Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Εκατοντάδες στον ''Δρόμο Θυσίας'' για την Σφαγή του Διστόμου

Με την συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών -μικρών και ενηλίκων πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μαρτυρικό Δίστομο Βοιωτίας ο (διπλός) ''Δρόμος Θυσίας'' στην Μνήμη των 218 Διστομιτών που σφαγιάστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 10 Ιουνίου 1944.

Η πρώτη διαδρομή ενηλίκων ήταν 12 χιλιομέτρων από τον Καρακόλιθο μέχρι την κεντρική Πλατεία του Διστόμου,μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.


Η δεύτερη διαδρομή,μικρών μαθητών των σχολείων του Διστόμου, ήταν περίπου δυο χλμ, από τον λόφο του Μαυσωλείου μέχρι την πλατεία.

Φέτος οι συμμετοχές στον μεγάλο δρόμο ήταν ιδιαίτερα μεγάλη:Ήταν αθλητές μεγάλων αποστάσεων από τους Συλλόγους Δρομέων Υγείας Αθήνας και Πειραιά και από αθλητικούς συλλόγους Νέας Μάκρης, Νέας Σμύρνης, Δυτικής Αττικής, Θήβας κ.α..αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων,ενώ εντυπωσιακή εμφάνιση - με διακριτές νίκες, έκανε η ομάδα εθελοντών δρομέων-μαραθωνοδρόμων του ''Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια η Φλόγα''.Για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση έτρεξαν και νέοι από το Δίστομο, που συγκρότησαν μια ομάδα που έκανε αίσθηση με τίς φανέλες που έγραφαν πάνω ΔΙΣΤΟΜΟ-εδώ πεθαινει ο φασισμός'' με ένα σήμα διαγραφής τής ναζιστικής σβάστικας.

''Τρέξαμε για την μνήμη των 218 σφαγιασθέντων, για να δώσουμε το μήνυμα ότι οι Έλληνες αγωνίζονται και δεν το βάζουν κάτω, ότι θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα'' ήταν με δυό λόγια το μήνυμα που έδωσαν με τις δηλώσεις τους οι αθλητές που καταχειροκροτήθηκαν από τους κατοίκους και πολλούς επισκέπτες του Διστόμου που πλέον έχουν αυξηθεί στο πλαίσιο ενός πρωτόγνωρου, ας μας επιτραπεί ό όρος, ''προσκυνηματικού τουρισμού'' στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού και στο Μαυσωλείο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δήμαρχος Διστόμου Αραχωβας Αντίκυρας κ. Γ.Πατσαντάρας

Οι εκδηλώσεις Μνήμης έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες με πολιτιστικές δραστηριότητες (θεατρικές παραστάσεις,χορωδιακές συναντήσεις ,αθλητισμού -μαθητικούς αγώνες) και συνεχίζονται ( με χορευτικές δράσεις, νομικές συζητήσεις για τις αποζημιώσεις, μουσικές εκδηλώσες κ α) μέχρι την Κυριακή 10 Ιουνίου που θα γίνει το Μνημόσυνο με την πορεία στο Μαυσωλείο.

Την Τετάρτη 6 Ιουνίου, στο Πολεμικό Μουσείο Αθήνας (8μμ) θα γίνει η παρουσίαση του βραβευμένου με το Κρατικό Βραβείο του βιβλίου-ντοκουμέντου του Γ.Θεοχάρη για την Σφαγή του Διστόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...