Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Νεα έρευνα για την Σφαγή στο Οραντούρ, αδελφη πόλη με το Διστομο

Distomo memorial - spring 2008 (detail)Image by 5telios via Flickr
Ερευνα για την σφαγή από τους Γερμανούς της γαλλικής κωμόπολης Οραντούρ το 1944 - αδελφή πόλη με το Δίστομο καθώς και οι δυο σφαγιάστηκαν την ίδια ημέρα -  ξεκίνησε η γερμανική αστυνομία με κατασχέσεις στοιχείων, κατόπιν δικαστικής εντολής, σε κατοικίες έξι υπερηλίκων. Από  στοιχεία της  Στάζι  προκύπτει ότι αυτοί μετείχαν σε ηλικία 18-19 ετών στη σφαγή εκατοντάδων αμάχων στη γαλλική κωμόπολη Οραντούρ-σιρ-Γκλαν, την 10η Ιουνίου του 1944. 
Οι ύποπτοι, που σήμερα η ηλικία τους κυμαίνεται από 85 ως 86 ετών, υπηρετούσαν στο σύνταγμα αρμάτων μάχης Πάντσερ που ονομαζόταν "Ο Φύρερ". 
Το προσωπικό του εξόντωσε στην κωμόπολη αυτήν της κεντρικής Γαλλίας (νομός ΟτΒιέν) 642 αμάχους, ανάμεσα στους οποίους τα 247 ήταν παιδιά. 
Ανακοινώθηκε από τις αρχές κατοχής ότι "έγιναν αντίποινα", για τη δράση των γάλλων αντιστασιακών στην ίδια περιοχή.   
Οι κατασχέσεις στις κατοικίες των υπόπτων έγιναν ύστερα απο την πρόσφατη έρευνατης εισαγγελίας αρμόδιας για τα ναζιστικά εγκλήματα (εδρεύει στο Ντόρτμουντ στηδυτική Γερμανία), όσο και της κατά τόπον αρμοδίας εισαγγελίας του Ντίσελντορφ. 
Χρησιμοποιήθηκαν νεότερα στοιχεία, που έγιναν διαθέσιμα όταν κατέρρευσε η Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, δεδομένου ότι αυτά είχαν συλλεχθεί από τημυστική αστυνομία Στάζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...