Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Δίστομο : Η ''Συγνώμη'' του Γερμανού Προέδρου,η ''Μνήμη'', η ''Γνώση'' - και το Σχολείο

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου κ. Γκάουκ στην Ελλάδα εκτός από την ''συγνώμη'' παραδέχθηκε, με δυο λόγια, και ότι ντρέπεται για τον εαυτό του, που η δημοκρατική (σ.σ. μεταπολεμική) Γερμανία έχει μάθει λίγα πράγματα για την ενοχή της προς τους Έλληνες (...), ενώ μίλησε για ''ανύπαρκτη γνώση'' για τα εγκλήματα αλλά και ότι τα θύματα έχουν εξοριστεί ακόμη και από τη μνήμη (των Γερμανών)!


Και ακόμα : Η μεγάλη γερμανική εφημερίδα Die Zeit έγραψε για την επίσκεψη : «Στις σχολικά βιβλία της Γερμανίας δεν γίνεται ούτε καν αναφορά (στα εγκλήματα κατα της Ελλάδας). Τα ΜΜΕ θυμίζουν τα εγκλήματα στη Ρωσία και στην Πολωνία, αλλά ποτέ στην Ελλάδα. Σε επισκέψεις τους στην Ελλάδα οι καγκελάριοι απέφυγαν αυτούς τους τόπους, μόνο ο πρόεδρος Ράου επισκέφτηκε τα Καλάβρυτα το 2000 και ο προκάτοχός του Ρίχαρντ φον Βαϊτσέκερ την Καισαριανή…ωστόσο, γενικά τα εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα δεν ανήκουν στη γερμανική συλλογική μνήμη κι αυτό πληγώνει τους Έλληνες>>.


Για αυτή την ''Μνήμη'' λοιπόν -που έχουν ...καταργήσει οι Γερμανοί -και την σημασία της στην εκπαίδευση,γίνεται στο Μαρτυρικό Δίστομο την Κυριακή, μια πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα με πρωτοβουλία των Σχολικών Συμβούλων Π.Ε. Ν. Βοιωτίας και του Υπεύθυνου του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της ΔΔΕ Βοιωτίας .

Θέμα της πρωτοποριακής δραστηριότητας - μέρος αντίστοιχων παρεμβάσεων- είναι «Ταυτότητα, Ετερότητα, Μνήμη: Θεωρία και Πράξη στην Εκπαίδευση» και περιλαμβάνει εισηγήσεις με πολύ ενδιαφέρουσα από εκπαιδευτικής πλευράς - και όχι μόνο - θεματολογία.

Η Ημερίδα θα γίνει την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014 στις 10.30΄π.μ. στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο Διστόμου Βοιωτίας.

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Π.Ε. Ν. Βοιωτίας:
Κατσιφή- Χαραλαμπίδη Σπ., 1ης περιφέρειας
Σκόνδρα Ασ., 2ης περιφέρειας
Ζουγανέλη Άν., 3ης περιφέρειας
Γεωργαντάς Απ., 4ης περιφέρειας
Μπασαγιάννη Ελ., 29ης περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής
Ο Υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της ΔΔΕ Βοιωτίας:
Ηλίας Γιάννης


Βραβείο ''Κατά της Λήθης και Υπέρ της Δημοκρατίας'' 

Μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνεται και η Διστομίτισα καθηγήτρια Βάσω Καρανάσου που πριν μερικούς μήνες,βραβεύτηκε, όπως και μαθητές του Μπάρλειου Λυκείου Διστόμου και της Γερμανικής Σχολής Αθήνας,στο Βερολίνο από το Ίδρυμα ''Κατά της Λήθης και Υπέρ της Δημοκρατίας'' για τις εργασίες τους.
Να θυμίσουμε ότι στην τελετή απονομής, κκ μέρους των μαθητών ήταν  οι μαθήτριες Παγώνα Κελερμένου (Δίστομο) και Αφροδίτη Μπασδέκη (Γερμανική Σχολή - καταγόμενη επίσης από το Δίστομο). Κατά την διάρκεια της τελετής μίλησε εκ μέρους της Γερμανικής Σχολής η μαθήτρια Αφροδίτη Μπασδέκη η οποία αναφέρθηκε γενικώς στο πρόγραμμα συνεργασίας και εκ μέρους του Λυκείου Διστόμου η μαθήτρια Παγώνα Κελερμένου η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην συνεργασία των μαθητών των δύο σχολείων και πως μέσω της ανταλλαγής απόψεων μαθαίνουν και κατανοούν το δύσκολο παρελθόν των δύο λαών. Κλείνοντας την ομιλία της έστειλε ένα μήνυμα προς όλους λέγοντας: «…εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε τεμπέληδες όπως μας κατηγορούν αλλά ακριβώς το αντίθετο, κι αυτό αποδεικνύεται από το ότι εμείς τα παιδιά εκτός από τα μαθήματά μας, διαθέτουμε χρόνο κι εργαζόμαστε μαζί και προχωρούμε μπροστά σ´ ένα κοινό Ευρωπαϊκό Μέλλον…». Στην ομιλία της η καθηγήτρια του Λυκείου Διστόμου κ, Βασιλική Καρανάσου, αναφέρθηκε στη Σφαγή των κατοίκων του Διστόμου από τους ναζιστές, τόνισε δε, πως τα εγκλήματα των Ναζί είναι κοινά σε όλους τους λαούς της Ευρώπης και δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Αυτό αποτελεί και την δικαίωση των θυμάτων.

Θα προσθέταμε ότι η Μνήμη και η Συγγνώμη είναι ένα μέρος της δικαίωσης: Πρέπει να ακολουθήσει και η  έμπρακτη δικαίωση: <<Δικαιοσύνη και Αποζημίωση!>> ζήτησε όλη η Ελλάδα από τον Γερμανό Πρόεδρο.

(Στις φωτογραφίες η αφίσα της εκδήλωσης, το Μουσείο Σφαγής στο Δίστομο και η απονομή των Βραβείων στους Μαθητές Διστομου και Γερμανικής Σχολής παρόντος του κ Γκάουκ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...