Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Το χωράφι σου είναι η επιχείρησή σου - Αγροτική εκπαίδευση, Αλίαρτος Βοιωτίας



Φύτεψε τον σπόρο της επιχειρηματικότητας και δες τα έσοδα σου να μεγαλώνουν! Το χωράφι σου είναι η επιχείρησή σου! Το έργο farmsUP έχει ως σκοπό να ενισχύσει την Ελληνική αγροτική οικονομία, ενθαρρύνοντας τους αγρότες να προσεγγίσουν την παραγωγή τους πιο επιχειρηματικά.

Πολλά λέγονται και γράφονται τελευταία για τον ρόλο και την προοπτική της αγροτικής οικονομίας. Ενδιαφέρον που δημιουργεί ερωτηματικά, ειδικά για τις προθέσεις όσων μέχρι χθες όχι μόνον αδιαφόρησαν για την απαξίωση των επαγγελμάτων της υπαίθρου, αλλά ουσιαστικά ανέχτηκαν ή συνέβαλαν στην πλήρη αποδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής. Και βέβαια δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, καλλιεργείται πολύπλευρα η εντύπωση ότι για την κατάσταση αυτή φταίνε οι αγρότες που δεν είναι «καλοί» επιχειρηματίες»

Στην ελληνική οικονομία, οι αγρότες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους μόνοι, καθώς δεν υπάρχει Αγροτικό Επιμελητήριο, ούτε τους δέχονται στα Επιμελητήρια.

Το έργο farms UP θα προσπαθήσει να βοηθήσει αγρότες και να ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες πρέπει να αντιμετωπίζουν την προώθηση της παραγωγής τους στην κατανάλωση, βοηθώντας τους να εκμεταλλευτούν την αναπτυσσόμενη αγροτική οικονομία της Ευρώπης και να αυξήσουν τις ωφέλειες.

Αυτό θα το επιτύχει το έργο FarmsUP προωθώντας 22 υλοποιηθέντα έργα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης, τα οποία μπορούν να προσφέρουν στους αγρότες απαραίτητα εργαλεία και εκπαιδευτικό υλικό, ώστε οι αγρότες να σκεφτούν περισσότερο σαν επιχειρηματίες και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί σε εθνικό, Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, εάν το επιτρέψει η ελληνική νομοθεσία.

Το έργο FarmsUP συντονίζεται από την ΜΙΛΗΤΟΣ Αναδυόμενες Τεχνολογίες & Υπηρεσίες, με εταίρους τους: Copa-Cogeca, Ινστιτούτο Μελετών Δια Βίου Εκπαίδευσης και MSCOMM, ενώ συνεργάζονται στα τέσσερα εργαστήρια η Ένωση Νέων Αγροτών Βοιωτίας (Αλίαρτος, 17-5-2013, 11.00), η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας (Κονταριώτισα, 10-6-2013, 11.00), η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών, (Σέρρες, 12-6-2013,11.00) και η Ένωση Νέων Αγροτών Λακωνίας (Σκάλα, 5-7-2013, 11.00). Το έργο θα ολοκληρωθεί με Συνέδριο στο Ναύπλιο, 15-10-2013 (Ξεν. Αμαλία).
Στο πρώτο εργαστήριο στην Αλίαρτο Βοιωτίας, 17 Μαΐ 2013, στις 11.00, στην αίθουσας Δημοτικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Βοιωτίας κ. Βασίλης Κόλλιας (6949982924) επεσήμανε ότι το κύριο ενδιαφέρον θα εστιασθεί στην Αγροτική Εκπαίδευση & Κατάρτιση στην Αγροτική Επιχειρηματικότητα.

Η επιχειρηματικότητα είναι  η διάθεση ανάληψης δράσης με μεγάλες αβεβαιότητες για την επίτευξη των στόχων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη αγροτικής επιχειρηματικής δράσης είναι (1) να προσφέρεται επαγγελματική αγροτική εκπαίδευση & κατάρτιση στην αγροτική επιχειρηματικότητα και άδεια ασκήσεως αγροτικού επαγγέλματος, (2) να υπάρχει εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα και σύστημα διάχυσης της, (3) να λειτουργεί η υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας, όπως λειτουργούν τα τοπικά Επιμελητήρια ή, αν χρειάζεται, νέα Αγροτικά Επιμελητήρια, και βέβαια (4) να «πουλάει» δηλαδή ο αγρότης να φροντίζει (και μέσω συνεργατών του) για την τυποποίηση, μάρκετινγκ και προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

Το χωράφι, ο στάβλος, η θάλασσα και το δάσος είναι  το φυσικό περιβάλλον που φροντίζει  ο αγρότης και ταυτόχρονα είναι η «επιχείρησή» του κάθε αγρότη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για δηλώσεις συμμετοχής email: georgakopoulos@militos.org, ή τηλεφωνικά 210 6762127 (κ. Στάθης Γεωργακόπουλος).



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

ΤΘ 50282, 54013 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, τηλ 2310 282682,  φαξ 2310 282482,

κιν 699 8282382,  email michaeld@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...