Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Φθιώτιδας:Το Μνημόνιο κλείνει το Πανεπιστήμιο Στερεάς.


"Το Μνημόνιο κλείνει το Πανεπιστήμιο Στερεάς. Όχι στη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας" Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Φθιώτιδας και επισημαίνεται:

"Tο Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας ιδρύθηκε το 2003, με βασικό σκοπό να εξυπηρετήσει τους πολιτευτές του νομού στη γνωστή διαδικασία εξαγοράς των ψήφων του ντόπιου πληθυσμού, αυτή τη φορά με την ίδρυση τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η προχειρότητα και η ψηφοθηρία φαινόταν ανάγλυφα στο γεγονός πως το ίδρυμα αυτό είχε αρχικά ένα μόνο τμήμα στη Λαμία - το δεύτερο στη Λιβαδειά - με ένα γνωστικό αντικείμενο παγκοσμίως πρωτότυπο, στην καλύτερη περίπτωση αντικείμενο μεταπτυχιακών σπουδών. To τμήμα αυτό δεν είχε και συνεχίζει να μην έχει μετά από τόσα χρόνια σοβαρές υποδομές, είχε και έχει ολιγάριθμo προσωπικό το οποίο δεν επαρκεί για τις ανάγκες του και ήταν και παραμένει τελείως ασύνδετο με την τοπική κοινωνία.
Οι βουλευτές Φθιώτιδας, οι αυτοδιοικητικοί «άρχοντες» και οι παράγοντες της πόλης της Λαμίας που στήριζαν, στηρίχθηκαν και εκλέγονταν όλα αυτά τα χρόνια από τα κόμματα εξουσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θυμήθηκαν τώρα να υψώσουν με περισσή υποκρισία παντιέρες αντίστασης στο επερχόμενο κλείσιμο του Πανεπιστημίου Στερεάς. Παρά τους στρεβλούς όρους δημιουργίας του Πανεπιστημίου, όλοι οι προαναφερόμενοι είναι συνυπεύθυνοι για τη μη ενίσχυση του τα 9 χρόνια λειτουργίας του, καθώς είναι αυτοί που στήριζαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη χρόνια υποχρηματοδότηση, την έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού και τη χρόνια πολιτική απαξίωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που εφάρμοζαν τα κόμματα στα οποία ανήκαν.
Τώρα, το Πανεπιστήμιο Στερεάς κλείνει στα πλαίσια της εφαρμογής του μνημονιακού σχεδίου «Αθηνά». Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Φθιώτιδας θεωρεί ότι ο αναγκαίος επανασχεδιασμός του χάρτη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας δεν μπορεί να γίνεται με οικονομίστικα κριτήρια που επιβάλλονται από τις καταστροφικές για τους εργαζόμενους και το λαό μνημονιακές πολιτικές. Η τρόικα εσωτερικού (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) συνεχίζει αδίστακτα την καταστροφική πολιτική των μνημονίων με άμεσο αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και αποσάθρωση της Δημόσιας Παιδείας τόσο με τη συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων και ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όσο και εκπαιδευτικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση, στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, βάζει στο στόχαστρό της περιφερειακά τμήματα και ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, όντας προσηλωμένη στην τελική επιδίωξή της, αυτή της υποταγής των ακαδημαϊκών στόχων στις επιδιώξεις των αγορών και των μεγαλοεπιχειρηματιών καθώς και του περάσματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε χέρια ιδιωτών, κατά της επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Πάγια θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι πως η εκπαιδευτική πολιτική σε όλες τις βαθμίδες δεν μπορεί παρά να σχεδιάζεται κεντρικά, να είναι δημόσια, δωρεάν, να έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του λαού, και να έχει κατά νου τις προτεραιότητες και προοπτικές της κοινωνίας στο μέλλον, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Δεν είναι δυνατόν η τριτοβάθμια εκπαίδευση να σχεδιάζεται με γνώμονα τα κέρδη ιδιωτών και σίγουρα όχι με γνώμονα τα μικροκομματικά οφέλη επαρχιωτών πολιτευτών ή τα συντεχνιακά συμφέροντα πανεπιστημιακών δασκάλων. Περιφερειακά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Στερεάς θα μπορούσαν να αποτελέσουν εργαλεία ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας εάν είχαν φτιαχτεί σε μια εντελώς διαφορετική βάση. Θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην αποκέντρωση του ανισοβαρούς Αθηνοκεντρικού ακαδημαϊκού μοντέλου της χώρας, θα μπορούσαν να βοηθήσουν ουσιαστικά τις τοπικές κοινωνίες στην παραγωγή και στην έρευνα, και βέβαια θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εξαιρετική εκπαιδευτική επιλογή για τον ντόπιο πληθυσμό, ειδικά για τους οικονομικά ασθενέστερους που δεν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο τους.

Η κοινωνία της Λαμίας και η ελληνική κοινωνία συνολικά θα πρέπει να αντισταθεί και να διεκδικήσει το δικαίωμα στη μόρφωση και στην αξιοπρεπή ζωή, σε πείσμα της μνημονιακής λαίλαπας που θέλει να ξεπουλήσει τις ίδιες μας τις ζωές. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Φθιώτιδας από τη μεριά της θα βρίσκεται πάντα με συνέπεια μέσα σε αυτούς τους αγώνες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...