Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Εγκαίνια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Δομοκό -Ποιοι θα μεταφερθούν εκεί

Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να είμαι έτοιμες οι πρώτες φυλακές υψίστης Ασφαλείας της χώρας, τύπου Γ που θα λειτουργήσουν στο Δομοκό και θα φιλοξενούν κρατούμενους και υπόδικους για τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης και όσοι χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έχουν καταδικαστεί σε ισόβια ή τουλάχιστον 10 χρόνια κάθειρξη. 


Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που θα τεθεί σήμερα σε δημόσια διαβούλευση και καθορίζει ποιοι θα μεταφερθούν εκεί καθώς και το καθεστώς χορήγησης των αδειών τους.


Οπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου οι κρατούμενοι σε αυτές τις φυλακές θα εξαιρούνται για τον χρόνο κράτησής τους εκεί, εξαιρούνται από το καθεστώς άδειας, δηλαδή δεν θα παίρνουν καθόλου άδειες.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο:
  • Οι κατάδικοι ή υπόδικοι για αδικήματα όπως τρομοκρατία, εσχάτη προδοσία κλπ θα φιλοξενούνται υποχρεωτικά 10 χρόνια εκεί χωρίς να έχουν δικαίωμα άδειας, και η κράτησή τους θα επανεξετάζεται τότε με δικαίωμα ανανέωσης κάθε δυο χρόνια. Αν επιστρέψουν σε φυλακές Αή Β τύπου τότε οι αιτήσεις για άδεια θα επανελέγχονται όπως και σημεία από το Συμβούλιο των φυλακών. Επίσης θα είναι περιορισμένη πλέον η τηλεφωνική και δια ζώσεις επικοινωνία με τους συγγενείς τους.
  • Οι κατάδικοι που κατηγορούνται για άλλα αδικήματα αλλά κρίνονται επικίνδυνοι από τον αρμόδιο εισαγγελέα θα κρατούνται υποχρεωτικά χωρίς άδεια για 4 χρόνια στις φυλακές υψίστης Ασφαλείας και θα μπορεί να παρατείνεται η κράτηση τους επί 2 χρόνια με την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουν να κρίνονται επικίνδυνοι. Στην ίδια κατηγορία θα εντάσσονται και όσοι έχουν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων (βιαιοπραγίες)
Οι ήδη καταδικασμένοι

Οσοι κρατούμενοι είναι ήδη καταδικασμένοι και εκτίουν ποινές κάθειρξης για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες ή άλλα αδικήματα τέτοιας βαρύτητας θα μεταφερθούν μεν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας αλλά ο υποχρεωτικός χρόνος παραμονής τους δεν θα είναι 10ετια αν αυτή έχει ήδη εκτεθεί αλλά θα ανανεώνεται ανά διετία όπως προβλέπει ο νέος νόμος. Το ίδιο θα ισχύει και για το καθεστώς αδειών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...