Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Μοναδική η νύχτα των Στοιχειών στην ΄Αμφισσα [Video]

Tις Απόκριες κάθε χρόνο στην Άμφισσα, πραγματοποιούνται πολλά λαϊκά δρώμενα, τα οποία σχετίζονται με θρύλους των βυρσοδεψών. 

Την τελευταία Κυριακή της αποκριάς πραγματοποιείται το "Καρναβάλι της Άμφισσας", με παρέλαση αρμάτων και το κάψιμο του καρνάβαλου στην πλατεία, που καταλήγει σε λαϊκό γλέντι με χορούς και τραγούδια αφού προσφέρονται ελιές και άφθονο κρασί.

Το προηγούμενο βράδυ, το Σάββατο της Αποκριάς, γιορτάζεται η νύχτα των στοιχειών της Χάρμαινας, με τα στοιχειά, τα ξωτικά, τις νεράιδες, τους κουδουνάδες και τους αράπηδες να κατεβαίνουν μέσα στις μαύρες φορεσιές τους σέρνοντας βαριές αλυσίδες και κρατώντας αναμμένες δάδες, και να περιηγούνται στους δρόμους, βυθίζοντας την πόλη σε μια μυστηριακή και υποβλητική ατμόσφαιρα, σε μια δραματική αναπαράσταση που ζωντανεύει τους θρύλους για τα "στοιχειά" που στην περιοχή είχαν πάντα μεγάλη διάδοση.

Το σπουδαιότερο στοιχειό που είναι συνδεδεμένο με την παράδοση της περιοχής είναι το στοιχειό της Χάρμαινας, το οποίο ξυπνάει κάθε χρόνο τέτοια μέρα, ξεκινάει από την συνοικία Χάρμαινα όπου βρίσκονται τα παλιά ταμπάκικα, και με συνοδεία εκατοντάδων μεταμφιεσμένων φτάνει στο κέντρο της Άμφισσας όπου συναντά και αναμετράται με τα δύο άλλα μεγάλα στοιχειά της πόλης, αυτά της Τέχολης και του Γκιριζιού, ενώ σε διάφορα σημεία της πόλης μέσα σε μεγάλα καζάνια βράζει ο πατσάς που σερβίρεται στους επισκέπτες με την συνοδεία άφθονου ντόπιου κρασιού.

Επίσης στην διάρκεια των αποκριών οργανώνεται κυνήγι κρυμμένου θησαυρού με χορό και παντομίμα όπου παίρνουν μέρος πολλές ομάδες παιδιών με έντονο ανταγωνισμό και πολύ κέφι

 . Κάτοικοι και επισκέπτες συμμετείχαν με την καρδιά τους στην νύχτα των στοιχειών που αποτελεί έναν ξεχωριστό θερμό τα τελευταία 20 χρόνια για την πόλη της 'Αμφισσας.
lamiastar.gr

Τα στοιχειά της Χάρμαινας από LAMIASTARGR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...