Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Εργατικό Κέντρο Θήβας: «Η αξία της ΛΑΡΚΟ είναι Ανεκτίμητη και Ανυπολόγιστη»

Ημέρα απεργίας και κινητοποίησης στην Αθήνα η σημερινή για τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ. Για την προσφορά της επιχείρησης στη χώρα, αναλυτική παρουσίαση κάνει με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θήβας. Όπως επισημαίνει το ΕΚΘ:

«Η αξία της ΛΑΡΚΟ είναι Ανεκτίμητη και Ανυπολόγιστη. Είναι δημόσια Γή. Είναι ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας που φέρνει 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα στην Εθνική Οικονομία που έχει στην κατοχή της ένα εκατομμύριο στρέμματα ελληνικής γης με εξερευνημένη αξία Νικελιούχων κοιτασμάτων της τάξεως των 20 δις € , έχει ένα εργοστάσιο με τεράστιες εγκαταστάσεις και μοναδική τεχνογνωσία, με ιδιόκτητο λιμάνι , 3 μεταλλεία και ένα Λιγνιτωρυχείο.
Έχει στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία για πάνω από 2 γενιές και μόνο τα εξερευνημένα κοιτάσματα φθάνουν για μια γενιά ακόμη.

• Οι εργαζόμενοι της είναι βιομηχανικοί εργάτες , σε επικίνδυνο και ανθυγιεινό περιβάλλον, με τον μικρότερο αριθμό σε εργαζόμενους και μισθούς που είχαν ποτέ και με εργασιακές συνθήκες της ελεύθερης αγοράς .Απασχολεί σε μόνιμο και εργολαβικό προσωπικό περί τα 1500 άτομα και με βάση το κύκλο εργασιών της ,οι συνολικές θέσεις εργασίας έχουν αποτιμηθεί πάνω από 6.000 και στο μητρώο των συνεργατών της έχει εγγεγραμμένα 12.500 ΑΦΜ.
• Η ΛΑΡΚΟ σήμερα αν ζει και υπάρχει εδώ και 30 χρόνια που την εγκατέλειψε ο ιδιώτης, το οφείλει στην κρατική παρέμβαση και τον δημόσιο έλεγχο που διασφάλιζε την ορθολογική διαχείριση του ορυκτού πλούτου.
• Είναι διαχρονικά κερδοφόρα και δεν έχει επιχορηγηθεί ποτέ από τον κρατικό προϋπολογισμό ζώντας αποκλειστικά από την παραγωγή της .Οι οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρίας ,όπως αυτές παρουσιάζονται σήμερα, είναι στο σύνολο τους, καθαρά λογιστικές και προέρχονται από συσσωρευμένα λάθη , παραλείψεις και σκοπιμότητες των τελευταίων δεκαετιών και σε καμιά περίπτωση δεν έχουν σχέση με τις λειτουργικές της ανάγκες . Οι πραγματικές υποχρεώσεις της εταιρίας ,είναι οι συνήθεις μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας και ασήμαντες μπρός στην τεράστια δυναμική του κύκλου εργασιών της εταιρίας.

• Το τελευταίο διάστημα η ΛΑΡΚΟ όχι μόνο δεν στηρίζεται αλλά αντιμετωπίζεται και εχθρικά από τους ίδιους της τους μετόχους της( Δημόσιο-ΔΕΗ-ΕΘΝΙΚΗ) που σε συνδυασμό με την περιορισμένη ταμειακή ρευστότητα λόγω πρόσκαιρης πτώσης των τιμών Νί ,να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την βιωσιμότητα της εταιρίας .

• Η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ που ενδεχόμενα να την οδηγήσει σε οικονομικό στραγγαλισμό ,εξυπηρετεί μόνο τα σχέδια αποκρατικοποίησης της που είναι σε βάρος των εργαζομένων ,των τοπικών κοινωνιών και της Εθνικής οικονομίας.

• Το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ δεν είναι οικονομικό παρά καθαρά πολιτικό.

• Το σχεδιαζόμενο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της ΛΑΡΚΟ θα είναι ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.

