Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

«Μπλόκο» σε παράνομη επέκταση χιονοδρομικού Παρνασσού

English: Ski mountaineers from Steiri, Boeotia...
Image via Wikipedia
Aνάστατη είναι – χρονιάρες μέρες – η αγροτο-κτηνοτροφική κοινότητα του  Μαρτυρικού Διστόμου Βοιωτίας, από τα σχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος να παραχωρήσει έκταση 11.100 στρεμμάτων που βρίσκονται γύρω από το  Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού, για επέκταση των χιονοδρομικών εγκαταστάσεων.
Και αυτό διότι φοβούνται πως η έκταση αυτή περιλαμβάνει και τα 7.000 στρέμματα την νομή των οποίων κατέχουν για να βόσκουν τα κοπάδια τους το καλοκαίρι,  από τη δεκαετία του ’50. Την αποκλειστική νομή έχουν  με παραχωρητήριο από το κράτος, ως ακτήμονες.  Τα λιβάδια αυτά, που διατηρούν την χειμαζόμενη κτηνοτροφία της περιοχής και  από εκείνα τα χρόνια έδωσαν  ψωμί σε περίπου 40 οικογένειες δικαιούχων κτηνοτρόφων, ήταν ιδιοκτησία του Μοναστηριού του Οσίου Λουκά και όταν έγινε η μεταβίβαση της περιουσίας του – χωράφια, λιβάδια κλπ- αυτά μοιράστηκαν σε  ακτήμονες κτηνοτρόφους.
Εκεί πάνε τα τελευταία κοπάδια της τοπικής κτηνοτροφίας  κάθε καλοκαίρι και ενισχύουν τα εισοδήματα τους οι κτηνοτρόφοι .
‘Ηδη οι παλιές εγκαταστάσεις και οι δρόμοι έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος χωρίς οι εναπομείναντες κτηνοτρόφοι να πάρουν αποζημίωση…   Το πρόβλημα δημιουργείται από ρυθμίσεις που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και περιλαμβάνουν τη δυνατότητα έγκρισης από τις δασικές αρχές της παραχώρησης στην ΕΤΑ δημόσιας έκτασης 11.100 στρεμμάτων που βρίσκεται στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού.
‘Ομως έκπληκτοι ενημερώθηκαν οι κτηνοτρόφοι του Δίστομου η  επίμαχη έκταση βρίσκεται περιμετρικά του υφιστάμενου χιονοδρομικού κέντρου της Φτερόλακκας που ανήκε -όπως γράφτηκε- στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αναφέρθηκε επίσης ότι  υπήρξε παλιότερη υπουργική απόφαση ώστε να περιέλθει στην ΕΤΑ.
Αν όμως στα σχέδια περιλαμβάνονται και τα 7.000 στρέμματα των κτηνοτρόφων, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι, λένε οι κτηνοτρόφοι του Δίστομου και απειλούν με δικαστικό αγώνα.
«Δεν είναι δημόσια έκταση, έχουμε την νομή βάσει επίσημων αποφάσεων» λένε.
«Από αυτό ζούμε!» προσθέτουν.
Στόχος του υπουργείου είναι, λέει,  να δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα των Βαλκανίων σε απόσταση 180 χλμ. από την Αθήνα.
«ΟΧΙ όμως σε βάρος μας και παράνομα» λένε οι κτηνοτρόφοι ,που περιμένουν επίσημη ενημέρωση από το κράτος.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...