Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ανοιχτό θέμα οι γερμανικές αποζημιώσεις – ενώνει το Δίστομο

Distomo memorial - spring 2008 (detail)
 (Photo credit: 5telios)
«Μάχη» για την υπόθεση του Διστόμου δίνουν πια όλες οι πολιτικές δυνάμεις – κάτι που κάνει καλό στον σκοπό  για τον οποίο αγωνίζονται χρόνια οι Διστομίτες και όλες οι  πόλεις των ολοκαυτωμάτων. Αρκεί βέβαια να μην γίνεται «εκμετάλλευση», όπως λένε κατοικοι.

Το δρόμο για την «πολιτική»  διάσταση άνοιξε το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν ως Αρχηγός Αξιωματικής αντιπολίτευσης πήγε στο Μνημόσυνο. Αργ/οτερα ως Πρωθυπουργός έδωσε την άδεια να παρέμβει το κράτος στην διαδικασία της Χάγης. Τις προάλλες ο κ. Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματος Ελεύθεροι Ελληνες  στο Δίστομο ενώπιον 1.0000 ατόμων από Αθηνα, Λαμία, Λειβαδιά, Θήβα, Χαλκίδα κλπ. Και χθες συζητήθηκε  ερώτηση του ΛΑΟΣ, με τον κ. Καρατζαφέρη στην Βουλή, ενώ εκρεμμεί  και άλλη ερώτηση 28 βουλευτών όλων των κομμάτων. Χώρια η κίνηση  – που εργάζεται χρόνια -  του κ. Μανώλη Γλέζου.

Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δόλλης  είπε  ότι το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό:«Tο θέμα παραμένει ανοιχτό. Κάποια στιγμή πρέπει να ξεκινήσει και να κλείσει. Δεν πρόκειται όμως να κλείσει έτσι όπως μερικοί θέλουν να κλείσει», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών.

«Τι σημαίνει το θέμα είναι ανοιχτό;», διερωτήθηκε ο κ. Καρατζαφέρης, επισημαίνοντας ότι «το ακούμε αυτό συνέχεια από την εποχή της ΕΡΕ». Και συμπλήρωσε: «Τι σημαίνει ανοιχτό; Πότε; Πότε, αν όχι τώρα που λιμοκτονεί ο ελληνικός λαός; Γιατί σε άλλες χώρες τα έχουν πάρει αυτά που δικαιούνταν εδώ και 50 χρόνια; Γιατί αυτή η δειλία από εμάς;». Οπως είπε, εξάλλου, «η απόφαση που βγήκε από τη Χάγη  (για το Δίστομο)  αφορούσε στην προσφυγή και εκδίκαση της υπόθεσης από τα ιταλικά δικαστήρια, όμως η απόφαση του δικαστηρίου της Λιβαδειάς παραμένει ενεργή και είναι στο χέρι της κυβέρνησης να προχωρήσει οποιαδήποτε στιγμή και να αποζημιωθούν τα θύματα της σφαγής του Διστόμου». ( Στην φωτογραφία το Δημαρχείο και το Μουσείο Σφαγής Διστόμου).
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...