Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Η Λειβαδιά μετρά πληγές από την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ

Δεν έχουν ακόμη λυθεί τα προβλήματα που ανέκυψαν με την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά της 28ης Αυγούστου, που κατέκαψε μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ Λιβαδειάς. 


Από την ίδια μέρα ξεκίνησαν... οι προσπάθειες κατάσβεσης, οι εργασίες καταγραφής των ζημιών καθώς και τα μέτρα άμεσης αποκατάστασης για να περιοριστεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση. Παράλληλα ξεκίνησαν συντονισμένες ενέργειες για την χρηματοδότηση της αποκατάστασης. Για τον σκοπό αυτό οι τοπικές αρχές ζήτησαν και πήραν βεβαίωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιβαδειάς για τις συνθήκες της πυρκαγιάς.

Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου αναφέρονται τα εξής:

Μέχρι σήμερα εκτός από τις υπηρεσίες και τους αιρετούς του Δήμου Λιβαδειάς και της ΔΕΠΟΔΑΛ, τον χώρο του ΧΥΤΑ έχουν επισκεφθεί το Κλιμάκιο Ελέγχου Περιβάλλοντος της Π.Ε. Βοιωτίας, ο γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, καθώς και οι υπεύθυνοι των χρηματοδοτικών προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ της περιφέρειας Στερεάς και του ΥΠΕΚΑ.

Οι αυτοψίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται να ανασταλεί προσωρινά η ταφή των απορριμμάτων στον χώρο του ΧΥΤΑ και να μεταφέρονται τα σκουπίδια στον κοντινότερο αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ προκειμένου να γίνουν τα αναγκαία έργα. Με δεδομένο ότι το κόστος της ημερήσιας μεταφοράς των 50 τόνων απορριμμάτων ανέρχεται σε περίπου 1000 ευρώ προκειμένου να μην επιβαρύνουμε τους δημότες με επιπλέον τέλη, καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποκαταστήσουμε γρήγορα τη βλάβη και να λειτουργήσουμε εκ νέου τον ΧΥΤΑ.

Τα μέχρι τώρα βήματα που έχουν γίνει αφορούν:

-Εκπόνηση μελέτης των έργων αποκατάστασης ΧΥΤΑ με προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 1,1 εκατ. Ευρώ

Εκπόνηση μελέτης για την δημιουργία κινητού σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων που ανέρχεται σε 400 χιλ. Ευρώ

-Εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση του δρόμου πρόσβασης στο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς

-Υποβολή αιτημάτων σε Περιφέρεια, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Περιβάλλοντος, συναντήσεις και συσκέψεις για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των ως άνω έργων

-Υποβολή αιτήματος για μεταφορά απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Θήβας

-Αίτηση στην Π.Ε. Βοιωτίας και το Δασαρχείο για εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στην άνω του ΧΥΤΑ δασική περιοχή

-Εκτέλεση άμεσων εργασιών αποκατάστασης δικτύων και αντιπλημμυρικών εργασιών

-Αναστολή της διαδικασίας υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και οριστικοποίηση διαδικασιών μεταφόρτωσης και μεταφοράς απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Θήβας

aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...