Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Αποστόλου: «Καταργείται ο Οργανισμός της Κωπαίδας»

Ομιλία του βουλευτή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ και Υποψήφιου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Βαγγέλη Αποστόλου, για την Κατάργηση του οργανισμού της Κωπαίδας, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Διοικητικές απλουστεύσεις – Καταργήσεις, συγχωνεύσεις νομικών προσώπων και υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα – Τροποποίηση διατάξεων π.δ. 318/1992 (Α΄161) και λοιπές ρυθμίσεις».

«Στην εισηγητική έκθεση του ν/σ αναφέρεται ότι καταργείτε φορείς και υπηρεσίες που δεν κρίνονται πια απαραίτητοι και παράλληλα βάζετε σε κινητικότητα το προσωπικό τους με στόχο ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος.

Αυτά λέτε, θα δούμε στη συζήτηση ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, έχετε ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας.

Βασικός σας στόχος είναι η διαθεσιμότητα και απόλυση του προσωπικού, παράλληλα είτε με τη παράδοση πολλών δραστηριοτήτων αυτών των φορέων στους ιδιώτες, είτε με τη κατάργησή τους μέσω της πλήρους απαξίωσή τους.

Το τελευταίο συμβαίνει με τον Οργανισμό Κωπαϊδας.

Σύμφωνα με το άρθρο 14 τον καταργείτε και τα 400.000 στρέμματα γης, τα 1.200 χλμ χωμάτινα κανάλια και τα 920 χλμ χωμάτινο οδικό δίκτυο τα μεταφέρετε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και μάλιστα με τη πρόθεση αυτή η μεταφορά να αποτελέσει την πιλοτική εφαρμογή της ανάγκης για αλλαγή σε όλους τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων.

Φαντασθείτε πόσο επεξεργασμένη είναι η πρότασή σας που η ίδια η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που καλείται σήμερα να την υλοποιήσει τη πληροφορήθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Καμία επίσημη ενημέρωση δεν υπήρξε. Έγινε γνωστή η πρότασή σας τον Ιούνιο του 2013, και μάλιστα μέσα από ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας, Γιάννη Σταθά. Παρόλα αυτά η Περιφέρεια σας γνωστοποίησε τις απόψεις της τις οποίες και αγνοήσατε .

Όντως χρειαζόταν παρέμβαση στη λειτουργία του Οργανισμού, αλλά προς άλλη κατεύθυνση.

Κι εμείς, όπως και η Περιφέρεια πιστεύουµε, ότι ο υφιστάµενος Οργανισµός Κωπαϊδας, πρέπει να µετεξελιχτεί σε νέο φορέα δηµόσιου χαρακτήρα, µετά όµως από απόφαση του Περιφερειακού Συµβουλίου, ως προς την οργάνωση της µεταβιβαζόµενης αρµοδιότητας, την νοµική µορφή και λειτουργία του, µε συµµετοχή της Περιφέρειας, των ∆ήµων και των φορέων των αγροτών, αφού προηγηθεί εκκαθάριση και απογραφή µε ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στο οποίο ανήκει, µεταβίβαση της περιουσίας του στον νέο φορέα και διατήρηση του υπηρετούντος προσωπικού.

Το σχέδιο νόµου προβλέπει την µεταφορά του Οργανισµού Κωπαϊδας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ως υπηρεσία, µεταβιβάζοντας όλα τα χρέη και κρατώντας το ελληνικό δηµόσιο την κινητή και ακίνητη περιουσία, µε ταυτόχρονη θέση του προσωπικού, σε διαθεσιµότητα.

Έτσι όπως ψηφίζεται το συγκεκριµένο άρθρο ο Οργανισµός πέραν της αντικειµενικής αδυναµίας του να λειτουργήσει, ως υπηρεσιακή δοµή της περιφέρειας, θα έχει προβλήµατα που θα προκύψουν από παράγοντες που δεν προβλέπει η ρύθμιση, όπως

1. ∆εν µεταβιβάζεται καµία αρµοδιότητα, στην περιφέρεια, διότι προβλέπει τη µεταβίβαση µόνο των σκοπών του οργανισµού.

2. Η Περιφέρεια, µετά τον «Καλλικράτη», δεν έχει υπηρεσίες Εγγείων Βελτιώσεων, όπως είναι ο Οργανισµός Κωπαϊδας.

3. Λόγω του χρόνου λήξης της θητείας των αιρετών οργάνων της Περιφέρειας, δεν µπορεί να γίνει τροποποίηση του Οργανισµού της, (άρθρο 241 παρ. 6 Ν.3852/2010), ώστε να ενταχθεί ο µεταφερόµενος Οργανισµός, στην ∆ιεύθυνση Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Έτσι ο Οργανισµός, ως µεταφερόµενη Υπηρεσία θα παραµένει αιωρούµενος (!!!).

4. Η διαθεσιµότητα του προσωπικού από 1-10-2014, θα καταστήσει αδύνατη την ενηµέρωση, αλλά πολύ περισσότερο την προβλεπόµενη απογραφή, αφού η υπό σύσταση επιτροπή, συγκροτείται εντός µηνός (από 1-10-2014) από την κατάργηση του Οργανισµού, όταν δεν θα υπάρχει προσωπικό.

Έχετε σκεφτεί τις άμεσες επιπτώσεις από την αδυναμία λειτουργίας του Οργανισμού αυτή τη μεταβατική περίοδο; Ξέρετε ότι υπάρχει η πιθανότητα να ερημοποιήσετε την Κωπαϊδα;

Η προχειρότητα που προσεγγίζετε όλα τα παραπάνω επιτάσσουν, να µην ψηφιστεί το σχετικό άρθρο 14.

Σε περίπτωση ψήφισης του η Περιφέρεια Στ. Ελλάδας έχει δεσμευθεί ότι θα ασκήσει προσφυγή ακύρωσης στο Συµβούλιο της Επικρατείας και σε άλλα αρµόδια δικαιοδοτικά όργανα.

Κι αυτό θα το υπηρετήσουμε κι εμείς μετά τις περιφερειακές εκλογές που οι Στερεοελλαδίτες θα μας αναθέσουν τη διοίκηση της Περιφέρειας.

Με το άρθρο 13 καταργείτε το Ρυθμιστικό Οργανισμό του Σχεδίου Αθήνας . Διαλύεται έναν οργανισμό που αποτελεί το θεματοφύλακα του ρυθμιστικού της Αθήνας . Δεν θα υπάρχει την επομένη ως οντότητα .

Στις 27/3/2013 μας ενημέρωνε το ΥΠΕΚΑ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το νέο ρυθμιστικό του μητροπολιτικού χώρου της Αθήνας και σεις σήμερα καταργείτε έναν οργανισμό που υποτίθεται ότι θα το εφήρμοζε το συγκεκριμένο ρυθμιστικό

Άλλο ένα δείγμα της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζει το σύνολο του ν/σ σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας του ευρύτερου δημόσιου χώρου.

Άρα με τέτοια προχειρότητα είναι δυνατόν να ζητάτε από εμάς να συναινέσουμε; Θα έρθει η ώρα που για μας θα γίνουν πράξη αυτά τα οποία σας λέμε σήμερα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...