Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ειδικό Τέλος υπέρ των τοπικών Δήμων από την Μεταλλευτική δραστηριότητα

Ενισχύονται στην περιοχή μας Δήμοι σε Φωκίδα, Βοιωτία και Φθιώτιδα.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της μεταλλευτικής νομοθεσίας δρομολογούνται ουσιαστικές παρεμβάσεις με όφελος τόσο για την εθνική οικονομία όσο και για τις τοπικές κοινωνίες σε περιοχές όπου υπάρχει μεταλλευτική δραστηριότητα- για την περιοχή μας αυτό αφορά Φωκίδα Φθιώτιδα και Βοιωτία.Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο η βουλευτής Φωκίδας του ΠΑΣΟΚ κ. Αφροδίτη Παπαθανάση,που από το παρελθόν είχε προωθήσει σχετικές προτάσεις στα αρμόδια κρατικά και κυβερνητικά όργανα. Τώρα ο αγώνας δικαιώνεται και η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκτά πρόσθετους πόρους.

Στο νομοσχέδιο που συζητήθηκε σήμερα και χθες (01 και 02 Φεβρουαρίου 2012) , για την Ποινική Προστασία του Περιβάλλοντος , η βουλευτής κ Παπαθανάση μας πληροφορεί οτι προστέθηκαν τροπολογίες με τις οποίες :
Αναπροσαρμόζονται με σημαντική ποσοστιαία αύξηση , με περίοδο προσαρμογής για τις επιχειρήσεις του κλάδου , τα μισθώματα που καταβάλλουν οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε δημόσια μεταλλεία ,
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργών Οικονομικών & Περιβάλλοντος καθορίζεται τέλος καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια με αυτό για ενεργές, αποθεματικές και αργούσες παραχωρήσεις μεταλλείων και για άδειες μεταλλευτικών ερευνών.
Από τα μισθώματα που βεβαιώνονται και εισπράττονται ετησίως από το Ελληνικό Δημόσιο για την εκμίσθωση δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας του Δημοσίου σε Δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους , ποσοστό 20% διατίθεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργών Οικονομικών & Περιβάλλοντος στους Δήμους εντός των ορίων των οποίων διενεργείται η μεταλλευτική δραστηριότητα.

Με την εξειδίκευση των αποφάσεων αυτών τόσο τα ιδιωτικά , όπως ήδη ισχύει και τα δημόσια μεταλλεία, θα καταβάλλουν μισθώματα στο Ελληνικό Δημόσιο , ενώ οι τοπικές κοινωνίες θα ωφεληθούν με την μεταφορά πόρων από το κράτος προς τους ΟΤΑ ως περιβαλλοντικό αντιστάθμισμα.

Τα ζητήματα των αλλαγών στο Μεταλλευτικό Κώδικα του ανταποδοτικού τέλους από την μεταλλευτική δραστηριότητα προς τις τοπικές κοινωνίες το θέτουμε , με παραστάσεις , κατάθεση θέσεων και κοινοβουλευτικό έλεγχο στο ΥΠΕΚΑ , με συνέπεια τα τελευταία δύο χρόνια.

Για το θέμα αυτό , όπως και για τα ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας και των αποκαταστάσεων των μεταλλευτικών εκμεταλλεύσεων , υπάρχει συστηματική και ουσιαστική συνεργασία μας με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , αναφέρει η κ. Αφροδίτη Παπαθανάση.

Από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει για το σύνολο της Χώρας , ότι η εκτίμηση για την αύξηση των δημόσιων εσόδων , από την αναπροσαρμογή / αύξηση του ανώτατου θεμιτού μισθώματος θα είναι περίπου 1.000.000 ευρώ ετησίως , σήμερα το ύψος αυτό είναι 2.000.000 ευρώ. Από τα έσοδα αυτά οι ΟΤΑ θα ωφεληθούν με ποσοστό 20% , ήτοι 600.000 ευρώ ετησίως, αναφέρει η κ. Παπαθανάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...