Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Κατεπείγουσα παρέμβαση για τη ΛΑΡΚΟ

Κύριε Περιφερειάρχη,

Οι τελευταίες εξελίξεις για τη ΛΑΡΚΟ με την αιφνίδια ανακοίνωση της λήξης της παραχώρησης εγκαταστάσεων και μεταλλείων στο τέλος του Ιουνίου, διαμορφώνουν μια σοβαρή απειλή για ολόκληρη την περιφέρεια. Αν η ΛΑΡΚΟ οδηγηθεί σε κλείσιμο, τότε :

- δεν θα υπάρχει εξασφάλιση για τους 1500 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους,

- απαλλάσσονται οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες από χρέη, πρόστιμα και υποχρεώσεις

- ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων σε τεράστιες περιοχές στην Εύβοια και στη Στερεά (γεγονός που όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα αποτελεί την κυριότερη αξία της ΛΑΡΚΟ) καθώς και των άλλων εγκαταστάσεων και χώρων, χωρίς δεσμεύσεις για τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν

- απαξιώνεται σημαντική δημόσια περιουσία και ταυτόχρονα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να εμφανισθεί ένας ιδιώτης ως σωτήρας και να την αποκτήσει έναντι μικρού τιμήματος όπως έχει συμβεί με την Αλουμίνιο της Ελλάδας, την Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική κλπ.

- δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση για την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών βλαβών που προκλήθηκαν από την χρόνια αδιαφορία των διορισμένων διοικήσεων της ΛΑΡΚΟ, που αντιμετωπίστηκε ως εργαλείο συναλλαγών και αφέθηκε στην τύχη της .

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ακόμη και αν δοθεί παράταση λειτουργίας, είναι επιτακτική ανάγκη να ενημερωθούν οι πολίτες για τις προθέσεις όλων και τις κινήσεις που γίνονται γύρω από ζήτημα. Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση του Περιφερειακού Συμβουλίου να συζητήσει με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και με πρόσκληση όλων των εμπλεκομένων, για τις προτάσεις που κατατίθενται για την επόμενη μέρα, τις δυνατότητες παρέμβασης και τις μορφές κινητοποιήσεων για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και προτείνουμε ως τόπο διεξαγωγής της συζήτησης τη Λάρυμνα.



Δέσποινα Σπανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...