Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΦΑΓΗΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

(Από ανάρτηση του -Διστομίτη δημοσιογράφου- Λουκά Δημάκα στο Facebook)

Υπό το βλέμμα επιζώντων της Σφαγής του Διστόμου και άλλων Διστομιτών που ήμασταν στα θεωρεία της Βουλής συζητήθηκε το πρωί της Παρασκευής 8 Φεβρουαρίου 2013, στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ και συγχωριανού μας κ. Γιάννη Σταθά, με θέμα τα γερμανικές αποζημιώσεις για τη Σφαγή των 218 κατοίκων του Διστόμου από τα γερμανικά-ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.


Με με συγκινητική, ανθρώπινη και βιωματική ομιλία- και με τα αναγκαία νομικά και πολιτικά επιχειρήματα- ο ερωτών βουλευτής και αφού τόνισε ότι γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο μαρτυρικό Δίστομο ακούγοντας ο ίδιος τις αφηγήσεις των επιζώντων, εξασφάλισε - για πρώτη φορά θεσμικά - την συμφωνία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ Αντώνη Ρουπακιώτη στην ανάγκη να εκτελεστεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Λειβαδιάς και του Αρείου Πάγου για την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων της Σφαγής με κατασχέσεις περουσιακών στοιχείων της Γερμανίας στην Ελλάδα. Στην δευτερολογία του ο κ Σταθάς - επικαλούμενους και τους παριστάμενους Διστομίτες στα θεωρεία- κάλεσε τον κ. Ρουπακιώτη να υπογράψει την απόφαση της δικαίωσης, χρησιμοποιώντας, όπως είπε, ως μελάνι το αίμα των 218 σφαγιασθέντων, εκ των οποίων το ¼ ήταν από αβάπτιστα βρέφη έως νέοι 17-18 ετών. Εξήγησε δε πως το ζήτημα δεν είναι οικονομικό, αλλά πρωτίστως ηθικό και πρόσθεσε: «Όλα τα πλούτη του κόσμου δεν μπορείς να τα συμψηφίσεις με μια ανθρώπινη ζωή».
Μπορεί ο κ Ρουπακιώτης στο τέλος να επικαλέστηκε ''διπλωματικά'' και νομικά την συλλογική κυβερνητική ευθύνη και αρμοδιότητα για ένα τόσο μεγάλο θέμα ιδίως τώρα που ο Πρωθυπουργός διαπραγματεύεται στην Συνοδο Κορυφής, ωστόσο το επίσης θετικό που βγήκε από την συζήτηση ήταν ότι ο κ Ρουπακιώτης - που προέρχεται από την ΔΗΜΑΡ- δεσμεύτηκε επισήμως ότι θα ενημερώσει προσωπικά και θα εισηγηθεί την άποψή του στον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και την κυβέρνηση! Ιδίως τώρα που, όπως είπε,που υπάρχει και το θετικό σημείο της απόφασης της Χάγης το οποίο προτρέπει τα μέρη να επιλύσουν το θέμα με διακρατικές συνομιλίες και συμφωνίες.
Η συζήτηση και η υπουργική θέση αποτελούν ένα κατ αρχήν θετικό βήμα στον αγώνα για την δικαίωση των εναγόντων Διστομιτών, που φέρνει ευθέως και αυτή την κυβέρνηση πρό των ευθυνών της όπως είπαν οι κκ Σταθάς και ο συμμετέχων - για λίγο - στην συζήτηση κ Μανώλης Γλέζος!

