Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Δίστομο: ''Απαιτήστε Δικαίωση Τώρα! Απαιτήστε αποζημίωση από την Γερμανία Τώρα!''

''Απαιτήστε Δικαίωση Τώρα! Απαιτήστε αποζημίωση από την Γερμανία Τώρα!'' Με αυτή απαίτηση - προτροπή κλείνουν την ανοιχτή επιστολή που ενέκριναν σήμερα Σάββατο και θα στείλουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση ομάδα επιζώντων και συγγενών των θυμάτων της ναζιστικής σφαγής του Διστόμου στις 10 Ιουνίου 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Η επιστολή κατατέθηκε και απέσπασε την υποστήριξη της Γενικής Συνέλευσης των Δημάρχων του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο, σήμερα , στο Δίστομο.Παρόντες στην συνάντηση ήταν και μέλη της ομάδας Γερμανών δικηγόρων της ομάδας ''ΑΚ Δίστομο - Αμβούργο''.


Το πλήρες κείμενο της Ανοιχτής Επιστολής είναι το εξής:


''Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο: Δικαίωση Τώρα!- Αποζημίωση τώρα!
Από την εποχή της συμφωνίας των Παρισίων του 1946 σχετικά με τις αποζημιώσεις πολέμου περιμένουμε μία αποζημίωση για τον πόνο και την οδύνη που μας προξένησε η γερμανική μονάδα των SS στις 10 Ιουνίου 1944. Τότε 218 κάτοικοι του Διστόμου, συγγενείς μας, πατέρες, μητέρες, αδέλφια, αδελφές και παιδιά έφυγαν βίαια από τη ζωή από ένα ακατάληπτο έγκλημα. Το χωριό μας ερημώθηκε. Ήταν ένα ανθρωπιστικό έγκλημα.
Περιμέναμε την τιμωρία των δραστών, αλλά δεν συνέβει τίποτα. Περιμέναμε να καταβληθούν αποζημιώσεις πολέμου, αλλά δεν συνέβει τίποτα. Η αποζημίωση είναι μια μορφή δικαίωσης των θυμάτων και τιμωρίας των ενόχων.
Όταν ο τότε δικηγόρος και νομάρχης Γιάννης Σταμούλης κατέθεσε αγωγή στο όνομά μας για να υποχρεωθεί η Γερμανία να αναλάβει τουλάχιστον οικονομική ευθύνη, αρχίσαμε να ελπίζουμε. Όταν ο Άρειος Πάγος τον Μάιο του 2000 πήρε μία δίκαιη απόφαση και έκρινε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη δικαιολογία της κρατικής ασυλίας, ανακουφιστήκαμε. Περιμέναμε ότι η Γερμανία θα αναγνωρίσει την απόφαση. Αλλά με παρέμβαση της Γερμανίας αποφεύχθηκε η εκτέλεση της απόφασης στην Ελλάδα κι έτσι αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στα ιταλικά δικαστήρια. Μέχρι και το ανώτατο ιταλικό δικαστήριο μας δικαίωσε. Γιατί και το ανώτατο ιταλικό δικαστήριο αποφάσισε, ότι η Γερμανία δεν δικαιούται κρατικής ασυλίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η Γερμανία προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον αυτών των αποφάσεων, κατόπιν απόφασης του οποίου, τον Φεβρουάριο του 2012, διαπιστώθηκε ότι: Δεν υπάρχει δικαιοσύνη για εμάς τους παθόντες του εγκλήματος, παρότι αναγνωρίζει ότι υπήρξε ανθρωπιστική Σφαγή στο Δίστομο και ότι υπάρχει θέμα αποζημίωσης, Όμως και το Διεθνές Δικαστήριο μας παρέπεμψε σε εσάς, στην δική μας κυβέρνηση, ώστε να απαιτήσετε – διακρατικά- αποζημίωση για τα εγκλήματα πολέμου. Ήδη επισήμως το ελληνικό κράτος έχει πάρει θέση ότι το θέμα των διεκδικήσεων είναι ανοιχτό για την ελληνική πολιτεία.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο!
Απαιτήστε Δικαίωση - Τώρα! Απαιτήστε αποζημίωση από την Γερμανία - Τώρα! Για το Δίστομο αλλά και για όλα τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν γίνει στην χώρα μας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.Δίστομο 09-06-2012''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...