Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

H ΔΗΜΑΡ καταγγέλλει στη Βουλή τους ρυπαντές της λίμνης Υλίκη


Ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Νίκης Φούντα σχετικά με την περιβαλλοντική επιβάρυνση της λίμνης Υλίκης κατατέθηκε προς τον  Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

"Μεγάλη είναι η περιβαλλοντική υποβάθμιση, στην οποία έχει περιέλθει ο εφεδρικός ταμιευτήρας της Υλίκης, που υδροδοτεί την πρωτεύουσα σε έκτακτες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με καταγγελίες τοπικών  φορέων και επιστημόνων στον Τύπο, η λίμνη Υλίκη είναι περικυκλωμένη  από ανεξέλεγκτα βιομηχανικά τοξικά απόβλητα.

Οι ρυπαντές έχουν δημιουργήσει δίπλα στις όχθες του ταμιευτήρα δεκάδες χωματερές, με χιλιάδες τόνους στερεών και υγρών αποβλήτων (τάφρους  με υγρά κόκκινα λύματα, τοξικά στερεά απορρίμματα, οικοδομικές σακούλες με μεικτά επιμολυσμένα σκουπίδια, καμμένα λάστιχα, αγροτικά απόβλητα) που δηλητηριάζουν τα νερά και ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στα ανατολικά της λίμνης, στη θέση Μουρίκι, οι ρυπαντές άνοιξαν  τάφρους εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων στις όχθες της λίμνης με εκσκαπτικά μηχανήματα, λίγα μέτρα μακριά από το αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ.

Μέσα στους αυτοσχέδιους λάκκους  άδειασαν πλαστικά βαρέλια με κόκκινα  υγρά απόβλητα, τα οποία -όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες- παραπέμπουν σε λύματα βαφείου, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη εστία ρύπανσης.

Επίσης, στα ίδια δημοσιεύματα αναφέρεται ότι στη δυτική όχθη, στον παράδρομο της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, υπάρχει διασταύρωση  που οδηγεί σε γκρεμό, ο οποίος καταλήγει  στις όχθες της Υλίκης. Εκεί έχει δημιουργηθεί αυτοσχέδια χωματερή τοξικών απόβλητων.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί  επιστήμονες, τα επικίνδυνα στερεά απόβλητα δεν μπορούν να συλλεχθούν με συμβατικά  μέσα και να εναποτεθούν στη χωματερή, καθώς χρειάζονται ειδική επεξεργασία από εξουσιοδοτημένο φορέα σύμφωνα με το εθνικό νομικό περιβαλλοντικό πλαίσιο.

Να σημειωθεί ότι  η περιοχή Υλίκης - Βοιωτικού Κηφισού - Παραλίμνης έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα  «Νatura 2000» στην κατηγορία Α, σύμφωνα  με την οδηγία 92/93 της Ε.Ε. για την διατήρηση των φυσικών οικότοπων.


Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο  κ. Υπουργός:

Δεδομένου ότι η Υλίκη έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Νatura 2000», σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί η αρμόδια Υπηρεσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με σκοπό: α. την άμεση αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης στην οποία έχει περιέλθει η λίμνη Υλίκη, β. την ταυτοποίηση και την απόδοση ευθυνών στους ρυπαντές;
Δεδομένου ότι ο εφεδρικός ταμιευτήρας της Υλίκης τροφοδοτεί την πρωτεύουσα σε έκτακτες περιπτώσεις, έχουν διενεργηθεί οι απαραίτητοι εργαστηριακοί έλεγχοι; Ποια τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων για το έτος 2012 αναφορικά με τυχόν βλαπτικές συνέπειες στο οικοσύστημα της λίμνης;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φούντα Νίκη"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...