Από τα θεωρεία της Βουλής παρακολουθήσαμε τη συζήτηση επιζώντες της σφαγής του Διστόμου και άλλοι κάτοικοι της μαρτυρικής κωμόπολης της Βοιωτίας- και συγκεκριμένα οι : Αγγελής Καστρίτης, Νίκος Α. Μπούρας (αντιδήμαρχος Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας),Έφη Κίνια (σύμβουλος Τοπικού συμβουλίου), Νίκος Γ. Μπούρας (υπάλληλος ΚΕΠ), Λουκάς Ι. Δημάκας και Γιάννης Λ. Δημάκας (δημοσιογράφοι). Επίσης οι νομικοί - που χειρίζονται την υπόθεση Διστόμου - κυρίες Χριστίνα και Κέλυ Σταμούλη και η - επίσης Διστομίτισα - συνεργάτιδα του βουλευτή κ. Βασιλική Γ. Καστρίτη.

ΥΓ. Προσωπικά για 3η φορά στην 30ετή και πλέον δημοσιογραφική μου καριέρα έκανα χρήση του δικαιώματός μου και έκατσα στα έδρανα των Δημοσίων Λειτουργών, μέσα στην αίθουσα, αριστερά των υπουργών. Έβλεπα την όλη διαδικασία ως ένα Μνημόσυνο στους συγχωριανούς - μεταξύ των οποίων και στενών συγγενών μου - σφαγιασθέντων. Και ήθελα να τους βλέπω όλους - όσους ήταν εκεί, βέβαια - στα μάτια...

====> ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ lΛΕΥΤΕΡΗ ΓΑΛΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ <<6 Μέρες>>. (http://www.6meres.gr/)

Νέα δεδομένα στο μεγάλο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων δημιουργεί η χθεσινή δημόσια παρέμβαση από το βήμα της Βουλής του Α. Ρουπακιώτη, καθώς για πρώτη φορά υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε ότι θα φέρει το κορυφαίο αυτό ζήτημα που εξακολουθεί να «ματώνει» τις μνήμες του ελληνικού λαού σε επίπεδο Πρωθυπουργού προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι διμερείς επαφές με τη γερμανική πλευρά σε επίπεδο ΥΠΕΞ.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτης απαντώντας χθες στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Σταθά σχετικά με την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων για τη σφαγή του Διστόμου από τα ναζιστικά στρατεύματα, δήλωσε πως «χρεώνεται ο ίδιος προσωπικά να μείνει το θέμα ανοικτό», προσθέτοντας ότι «θα επικοινωνήσει προσωπικά με τον Πρωθυπουργό». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο ίδιος «βαθύτατα πιστεύει ότι πρέπει να εκτελεστεί» η δικαστική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που επικύρωνε την απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που προέβλεπε τη συντηρητική κατάσχεση γερμανικής περιουσίας που βρίσκεται στην Ελλάδα για την αποκατάσταση των θυμάτων του Διστόμου. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ως υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί να προχωρήσει μονομερώς σε μία τέτοια ενέργεια όταν την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Κορυφής και συνομιλεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο.
Από την πλευρά του, ο κ. Σταθάς ο οποίος κατάγεται από το Δίστομο, φανερά συγκινημένος – και παρουσία επιζώντων από τις σφαγές στα θεωρεία της Βουλής - δήλωσε ότι «αυτό που θέλουμε δεν είναι τα χρήματα, αλλά δικαίωση όχι με ευχολόγια αλλά με πράξεις». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως είναι ιστορική στιγμή για τον Α. Ρουπακιώτη να βάλει την υπογραφή του ως υπουργός Δικαιοσύνης ώστε να εκτελεστεί η απόφαση, λέγοντας πως «θα είναι το μελάνι από το αίμα αυτών των νεκρών».
Στο θέμα παρενέβη και το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μ. Γλέζος θυμίζοντας ότι ο Α. Ρουπακιώτης ήταν μεταξύ των 365 μελών που δημιούργησαν το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων και ότι ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών έκανε το παν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Τον κάλεσε, ωστόσο, τώρα που «έχει περιέλθει – όπως είπε - την τήβεννο του υπουργού Δικαιοσύνης» να προχωρήσει από τη στιγμή που υπάρχει και η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης που λέει ότι το θέμα πρέπει να λυθεί διακρατικά.
(www.6meres.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...