Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

O Νίκος Μάνεσης στο Καρπενήσι, την Ελβετία της Ελλάδας

Πυξίδα ο άνθρωπος. Προορισμός η ελληνική περιφέρεια. Στόχος του ταξιδιού η καταγραφή των προβλημάτων, αλλά και του αισιόδοξου μηνύματος ότι σε έναν τόπο που βιώνει έντονα τη νέα σκληρή πραγματικότητα υπάρχουν πολίτες που όχι μόνο στέκονται όρθιοι αλλά και βρίσκουν τη δύναμη να δημιουργούν.


Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, στις 24:00, η πυξίδα της εκπομπής «60’ Ελλάδα» οδηγεί τον Νίκο Μάνεση στο Καρπενήσι, την Ελβετία της Ελλάδας όπως το αποκαλούν λόγω τοπίου, αλλά και στα χωριά της Ανατολικής Ευρυτανίας.



Ο χειμώνας σκληρός στην περιοχή και όσο μαγευτικό και να φαίνεται το χιονισμένο τοπίο υπάρχει πάντα η άλλη όψη του νομίσματος, εκείνη που αφορά στην καθημερινή μάχη για την επιβίωση στον πιο αραιοκατοικημένο νομό της χώρας. Η απουσία της πολιτείας, οι ελλείψεις στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης είναι και στην Ευρυτανία το πρώτο θέμα συζήτησης.

Από χωριό σε χωριό η εκπομπή μας ξεναγεί στον τρόπο ζωής των κατοίκων. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πιο «πεδινοί» από αυτούς, οι Καρπενησιώτες, ζουν στα 1000 μέτρα υψόμετρο. Από τις πολλές ιστορίες που καταγράφει η κάμερα του «60’ Ελλάδα» ξεχωρίζουν αυτές των  νέων ανθρώπων που επέλεξαν την περιοχή για να κάνουν μια καινούργια αρχή στη ζωή τους, μακριά από τα αστικά κέντρα.

ΝΕΑ ΑΡΧΗ 

Τεχνολόγος γεωπόνος αφήνει την Αθήνα της ανεργίας για να αναζητήσει την τύχη του στα Φουρνά, τον τόπο καταγωγής της μητέρας του.  Σήμερα, λειτουργεί έναν δημοτικό ξενώνα, κάνει ραδιόφωνο και ασχολείται με τις εμφανίσεις της μουσικής μπάντας που έχει δημιουργήσει μαζί με έναν άλλο πρωτευουσιάνο που πήρε την οικογένειά του και άφησε για πάντα την Αθήνα.

ΤΟ ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 

Η παραμονή για σπουδές στην Ιταλία τους έδωσε την ιδέα, ο τόπος και το ιδιαίτερο μικροκλίμα τη δυνατότητα να την υλοποιήσουν. Ο λόγος για έναν χημικό και έναν μηχανολόγο που ένωσαν τις δυνάμεις τους στον Προυσό. Εκεί, παράγεται το μοναδικό προσούτο made in Greece. Είναι μάλιστα ιδιαίτερα φημισμένο στο εξωτερικό.

Σε αυτό το οδοιπορικό γνωρίζουμε, ακόμη, άγνωστες πτυχές της καθημερινότητας των κατοίκων της περιοχής, όπως η έλλειψη… γυναικών στον Άγιο Νικόλαο. Τι λένε ανύπαντροι και γεροντοπαλίκαρα για τις νύφες «εισαγωγής» από την Αλβανία;

Επίσης, η κάμερα της εκπομπής συναντά έναν πολυπράγμονα ιερέα που είναι ξενοδόχος, οινοποιός και ξυλόγλυπτης.

Το Καρπενήσι διαθέτει οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο. Στο Βελούχι, πέρα από τις γνωστές χιονοδρομικές εγκαταστάσεις, υπάρχουν και πλαγιές που μπορεί κανείς να απολαύσει το σκι εκτός πίστας. Επίσης, η περιοχή του Καρπενησίου προσφέρει μαγικές στιγμές στους λάτρεις του canyoning (κατάβαση φαραγγιών), της ορεινής ποδηλασίας και του rafting.

 «60’ Ελλάδα», με τον Νίκο Μάνεση: Βλέπουμε αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...