Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Στερεάς Ελλάδας.

Η συνάντηση του Περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά με την ΠΕΔ, που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία, είχε ως συνέχεια τεχνική σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, που έγινε, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Προέδρου της ΠΕΔ, Δημάρχων της Περιφέρειας και εκπροσώπων των ΦΟΔΣΑ, καθώς και στελεχών του ΥΠΕΚΑ και τουΥπουργείου Εσωτερικών, και των Διαχειριστικών Αρχών του ΕΠΠΕΡΑΑ και του Προγράμματος της Στερεάς Ελλάδας.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η δρομολόγηση της ωρίμανσης και της υλοποίησης σημαντικών υποδομών που προβλέπονται από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Στερεάς Ελλάδας.

Αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης ήταν η διαμόρφωση κλίματος σύνθεσης για συνολική λύση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας και η απόκτηση συναντίληψης για τα έργα που είναι σκόπιμο και εφικτό να υλοποιηθούν την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Ακόμα, συζητήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ) και υπήρξε δέσμευση από το ΥΠΕΚΑ για την επιπλέον χρηματοδότηση των ώριμων έργων που θα υποβληθούν από τους δικαιούχους.

«Εποικοδομητική και συνθετική» χαρακτηρίζει τη συνάντηση ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, επισημαίνοντας «Μετά από τις πρωτοβουλίες μας για ένα διήμερο συναντήσεων με την ΠΕΔ της Στερεάς Ελλάδας και τους κεντρικούς φορείς έχουμε θεμελιώσει τις βασικές κατευθύνσεις για να επιταχυνθεί η υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ, με στόχο να επιλυθούν τα προβλήματα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Ήδη, εμείς ως Περιφέρεια, αξιοποιούμε το ΕΣΠΑ και αυτή την εποχή αξιολογούνται προς ένταξη προτάσεις ΧΑΔΑ, ΣΜΑ και ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ. Δεσμευόμαστε ότι θα χρηματοδοτήσουμε όλες τις ώριμες προτάσεις και μάλιστα θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό γεγονός την ανταπόκριση του ΥΠΕΚΑ και τη δέσμευσή του για επιπλέον χρηματοδότηση.

Πρόθεσή μας είναι να συνδράμουμε τους φορείς για έργα διαχείρισης απορριμμάτων τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης, όσο και σε επίπεδο τροποποίησης του ΠΕΣΔΑ εάν και εφόσον απαιτηθεί.

Τα χρονικά περιθώρια είναι δεσμευτικά και θα πρέπει όλοι να συντονίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, έτσι ώστε από αυτή τη διαδικασία να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα διαχείρισης απορριμμάτων στη Στερεά Ελλάδα.

Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και θα είμαστε σε διαρκή επαφή με όλους τους φορείς για την έγκαιρη και εμπρόθεσμη υλοποίηση όσων έχουμε συμφωνήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...