Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011

Στο ΕΣΠΑ και ο δρόμος Άμφισσας – Λιδορικίου

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχου Περγαντά με τους : Αντιπεριφερειάρχη ,Περιφερειακούς Συμβούλους, Δημάρχους και εκπροσώπους των Δήμων της Φωκίδας, με στόχο την αποτελεσματική υλοποίηση του ΕΣΠΑ

Με την παρουσία και συμμετοχή των Αντιπεριφερειάρχη, Περιφερειακών Συμβούλων της Φωκίδας όλων των παρατάξεων, των Δημάρχων Δελφών και Δωρίδας, Δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων των Δήμων, καθώς και στελεχών των υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Δήμων, πραγματοποιήθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος με κοινή συνισταμένη την αποτελεσματική υλοποίηση του ΕΣΠΑ.

Στα ποιοτικά και ποσοτικά μεγέθη του προγράμματος της Στερεάς Ελλάδας αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, καθώς επίσης και σε δύο θετικές εξελίξεις, που, παρά το πιεσμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εξασφαλίστηκαν με παρεμβάσεις στους Υπουργούς, και συγκεκριμένα :
Στην εξασφάλιση της υπερδέσμευσης του προγράμματος, σε ποσοστό 120%, επί των νομικών δεσμεύσεων
Στην εξαίρεση της Στερεάς Ελλάδας από την οριζόντια περικοπή της εθνικής συμμετοχής, γεγονός, το οποίο δεν μειώνει το πρόγραμμα.

Ο κ. Περγαντάς τόνισε χαρακτηριστικά :

«Το μεγάλο θέμα που έχουμε να δούμε τώρα, είναι η δύσκολη και επίπονη δουλειά που έχουμε μπροστά μας : η υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Αυτός είναι ο κύριος όγκος της δουλειάς μας, αυτό είναι το κέντρο βάρους των προσπαθειών μας, αυτή είναι η πραγματικότητα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Το 2011 είναι μια κρίσιμη χρονιά στο πεδίο υλοποίησης, διαχείρισης κι εφαρμογής του Προγράμματος της Στερεάς Ελλάδας. Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα που πρέπει να υλοποιήσουμε με ασφυκτικά περιθώρια και πιστεύουμε ότι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε και να επιτύχουμε τους στόχους μας»

Ειδική αναφορά στα έργα της Φωκίδας, που υλοποιούνται μέσα από το ΕΣΠΑ, έκανε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας :

«Τα ενταγμένα έργα που αφορούν χωρικά τη Φωκίδα, είναι 25 : 24 στο Περιφερειακό Πρόγραμμα και 1 από την εκχώρηση του ΕΠΠΕΡΑΑ., με τελικούς δικαιούχους Υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας, Δήμους και Νομικά τους Πρόσωπα, καθώς και άλλους φορείς, όπως ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων και υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο συνολικός προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης είναι 39.086.521,87 εκ. €.

Από το ΕΣΠΑ υλοποιούνται σημαντικές παρεμβάσεις στη Φωκίδα, όπως

Ο δρόμος Άμφισσας – Λιδορικίου, από Αγία Ευθυμία ως διασταύρωση φυλακών Μαλανδρίνου, προϋπολογισμού 21.019.868 €. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασίες δημοπράτησης και έχουμε προγραμματίσει σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 29 Σεπτεμβρίου, την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου. Είναι προφανές το πόσο σημαντική είναι η παρέμβαση για τη βελτίωση της προσπελασιμότητας στη Φωκίδα και την άρση της απομόνωσης των ορεινών περιοχών.

Με την ευκαιρία, θα πρέπει να πούμε ότι οι μεγάλοι οδικοί άξονες της Περιφέρειας, όπως ο δρόμος Ιτέα – Αντίρριο, είναι στην κορυφή των διεκδικητικών μας προτεραιοτήτων και γι΄αυτό βρισκόμαστε σε άμεση συνεργασία με την ηγεσία και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών.