Οι προτάσεις ,όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο σύνολο τους και διασφαλίζουν την βιωσιμότητα και το μέλλον της ΛΑΡΚΟ κινούνται στο παρακάτω πλαίσιο:

1. Για τον έλεγχο και την ορθολογική διαχείριση του ορυκτού πλούτου της χώρας η ΛΑΡΚΟ πρέπει να παραμείνει κάτω από Δημόσιο Έλεγχο και παράλληλα να επανεξεταστεί η προοπτική καθετοποίησης της παραγωγής με την δημιουργία μονάδας παραγωγής ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ.

2. Η εταιρία πρέπει να τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης και όχι συρρίκνωσης που έχει οδηγηθεί μέχρι σήμερα. Με αύξηση της παραγωγής και παραγωγικότητας . Να εκμεταλλευτεί πλήρως τα μεταλλευτικά της κοιτάσματα. Να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότης της και τα υποπροϊόντα και κυρίως τις εγκαταλειμμένες ανακυκλούμενες ποσότητες μεταλλουργικού μείγματος .Να αξιοποιήσει την πρόθεση των εργαζομένων για συμβολή τους προς αυτή την κατεύθυνση.

3. Να επιστραφεί άμεσα ο οφειλόμενος ΦΠΑ που ανέρχεται στα 65 εκατ. €.

4. Να ρυθμιστεί η τιμή της Ηλεκτρικής Ενέργειας με βάση την διεθνή πρακτική τιμολόγησης των αντίστοιχων βιομηχανικών μονάδων. Είναι αδύνατο να ανταποκριθεί κοστολογικά η ΛΑΡΚΟ όταν χρεώνεται την ηλεκτρική ενέργεια με 70 € /MWH ( 30% του συνολικού κόστους ) την στιγμή που είτε στην Ε.Ε – και μάλιστα με Κυβερνητικές παρεμβάσεις- αντίστοιχοι παραγωγή χρεώνονται με 25 € /MWH είτε ακόμα και στη εγχώρια αγορά και μάλιστα ιδιωτικών συμφερόντων παραγωγοί με 42 € /MWH .

5. Να ανανεωθούν οι συμβάσεις μίσθωσης του Δημοσίου προς την ΛΑΡΚΟ και που αφορούν το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία του Νέου Κοκκίνου ,για τα επόμενα 30 χρόνια όπως είχε γίνει και στο παρελθόν.

6. Να μετοχοποιηθούν όλα εκείνα τα λογιστικά χρέη της εταιρίας ( π. χ Παλαιάς ΛΑΡΚΟ ,κλπ ) που δεν έχουν σχέση με τις λειτουργικές υποχρεώσεις της ΛΑΡΚΟ.

7. Να υποστηριχτούν οι προσφυγές των εργαζομένων προς την Ελληνική Δικαιοσύνη για κακοδιαχείριση και προς το ΣΔΟΕ για διερεύνηση περί διαφυγόντων κερδών.

Τέλος με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ,εκφράστηκε συνολικά η θέση όλων των παρευρισκομένων , ότι θα αντιπαλέψουν με οποιοδήποτε συνδικαλιστικό, νομικό και πολιτικό μέσο διαθέτουν , επιλογές που θα θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της εταιρίας με ότι αυτό συνεπάγεται για τις υφιστάμενες θέσεις και συνθήκες εργασίας , τις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιείται η εταιρία και την Εθνική Οικονομία.

Από την μεριά των εργαζομένων και σαν πρώτη αντίδραση , ανακοινώθηκε η άμεση σύγκληση όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ σε γενική Συνέλευση , προκειμένου να παρθούν αποφάσεις γιαδυναμικές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις .

Το Εργατικό Κέντρο Θήβας ,όπως και όλοι οι παρευρισκόμενοι στην χθεσινή ευρεία σύσκεψη ,εκφράζει τηνΑΠΟΛΥΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ και ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που όπως δηλώνουν ο αγώνας και η προσπάθεια των της ΛΑΡΚΟ και των εργατών της συμβολίζει την Ελλάδα που θέλουμε. Την Ελλάδα που παράγει, δουλεύει ,προκόβει και χτίζει το μέλλον των παιδιών της. Την Ελλάδα που αντιστέκεται.

Τέλος το Εργατικό Κέντρο Θήβας καλεί την Κυβέρνηση , όπως εξάλλου έχει δεσμευτεί και εγγράφως στην επίσημη ανακοίνωση της 23 Ιουλίου 2013, να μην πάρει καμία απόφαση που θα αφορά την ΛΑΡΚΟ , ερήμην των εργαζομένων της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...