Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς - «Η αθέατη πλευρά»

Η Φωτογραφική Λέσχη Λιβαδειάς, στα πλαίσια της εκδήλωσης ΜΑΪΟΣ ΜΗΝΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ 2013 έχει την τιμή να φιλοξενήσει στην πόλη μας τον σημαντικό Έλληνα φωτογράφο, Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Γιώργο Κατσάγγελο.
Το Σάββατο 11/5 και ώρα 19.00 στο Συνεδριακό Κέντρο Κρύας στη Λιβαδειά θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με θέμα «Κοινωνική φωτογραφία, μια προσωπική μαρτυρία». Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης του φωτογράφου με τίτλο «Η αθέατη πλευρά» στο ισόγειο του Νερόμυλου. Διάρκεια έκθεσης: 11/5 έως 17/5, ώρες 18.30 – 22.00. Είσοδος ελεύθερη


Οι φωτογραφίες του Γιώργου Κατσάγγελου από τα Βαλκάνια, τη Ρωσία και την Αμερικάνικη ήπειρο έγιναν στην διάρκεια των 5 τελευταίων χρόνων. Τα θέματα του κυρίως παιδιά και γυναίκες αλλά και κάθε τι που εικονογραφεί την ανθρώπινη προσπάθεια και αγωνία για επιβίωση,

Μικρά παιδικά σώματα, φορτωμένα το βάρος της επιβίωσης. Μάτια, πρόωρα ώριμα και σοβαρά που σε κοιτάνε με την κούραση αλλά και με την σιγουριά του εργαζόμενου.

Η παιδική εργασία, εξαφανισμένη στον σύγχρονο δυτικό κόσμο από τις αρχές του 20ου αιώνα, στις υπανάπτυκτες αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες αποτελεί δεκανίκι της οικονομίας τόσο της κρατικής όσο και της στενά οικογενειακής.

Μικροί πωλητές –οι πιο τυχεροί-, μικροί αγρότες, εργαζόμενοι στην βιομηχανία και στα ορυχεία. Για παράδειγμα ένα στα δέκα παιδιά στην Τουρκία εργάζονται. Απ’ αυτά τα μισά βοηθούν την οικογένειά τους χωρίς αμοιβή ενώ τα άλλα μισά αμείβονται δουλεύοντας εκτός σπιτιού.

Για τα περισσότερα απ’ αυτά τα παιδιά η ζωή τους προδιαγράφει ένα δρόμο σκληρό και δύσκολο χωρίς εκπαίδευση, χωρίς παιχνίδι χωρίς ξενοιασιά.

Γυναίκες μετανάστριες, που συχνά έχουν φύγει από μια σκληρή, άνιση, αντροκρατούμενη κοινωνία και έρχονται να κερδίσουν μια ζωή καλύτερη βιώνοντας όμως τελικά άλλες πολλαπλές ανισότητες

Γυναίκες που έχουν χάσει την εστία τους, το καταφύγιο της οικογένειας τους και παλεύουν να επιβιώσουν δημιουργώντας από το τίποτα περιβάλλοντα ζωής.

Γυναίκες φτωχές καθώς το 70% των φτωχών αυτού του πλανήτη είναι γυναίκες, που μέσα στις σκληρές συχνά απίστευτες συνθήκες που τους επιτρέπει κάποιες φορές η κοινωνία δημιουργούν το δικό τους θηλυκό κόσμο, το δικό τους πλανήτη.

Γυναίκες νέες, μόνες ανήλικες μητέρες που δέχονται την ζωή και χαμογελούν αβίαστα εξαγνίζοντας και δίνοντας μια άλλη διάσταση στην άνιση συχνά άδικη συγκυρία που τις έφερε αντιμέτωπες με την σκοτεινή μεριά του κόσμου και τις ανάγκασε να προσπαθήσουν ακόμη περισσότερο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Γεώργιος Κατσάγγελος γεννήθηκε το 1956. Την περίοδο 1981 - 1985 σπουδάζει φωτογραφία με υποτροφία, στο Brooklyn College της Νέας Υόρκης και αποφοιτεί με το Masters of Fine Arts από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Δάσκαλος του ήταν ο Walter Rosenblum. Το 1987 εκλέγεται Ειδικός Επιστήμονας, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Το 2006 εκλέγεται Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Εκλέγεται Καθηγητής τον Νοέμβριο του 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...