Έχουν ήδη προχωρήσει οι μελέτες για το τμήμα του δρόμου από Ιτέα ως το Γαλαξίδι, μήκους 13 χιλιομέτρων, με στόχο την ένταξη στο τομεακό του ΕΣΠΑ και τη δημοπράτησή του στο τέλος του 2011.

Επιδίωξή μας είναι να αναβαθμιστεί η πρόσβαση της Φωκίδας στον ΠΑΘΕ, μέσω των οδικών αξόνων Θήβα – Λιβαδειά – Αράχωβα και Λαμία – Μπράλλος – Άμφισσα. Για το σκοπό αυτό, προωθούμε και διεκδικούμε την ολοκλήρωση των μελετών και την κατασκευή αυτών των έργων.


Επίσης, και είναι πολύ σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την περιοχή, έχει προχωρήσει ο διαγωνισμός για την κατασκευή του έργου «Αρδευτικό Ελαιώνα Άμφισσας» (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης), προϋπολογισμού 37.000.000 €.

Στο πρόγραμμά μας όπως ξέρετε έχουμε εντάξει και χρηματοδοτούμε με 7.166.000 € το κτίριο του ΤΕΙ Άμφισσας. Μια σημαντικότατη παρέμβαση στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ισχυροποιεί την παρουσία, την εξέλιξη και την αναβάθμιση του ΤΕΙ.

Όπως γνωρίζετε, με το έργο θα ολοκληρωθούν 4 κτίρια για τη στέγαση του Τμήματος Διαφήμισης και Εμπορίας, συνολικού εμβαδού 3.238 τετραγωνικών μέτρων και θα διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος.

Η δημοπράτηση του έργου έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 27 Σεπτεμβρίου.

Επίσης, από το πρόγραμμά μας χρηματοδοτούνται έργα για τον Αρχαιολογικό χώρο Δελφών, που αποτελεί παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο.

Σε ότι αφορά τα ΣΧΟΟΑΠ, όπως γνωρίζετε, πήραμε ήδη αποφάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη λύση των προγραμματικών συμβάσεων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2011.

Για τα κρίσιμα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η Φωκίδα, όπως και άλλες περιοχές της Περιφέρειας, παρουσιάζει υστέρηση στην υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Μια από τις πρώτες μας προτεραιότητες είναι να συντονιστούμε με τους Δήμους και τους φορείς τους, που είναι υπόχρεοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων και να προχωρήσουμε άμεσα σε λύσεις. Λύσεις που θα είναι τεχνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά αποδεκτές.

Παράλληλα, ως Δήμοι, θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στο κλείσιμο και στην αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.»

Στη συνέχεια ο κ. Περγαντάς τόνισε τους τρείς κεντρικούς άξονες που προτάσσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για το ΕΣΠΑ, και απαιτούν την ενεργοποίηση όλων των φορέων, αναφέροντας :

Τις δεσμεύσεις που έχουμε για την απορροφητικότητα του προγράμματος, το γνωστό κανόνας «ν + 3», δηλαδή την υποχρέωση να κάνουμε δαπάνες, μέχρι τέλους του 2011, ύψους 32,58 εκατομμυρίων €. Η μη επίτευξη του κανόνα «ν + 3», επιφέρει αυτόματα αναλογική μείωση των κοινοτικών κονδυλίων.

Να τονίσω, στο σημείο αυτό, ότι την απορρόφηση των 32,58 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή την επίτευξη του «ν+3» για το 2011, θα πρέπει να την πετύχουμε μέσα σε λιγότερο από 3,5 μήνες από σήμερα.

Είναι προφανές πως για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ο οποίος είναι πολύ δύσκολος και κρίσιμος, πρέπει όλοι να δουλέψουμε σκληρά, και να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης των έργων. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, έτσι ώστε να συζητήσουμε έργο – έργο και να βρούμε λύσεις στα όποια προβλήματα υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...