Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ο Δρ Σπύρος Θεμελής στο Πανεπιστήμιο Στερεάς


Την Τρίτη 9 Απριλίου και ώρα 17.00-18.00 στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, ο Δρ Σπύρος Θεμελής θα μας δώσει μία ομιλία στην οποία θα παρουσιάσει μερικά από τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνάς του στην  περιοχή της Εκπαίδευσης. 

Ποιός είναι ο ρόλος της Εκπαίδευσης στην παροχή  επαγγελματικών ευκαιριών καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου;

Μπορεί η Εκπαίδευση να λειτουργήσει ως μοχλός ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας; Αν ναι, με ποιόν τρόπο;

Συμβάλλει η Εκπαίδευση με κάποιο τρόπο στη δικαιότερη κατανομή επαγγελματικών και κοινωνικών ευκαιριών;

Έχει αποτελέσει τροχοπέδη ή έναυσμα για την προώθηση της αξιοκρατίας μέσα στην κοινωνία;

Ο καθηγητής θα χρησιμοποιήσει την Εκπαίδευση για να μελετήσει τις μεταβολές στην Ελλάδα τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε πολιτισμικό και αξιακό επίπεδο. Η ανάλυση του ρόλου της Εκπαίδευσης στη δημιουργία μιας περισσότερο αξιοκρατικής κοινωνίας από ό,τι ήταν πριν τον εμφύλιο πόλεμο φανερώνει την αποτελεσματικότητα του μύθου της ισότητας ευκαιριών μέσα από
την Εκπαίδευση, αλλά και την ακαταλληλότητα της Εκπαίδευσης να εκπληρώσει τις πολλαπλές προσδοκίες που έχουν συνδεθεί μαζί της καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου.

Οι κύριοι παράγοντες που θα παρουσιαστούν είναι το φύλο, η κοινωνική τάξη, η ηλικία και η εθνοτικότητα.

Ο Δρ Σπύρος Θεμελής είναι Επίκουρος Καθηγητής Παιδαγωγικών στο Πανεπιστήμιο του Middlesex. Κατέχει διδακτορικό στην Κοινωνιολογία της  Εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Institute of Education). Οι δημοσιεύσεις του υιοθετούν μια κριτική προοπτική για τα θέματα της  Εκπαίδευσης και της αξιοκρατίας, την κοινωνική κινητικότητα, τους Ρομά / Τσιγγάνους και τις μειονότητες, καθώς και την κοινωνική και εκπαιδευτική πολιτική.

E-mail address: s.themelis@mdx.ac.uk / sthemgr@yahoo.co.uk
Home page: http://www.mdx.ac.uk/aboutus/staffdirectory/Spyros_Themelis.aspx

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...