Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2011

Περγαντάς: Να πιάσει τόπο ο κόπος των αγροτών μας.

Στο Δομοκό Φθιώτιδας πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα:

«Ανάπτυξη του Πρωτογενή Τομέα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».
Κύριοι ομιλητές στην ημερίδα ήταν:
  • ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Σταμάτης Καπελέρης,
  • η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε θέματα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κα Γεωργία Μπαζώτη,
  • ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γεώργιος Κορμέντζας,
  • ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Θεόδωρος Σαρρής, και
  • ο συνεργάτης της Αναπτυξιακής Εύβοιας Α.Ε. κ. Νικόλαος Διαμαντίδης.
     Στην  ημερίδα παραβρέθηκαν η βουλευτής  Φθιώτιδας και πρ. Υπουργός Αγροτικής  Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φθιώτιδας και πλήθος αγροτών της ευρύτερης περιοχής Δομοκού.

O περιφερειάρχης στην ομιλία του τόνισε ανάμεσα στα άλλα:

"Στην σημερινή εποχή που η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται περισσότερο από ποτέ, όχι απλώς οφείλουμε αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε και υλοποιήσουμε νέα μοντέλα ανάπτυξης. Ανάπτυξη που θα στηρίζεται στον άνθρωπο, στην ιστορία μας, στην ποιότητα, στην αξιοποίηση της γνώσης και η οποία θα αφομοιώνει την τεχνολογία και θα επενδύει στα προϊόντα μας.

Στόχος μας είναι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να καταστεί μια βιώσιμη Περιφέρεια, που θα παρέχει θέσεις εργασίας, ασφάλεια και υψηλό βιοτικό επίπεδο στους κατοίκους της. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, έχουμε θέσει σαν άμεση προτεραιότητα την ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση της ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα. Η ώθηση της αγροτικής ανάπτυξης είναι όρος επιβίωσης για την οικονομία της Περιφέρειάς μας και κατ’ επέκταση της χώρας μας.

Πεποίθηση μας είναι ότι πρέπει να στραφούμε στην παραγωγή και στο πολλαπλασιασμό της μέσα από την εργασία, στηριζόμενη στην ποιότητα των προϊόντων μας και τη ορθολογική διαχείριση των πόρων. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς δηλαδή στην ταυτοποίηση, στην πιστοποίηση και στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων μας αν θέλουμε αυτά να αποκτήσουν την πραγματική τους αξία και να πιάσει τόπο ο κόπος σας, ο κόπος των αγροτών μας.

Το μοντέλο ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας που έως τώρα γνωρίζαμε έχει αποδειχθεί παρωχημένο. Τα προϊόντα μας έχουν χαμηλή ανταγωνιστικότητα, χαμηλό επίπεδο οργάνωσης και γι αυτό το λόγο βρίσκονται εκτός των δικτύων εμπορίας. Μονή λύση είναι ξεφύγουμε από την κατάσταση στην οποία μας έχουν οδηγήσει οι διαρθρωτικές αδυναμίες του τομέα. Να αλλάξουμε τα δεδομένα και αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο με την συνεργασία και την προσπάθεια όλων μας.

Αυτή η προσπάθεια προϋποθέτει ότι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, ο αγροτουρισμός και οι άλλες δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα, πρέπει να στηρίζεται και να ακολουθεί ένα επιχειρησιακό σχεδιασμό, ο οποίος θα είναι ενταγμένος, σε ένα ολοκληρωμένο παραγωγικό σύμπλεγμα το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα και το οποίο θα αποτυπωθεί στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» το οποίο βρίσκεται υπό κατάρτιση και είναι αυτό που θα σηματοδοτήσει την επόμενη φάση, αυτήν της ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας. . Κομμάτι του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας είναι και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Πρωτογενή Τομέα το οποίο με την σειρά του, περιλαμβάνει, το «καλάθι των αγροτικών προϊόντων» που αποτελεί μια καινοτόμο ιδέα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μια ιδέα η οποία έρχεται να δώσει ώθηση και εξωστρέφεια στον πρωτογενή τομέα. Είναι καιρός, η Περιφέρειά μας εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία που της δίνεται να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει και να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην αγροτική παραγωγή σαν μοχλό στήριξης της απασχόλησης και της περιφερειακής μας οικονομίας".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...