Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Άσκρη Βοιωτίας: Η Κοιλάδα των Μουσών υποδέχεται την Ύδραυλη του Κτησίβιου

Στην Άσκρη Βοιωτίας, στην πατρίδα του Ησίοδου αλλά και του μεγάλου μηχανικού και εφευρέτη της αρχαιότητας του Κτησίβιου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παρουσίαση της Ύδραυλης που κατασκεύασε ο Παναγιώτης Στέφος.

Έπειτα από πολύχρονη εξαντλητική έρευνα σε πάσης φύσεως πηγές η κατασκευή του Π. Στέφου βασίστηκε κυρίως στις λεπτομερείς περιγραφές που έχουμε από τον Ήρωνα και τον Βιτρούβιο καθώς και στις δύο Υδραύλεις που ανακάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στο Δίον του Ολύμπου και στην πόλη Aquincum της Ουγγαρίας αντίστοιχα.

Πρόκειται για το πρώτο πληκτροφόρο πολυφωνικό όργανο στην ιστορία, τον πρόγονο του σημερινού εκκλησιαστικού οργάνου. Το κατασκεύασε στην Αλεξάνδρεια ο Κτησίβιος  3ος αι. π.Χ. ο οποίος θεωρείται ιδρυτής της σχολής των αλεξανδρινών μηχανικών (Μουσείο) και πατέρας της “Πνευματικής”, δηλαδή της επιστήμης που ασχολείται με τον αέρα και τις χρήσεις του. Έμεινε γνωστός κυρίως για τρία επιτεύγματά του: την καταθλιπτική αναρροφητική αντλία, το υδραυλικό ωρολόγιο και το υδραυλικό μουσικό όργανο (ύδραυλις). Με μακρά και συνεχή παρουσία (Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, Βυζάντιο, Ρωμαιοκαθολική εκκλησία) η ύδραυλις και μετέπειτα το εκκλησιαστικό  όργανο  συνέβαλαν  τα μέγιστα στο να κτιστεί το μεγάλο οικοδόμημα της δυτικής πολυφωνικής μουσικής.

Ο Παναγιώτης Στέφος και η ορχήστρα Λύραυλος που έχει δημιουργήσει,  έχουν να επιδείξουν ένα πολύπλευρο έργο (ερευνητικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό) που τους οδήγησε σε σημαντικές συνεργασίες και σε μια αξιόλογη διεθνή παρουσία. Η ύδραυλις θα εμπλουτίσει το στόλο των 40 αρχαίων οργάνων που έχει ανακατασκευάσει και θα συμβάλει  στο να φωτιστεί ακόμη περισσότερο ένα κεφάλαιο του ελληνικού πολιτισμού που είναι σχετικά άγνωστο.

 Με μια πανδαισία ήχων από 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά  μουσικά όργανα το μουσικό σχήμα «ΛύρΑυλος» θα ταξιδέψει το κοινό στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα.

Καταλύοντας τα όρια του χρόνου, οι ήχοι των οργάνων και των φωνών  γεννούν  ένα απόλυτα οικείο αποτέλεσμα, που δίνει την εντύπωση στον καθένα της δικής του μουσικής, της μουσικής που έτσι κι αλλιώς έχει ο καθένας μέσα του.
Είναι ένα θέαμα και παράλληλα ένα άκουσμα που ξεπερνάει τις συμβατικές μουσικές φόρμες, και γυρνάει τη «μηχανή» του χρόνου στη μουσική που γέννησε ο Ελληνικός πολιτισμός 3000 χρόνια πριν.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει ζωντανά σωζόμενα μουσικά κομμάτια της αρχαιότητας, σκοπούς, ρυθμούς και τρόπους αρχαιοελληνικούς, που επιβεβαιώνουν τον πλούτο και τη συνέχεια της ελληνικής μουσικής παράδοσης, καθώς και τη δυνατότητα να δει, να αγγίξει και να ακούσει τριάντα   αρχαία μουσικά όργανα, ανακατασκευασμένα από σπάνια και αυθεντικά φυσικά υλικά: καύκαλο χελώνας, κέρατο, εντέρινες χορδές, κόκαλο, ιχθυόκολλα, δέρμα, έλατο, πυξάρι, κλπ.

