Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Τρεις Ασφάλειες, Χαλκίδας, Θήβας και Λαμίας συνεργάστηκαν για να ξηλώσουν τη συμμορία εκβιαστών

Eνας 51χρονος απότακτος αστυνομικός των ΕΚΑΜ, ο οποίος είχε εμπλακεί τη δεκαετία του 1990 σε υπόθεση διακίνησης όπλων, συνελήφθη από αστυνομικούς για συμμετοχή σε κύκλωμα που έκανε εκβιάσεις επιχειρηματιών στην Εύβοια.

Μαζί με τον απότακτο αστυνομικό, ο οποίος όταν υπηρετούσε στις ΕΚΑΜ είχε περάσει και από τη φρουρά του πρώην πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, συνελήφθησαν άλλα τέσσερα άτομα ως μέλη του κυκλώματος.

Πρόκειται για δύο Ελληνες 27 ετών και 41 ετών, έναν 35χρονο Αλβανό και ένα 22χρονο, ο οποίος υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί έντεκα περιπτώσεις εκβιάσεων, ενώ από τα θύματά του, τους καταστηματάρχες, το κύκλωμα εισέπραττε συνολικά περισσότερα από 5.000 ευρώ τον μήνα.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης, σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας ύστερα από  επιχείρηση του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, με τη συνδρομή των Τμημάτων Ασφαλείας Θηβών και Λαμίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η δράση του κυκλώματος ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2007. Οπως ανέφεραν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ο 51χρονος άρχισε να δημιουργεί την ομάδα «στρατολογώντας» άνεργους και άεργους.

Τελευταίος στο κύκλωμα μπήκε τον Δεκέμβριο ο 22χρονος ο οποίος υπηρετεί τη θητεία του σε στρατόπεδο εκτός Στερεάς Ελλάδας.

Οι δράστες εκβίαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων (κέντρων διασκέδασης και καφέ-μπαρ) «παρέχοντας προστασία» και ο χώρος δράσης τους ήταν στις περιοχές της Χαλκίδας, Ερέτριας και Αμαρύνθου Ευβοίας.

Οπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, απειλούσαν τους επιχειρηματίες και απαιτούσαν να τους δίνουν, έκαστος, από 200 έως 800 ευρώ κάθε μήνα, ανάλογα με το μέγεθος και την κίνηση της επιχείρησης.

Οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια των ερευνών στα σπίτια των δραστών σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας βρήκαν και κατάσχεσαν δυο πιστόλια, δυο πιστόλια κρότου, τρία κυνηγετικά όπλα, μια χειροβομβίδα πολεμικού τύπου, επτά μαχαίρια, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, ένα πτυσσόμενο στιλέτο, μια συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (τέιζερ), μια πτυσσόμενη μεταλλική ράβδο, πέντε γεμιστήρες πιστολιών, μια γεμιστήρα για πολεμικού τουφέκι, 99 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, τρεις μάλλινους σκούφους τύπου φουλ φέις, ένα σπρέι πιπεριού, ένα ζευγάρι χειροπέδες, πέντε κροτίδες, τρεις κάλυκες, μια θήκη όπλου, 12 κινητά τηλέφωνα, μικροποσότητες κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης, ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, 550 ευρώ και δυο βιβλιάρια καταθέσεων τραπεζών.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, εκβίασης ιδιοκτητών καταστημάτων κατ' εξακολούθηση, παράβασης του νόμου περί όπλων και ναρκωτικών, καθώς και κυκλοφορίας παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, συνελήφθησαν δύο ακόμη άτομα, ηλικίας 36 και 30 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για παράνομη οπλοκατοχή, ενώ ερευνάται η τυχόν συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση. Επίσης, συνελήφθη και ένας 49χρονος καταστηματάρχης για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το πρωί της Τετάρτης στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...