Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ασωπός: κέρδη και ζημίες από το περιβαλλοντικό έγκλημα

της Δέσποινας Σπανούδη
5 χρόνια μετά την αποκάλυψη του εξασθενούς χρωμίου στη λεκάνη του Ασωπού και 40 χρόνια μετά τη μετατροπή μιας ολόκληρης περιοχής σε βιομηχανική χαβούζα, μπορεί τίποτε να μην έχει αλλάξει στο καθεστώς της ασυδοσίας και της ρύπανσης, ωστόσο νέο πεδίο δόξης λαμπρό για κέρδη και οφέλη έχει ανοίξει διάπλατα: Μελέτες επί μελετών, κάποιες πολύ ακριβά πληρωμένες όπως η τελευταία που συμμετέχει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

2,7 εκατ. ο προϋπολογισμός έρευνας* που θα προτείνει μέτρα και τεχνολογίες για την αποκατάσταση του βαριά ρυπασμένου υδροφόρου ορίζοντα. Συμμετέχουν δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων, 3 Ιδιωτικές Εταιρείες (για ποιο λόγο άραγε;) και με ένα μικρό ποσό η Περιφέρεια Στερεάς.
Είναι κακό θα αναρωτηθεί κανείς να γίνει μια τέτοια μελέτη; Ασφαλώς όχι. Είναι απλώς άσκοπο. Γιατί ξοδεύονται χρήματα για να μάθουμε πως θα καθαρίσουμε το νερό, όταν η ρύπανση συνεχίζεται αμείωτη και ανεξέλεγκτη από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της πολιτείας και της περιφέρειας. Γιατί ακόμη δεν έχει γίνει καμία απολύτως ενέργεια για
 την οργάνωση της άτυπης βιομηχανικής ζώνης σε περιοχή με σχέδιο και υποδομές.

Γιατί δεν έχει μπει όριο για τη συγκέντρωση εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό. Γιατί δεν έχει ανακοινωθεί κανένα μέτρο για την ασφάλεια των βιομηχανικών τροφίμων και ποτών
 που παράγονται από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας στην περιοχή. Γιατί αυτοί που επί τόσα χρόνια υποθάλπουν την ασυδοσία με κάθε τρόπο, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την απόγνωση των αγροτών της Βοιωτίας που απροστάτευτοι και εγκαταλειμμένοι, μοιράζουν τα προϊόντα τους στις ουρές των απελπισμένων του Συντάγματος.
Γιατί αν κάποιοι κερδίζουν από το έγκλημα, κάποιοι άλλοι  κερδίζουν από την ανοχή τους και  αναζητούν άλλοθι, ανακοινώνοντας μελέτες χωρίς αντίκρισμα και σχέδια που ποτέ δεν υλοποιούνται.  

* Η μελέτη έχει τίτλο: "Χρώμιο στο υπόγειο υδάτινο σύστημα της λεκάνης του Ασωπού: τεχνολογίες και μέτρα αποκατάστασης" με συντονιστή το Ε.Μ.Π. και συμμετέχοντες το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, τις εταιρείες ΙNTERGEO ΕΠΕ, ΑΛΦΑ ΜΈΝΤΩΡ ΕΠΕ, ADVENTUS EUROPE GmBH, την Περιφέρεια Στερεάς. Για την ιστορία, η τελευταία είναι «παιδί» της συνεργασίας ανάμεσα στην καναδική Adventus και την γνωστή μας S&B Βιομηχανικά Ορυκτά με μακρά παράδοση στην καταστροφή του περιβάλλοντος στην Γκιώνα. Από την ιστοσελίδα τους αντιγράφουμε: «Σκοπός της νέας εταιρείας είναι η εξυπηρέτηση περιβαλλοντικών έργων με προϊόντα βιοτεχνολογίας στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά απορρύπανσης εδαφών, υπόγειων υδάτων και ιζημάτων.» Να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι. Με το αζημίωτο φυσικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...