Τραγουδούν, παίζουν, παρουσιάζουν οι:

Μιχάλης Στέφος: τραγούδι, κρόταλα, κύμβαλα, τύμπανο,  κογχύλια, φόρμιγξ.
Όλγα Στέφου: λύρα, βάρβιτος, σαντούρι, κογχύλια.
Χριστίνα Σιάκη: λύρα, πανδούρα, βιολί,
Παναγιώτης Στέφος: αρχαία κιθάρα, λύρα, Πυθαγόρειο μονόχορδο, σύριγξ, κογχύλια, κέρας, δίαυλος, άσκαυλος, ζουρνάς, μουσικό πριόνι.

Έρευνα, ενορχηστρωτική επιμέλεια και κατασκευή οργάνων  από τον  Π. Στέφο

  Στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο αρχαίο θέατρο της Κοιλάδας των Μουσών η ορχήστρα Λύραυλος θα συμπληρωθεί με τον ιερέα Αθανάσιο Αθανασίου, τον γνωστό μας Παπαθανάση με τα πρωτοχριστιανικά και παραδοσιακά του τραγούδια και με τον Παύλο Καρποδίνη, τον γνωστό τραγουδιστή της έντεχνης ορχήστρας του ΟΤΕ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σάββατο, 10 Αυγούστου στην Πλατεία της Άσκρης 
     Κτησίβιος ο Ασκρηνός

Αναφορά στον κορυφαίο μηχανικό της αρχαιότητας (Ιωάννης Γκανάσος)

Θα εγκαινιασθούν η  Ύδραυλις και η Αντλία του Κτησίβιου (Παναγιώτης Στέφος).

Έναρξη:20.00

Κυριακή, 11 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο 
     α. Αναφορά στις Μούσες

     Σκηνοθεσία Θόδωρος Μαραγκός

β. Συναυλία αρχαίας ελληνικής μουσικής

             Με την Ορχήστρα Αρχαιοελληνικών Μουσικών Οργάνων «ΛύρΑυλος», υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Στέφου.                                                                               Έναρξη:20.00

Δευτέρα, 12 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο 
     ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ του Αισχύλου

από τον Οργανισμό ελληνικού  θεάτρου «ΑΙΧΜΗ»                                                    Έναρξη:21.00

     Από Παρασκευή 9 μέχρι Κυριακή 18 Αυγούστου θα λειτουργεί στο Πνευματικό Κέντρο Άσκρης έκθεση γλυπτών και ζωγραφικής του καταξιωμένου καλλιτέχνη Κώστα Καπέλιου.

     Τις πρωινές ώρες του διημέρου 11 και 12 Αυγούστου θα έχει πορείες στο φαράγγι ΟΛΜΕΙΟΣ και ανάβαση στον Ελικώνα, καθώς και επισκέψεις σε εξωκκλήσια και περιβαλλοντολογικό πάρκο.

     Οι  πανέμορφες παραλίες Αλυκής και  Αγίου Νικολάου απέχουν από  την Άσκρη 20 χιλιόμετρα (20’ - 30’).

     Για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στην Άσκρη υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα εξυπηρέτησης και μετά από επικοινωνία με το e-mail του Συλλόγου ή το καφενείο της κας Καπνογιάννη (τηλ. 2262067208)

Παρασκευή, 16 Αυγούστου στην Πλατεία της Άσκρης

"Η ανακατασκευή μιας αρχαίας πόλης της Βοιωτίας μέσω της εικονικής πραγματικότητας"
Ομιλητής: Καθηγητής John Bintliff (Πανεπιστήμιο Λάϋντεν), ταυτόχρονη μετάφραση: Δρ Αθανάσιος Βιώνης (Πανεπιστήμιο Κύπρου)                                                    Έναρξη:20.00

www.hsiodos.gr

e-mail:ohsiodos@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...