Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Απειλεί τρία χωριά η φωτιά στη Λιβαδειά - Εκκενώθηκε το γηροκομείο


Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι από τα σπίτια τους - Στο νοσοκομείο για ασφάλεια μεταφέρθηκαν οι φιλοξενούμενοι του γηροκομείου – Επί τόπου βρίσκεται και ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής


Μαίνεται η πυρκαγιά σε χωριά της Λιβαδειάς. Εκκενώθηκε το γηροκομείο της Μητρόπολης στο Πέρα Χωριό.

Μαίνεται η πυρκαγιά κοντά στη Λιβαδειά και παρόλο που υπάρχει μια μικρή ύφεση στην ένταση των ανέμων, πριν από λίγο οι φλόγες πέρασαν μέσα από τις αυλές των πρώτων σπιτιών στην Χαιρώνεια και σύμφωνα με τον δήμαρχο Νίκο Παπαγγελή «έχουν καεί στάνες κτηνοτρόφων όπως επίσης έχουν παραδοθεί στις φλόγες και τέσσερα σπίτια».

Δεκάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς με αναπνευστικά προβλήματα ενώ πριν από λίγο εκκενώθηκε το γηροκομείο της Μητρόπολης που βρίσκεται στο Πέρα Χωριό της Λιβαδειάς, στις παρυφές της πόλης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του νοσοκομείου Κώστα Γκιζίμη «η φωτιά κύκλωσε το γηροκομείο και δόθηκε εντολή και εκκενώθηκε. Όλοι οι φιλοξενούμενοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με ασθενοφόρα. Η εκκένωση του γηροκομείου τελείωσε λίγο πριν τις 10 το βράδυ και όλοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια».

Την ίδια στιγμή αστυνομικές δυνάμεις είναι συγκεντρωμένες στα χωριά Τσουκαλάδες και Πέρα Χωριό και περιμένουν να εκτιμήσουν την κατάσταση πριν δώσουν εντολή για εκκένωση των χωριών. Κάτοικοι των χωριών ωστόσο έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.


Το μέτωπο ξεπερνά τα 6 χιλιόμετρα και κυριολεκτικά βρίσκεται στις παρυφές της πόλης της Λιβαδειάς. Ήδη έχουν μεταφερθεί στην περιοχή δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα, το σύνολο του εξοπλισμού των δήμων της περιοχής όπως επίσης και της Περιφέρειας και εθελοντικές ομάδες που προσπαθούν να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης.

Εφιαλτικές διαστάσεις πήρε νωρίτερα ι η μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτα από τις 2:30 το μεσημέρι στη Λιβαδειά και έχει διασπαστεί σε πολλές μικρές εστίες.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση από την Πυροσβεστική, το πιο επικίνδυνο και μεγάλο μέτωπο βρίσκεται κοντά στα χωριά Χαιρώνεια, Τσουκαλάδες και Περαχώρι.

Οι περισσότεροι κάτοικοι, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, χωρίς να έχει υπάρξει ανάλογη εντολή από την Πυροσβεστική, κυρίως λόγω των πυκνών καπνών που έχουν «πνίξει» την περιοχή, αλλά και του φόβου για το τι μέλλει γενέσθαι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, επί τόπου σπεύδει και ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής αντιστράτηγος Βασίλης Παπαγεωργίου προκειμένου να συντονίσει το έργο της κατάσβεσης.

Κύριος στόχος αυτή τη στιγμή, είναι να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι και περιουσίες και όσο είναι δυνατόν, το πύρινο μέτωπο να μην εξαπλωθεί περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τη μάχη με τις φλόγες δίνουν πλέον μόνο οι επίγειες δυνάμεις, αφού από τη στιγμή που έπεσε το σκοτάδι σταμάτησαν οι ρίψεις των εναέριων μέσων.

Συγκεκριμένα, στα πύρινα μέτωπα επιχειρούν 75 πυροσβέστες με 34 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν με πυροσβέστες από τη Στερεά Ελλάδα αλλά και την Αττική, ενώ παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί και δυνάμεις του δήμου Λιβαδειάς που διαθέτει υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα.




Όπως αναφέρει το lamiastar.gr, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε έξι χιλιόμετρα.

Νωρίτερα, οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά στο χωριό Τσουκαλάδες, πέρασαν μέσα από τις αυλές των σπιτιών στην Χαιρώνεια και απείλησαν το Θούρειο.

Oι φλόγες αποτεφρώνουν εκτάσεις με ελαιόδεντρα και πουρνάρια, σε δύσβατο σημείο.

Πρωτόγνωρη η κατάσταση

Πάντως, σε δηλώσεις του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Ζιώγας αναφέρει πως: «Από τις 3 το μεσημέρι ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση μέσα στους καπνούς αφού η φωτιά έχει επεκταθεί σε μια έκταση πάνω από 15.000 στρέμματα» και σημειώνει «το μέτωπο που κινείται προς τη Λιβαδειά είναι πολύ μεγάλο και οι άνεμοι παραμένουν ισχυροί».

Φωτογραφίες: lamiastar.gr, lamiareport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...