος»


Σε περισσότερο θεσμικά θέματα του Επιμελητηριακού χώρου αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φωκίδας κ. Γιώργος Γαζής αμέσως μετά.
«Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους μας αλλά αυτό που πρέπει να γίνει είναι η αλλαγή του νόμου, το πλαίσιο για να είμαι ειλικρινής, που διέπει τη δική μας λειτουργία. Να αλλάξει πρώτα ο δικός μας ο νόμος» όπως είπε, επιχειρηματολογώντας για την άμεση ανάγκη αναβάθμισης του Επιμελητηριακού θεσμού. «Όχι να είμαστε απλά γνωμοδοτικά όργανα αλλά να συναποφασίζουμε μαζί με τον εκάστοτε αρμόδιο Υπουργό». Μάλιστα, ανέφερε πως πολλές φορές στέλνουμε εισηγήσεις που τις κάνουν χαρτοπόλεμο!
Ακόμη ο κ. Γαζής είπε πως αυτό που ζούμε πλέον δεν είναι … κρίση, αλλά μια νέα τάξη πραγμάτων και πρότεινε να μη μιλάμε για μια εφήμερη κατάσταση αλλά για μια νέα πραγματικότητα. Τέλος, ανέφερε πως «οι προτάσεις που θα κάνουμε να γίνουν τεκμηριωμένες ώστε να τις δούμε να υλοποιούνται».

Χρήστος Τσάμπρας,
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ευρυτανίας:
«Κάποια στιγμή να μας ακούσουν»


Τελευταίος μίλησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας κ. Χρήστος Τσάμπρας, ο νεότερος Πρόεδρος της Στερεάς αλλά και εκείνος που χρίζει την ουσιαστικότερης αναβάθμισης καθώς ούτε καν προσωπικό δεν διαθέτει.
Ο κ. Τσάμπρας αναφέρθηκε σε μια σειρά καίριων ζητημάτων για τον τόπο τους όπως για παράδειγμα την ανυπαρξία Γραφείου του ΕΟΤ στην Ευρυτανία, γεγονός που εμποδίζει την ομαλή λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων και των ξενοδοχειακών μονάδων. Αναφέρθηκε με έμφαση ακόμη στο οργανωμένο, όπως είπε, σχέδιο του κράτους να βάλει λουκέτο στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με κρισιμότερο απ` όλους τον παράγοντα του ΦΠΑ. Ο κ. Τσάμπρας έκλεισε με την πρότασή του για το πετρέλαιο θέρμανσης στην Ευρυτανία ζητώντας από την πολιτεία να το αγοράσουν στην κανονική τιμή αλλά να συμψηφιστεί μέσω τιμολογίων το φορολογητέο εισόδημα των Επιχειρήσεων που ανήκουν στο Επιμελητήριο του.
«Κάποια στιγμή να μας ακούσουν και να ανοίξουν μια συζήτηση για μια ανακατανομή πλούτου μέσα και στην Περιφέρεια μας» είπε ενώ αποδέχθηκε η επόμενη συνάντησή τους να γίνει το επόμενο τρίμηνο στο Καρπενήσι.

Μετά τις παρεμβάσεις των Πρόεδρων, το λόγο έλαβαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Επαρχίας Θηβών κ. Χρήστος Χαρατσής, ο κ. Ευάγγελος Κούκουζας, Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Εύβοιας, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, ο κ. Ιωάννης Γούδας, Ξενοδόχος και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων – Διαμερισμάτων Εύβοιας, ο κ. Γιάννης Λαλανίτης, Μέλος του ΔΣ του ΕΒΕ Εύβοιας, ο κ. Δημήτρης Σαμαράς, Β` Αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Φθιώτιδας, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αταλάντης και Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ανατολικής Στερεάς, ο κ. Νίκος Γεωργάτος, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας, η κα Βούλα Αγιοστρατίτη, Γεν. Γραμματέας του Επιμελητηρίου Εύβοιας και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας και τέλος ο κ. Βασίλης Βαρελάς, Φοροτεχνικός και Μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εύβοιας, Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ερέτριας. Το παρόν έδωσαν και πολλά άλλα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Επιμελητηρίων της Στερεάς Ελλάδας.

 thivarealnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...