Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Το ''Ολοκαύτωμα'' του Διστόμου,την Τετάρτη, στο Πολεμικό Μουσείο

Εκδήλωση για το Σφαγή του Διστόμου, το Ολοκαύτωμα που συγκλόνισε τον κόσμο και συνεχίζει με τον πολύπλευρο αγώνα για την δικαίωση των θυμάτων των Ναζί στις 10 Ιουνίου 1944, πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη 6/6/2012 στο αμφιθέατρο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών ( 8μμ ).
Πρόκειται για την πρώτη επίσημη παρουσίαση στο κοινό της Αθήνας του τιμηθέντος με Κρατικό Βραβείο 2011 στην κατηγορία (Χρονικό - Μαρτυρία) βιβλίου του Γιώργου Χ. Θεοχάρη ''ΔΙΣΤΟΜΟ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 1944 - ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ'' που πραγματοπιείται με πρωτοβουλία του Δήμου Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας και του Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Ηλία Νικολακόπουλο. Το βιβλίο είναι ένα συναρπαστικό χρονικό για τη σφαγή του Διστόμου μέσα από ανθολόγηση κειμένων ( με μαρτυρίες, ιστορικές αποτυπώσεις, ρεπορτάζ, αρχειακό φωτογραφικό υλικό, λογοτεχνικές προσεγγίσεις) που συγκέντρωσε με πολύ κόπο και πολύχρονη έρευνα ο κ. Γιώργος Χ. Θεοχάρης.Γεννημένος σε διπλανό χωριό αλλά βιώσας την μνήμη, τον πόνο,τις συνέπειες και το ''πλάκωμα'' της Σφαγής στα θρανία, τις αίθουσες και τις μαθητικές παρέες του Γυμνασίου Διστόμου όπου φοίτησε.
Αυτό το βιβλίο- μνημόσυνο ''χωρίς παπά και στεφάνια'' ο Δήμος και ο Πολιτισμικός Σύλλογος Διστόμου αποφάσισαν φέτος να το κάνουν και στην Αθήνα, για δύο λόγους:
Αφενός γατί η ''κραυγή των θυμάτων του Διστόμου'' για δικαίωση και ''ποτέπια πόλεμος '' ξεπέρασε πια τα ''όρια'' της Ελλάδας
Και αφετέρου γιατί το ζητούν πολλοί από τους πάρα πολλούς πλέον επισκέπτες- προσκυνητές του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού και του Μαυσωλείου Διστόμου που κάθε αβδομάδα το επισκέπτονται.

Το έργο λοιπόν αυτό του Γ. Θεοχάρη τιμήθηκε φέτος με το Κρατικό Βραβείο. Οπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της κριτικής επιτροπής ξεχώρισε για την πληρότητα της τεκμηρίωσης, τη σαφή και ξεκάθαρη αφήγησή του, τη σφαιρικότητα της παρουσίασης των τραγικών γεγονότων του Διστόμου και την άρτια σύνθεση εξωτερικών αποτιμήσεων με τις προσωπικές βιωματικές αφηγήσεις και τις λογοτεχνικές αποδόσεις των συμβάντων.Η επιτροπή καταγράφει ''την διεξοδική αποθησαύριση κειμένων και τεκμηρίων για τη μαρτυρική ιστορία του Διστόμου Βοιωτίας'' (...), την μεταφορά ''της συγκινησιακής φόρτισης των επιζώντων και τη σφοδρότητα της εμπειρίας τους τόσο άμεσα, χάρη στις αυτοβιογραφικές καταγραφές και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα, όσο και διαμεσολαβημένα μέσα από τις λογοτεχνικές και εικαστικές προσεγγίσεις καθώς και τα επετειακά αφιερώματα'', ''την διαχρονική πρόσληψη των γεγονότων από τη μεταπολεμική Ελλάδα ενώ υπηρετεί - τονίζει- τον σύγχρονο και εν εξελίξει αγώνα των κατοίκων του Διστόμου για τον διεθνή καταλογισμό των ευθυνών και τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης''.
Η εκδήλωση - που περιλαμβάνει και παρουσίαση μαρτυριών επιζώντων της Σφαγής - είναι ενταγμένη στο πολυήμερο πρόγραμμα πολιτιστικών - αθλητικών εκδηλώσεωνπου εξελίσσεται στο Δίστομο και κορυφώνονται την Κυριακή 10 Ιουνίου με το Μνημόσυνο και την πορεία στο Μαυσωλείο,με προσκεκλημένους την Πολιτειακή και Πολιτική ηγεσία της χώρας.
----
Το Πρόγραμμα στο Πολεμικό Μουσείο -Τετάρτη (8μμ)
------
Χαιρετισµοί : • Ιωάννης Πατσαντάρας
∆ήµαρχος ∆ιστόµου Αράχωβας Αντίκυρας
• Λεωνίδας Μπούρας
Πρόεδρος Πολιτισµικού Συλλόγου ∆ιστόµου
• Κωνσταντίνος ∆ηµάκας
Μαθητής ∆ηµοτικού Σχολείου ∆ιστόµου
Για το Βιβλίο θα µιλήσει ο Καθηγητής του Πανεπιστηµίου Αθηνών
Ηλίας Νικολακόπουλος και ο συγγραφέας του βιβλίου Γ.Θεοχάρης.
Απαγγελία Επιγράµµατος για το ∆ίστοµο του Γιάννη Ρίτσου.
Μαρτυρίες επιζώντων και άλλα κείµενα διαβάζουν:
• Καίτη Μανωλοπούλου, ∆ιστοµίτισσα συγγραφέας
• Γιώτα Φουντά – Κοτρογιάννου, ∆ηµοτική Σύµβουλος
∆ήµου ∆ιστόµου Αράχωβας Αντίκυρας
• Ειρήνη Μαργαρίτη, ηθοποιός
• Έλενα Πάσσου, ηθοποιός
Τραγούδι : Γιώτα Αλογάρη
Πέπη Θεοχάρη
Λουκάς Τζιτζώκος
Συντονίζει ο δηµοσιογράφος Λουκάς ∆ηµάκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...