Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Άμφισσα: «Εφυγε» σε ηλικία 92 ετών ο πρώην υπουργός Στ. Αλεξανδρής

Μια ευγενική μορφή της πολιτικής και της νομικής επιστήμης, που κόσμησε με την παρουσία του την ιστορία της Μεταπολιτευτικής Ελλάδας, ο πρώην υπουργός Στ. Αλεξανδρής, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 92 ετών. 

O Στ. Αλεξανδρής γεννήθηκε στην Άμφισσα το 1921. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εξελίχθηκε σ' ένα από τους σημαντικότερους ποινικολόγους στα δικαστήρια της χώρας. Στην κατοχή οργανώθηκε στο ΕΑΜ γεγονός που του στοίχισε πολλά χρόνια εξορίας στη Μακρόνησο. Στάθηκε πρόθυμος και ανιδιοτελής υπερασπιστής των αντιπάλων της χούντας των συνταγματαρχών.

Πολιτεύθηκε με το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου και εκλέχθηκε βουλευτής στις εκλογές του 1977, 1981 και 1985, ενώ διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης και Εμπορικής Ναυτιλίας στην πρώτη και στη δεύτερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ως υπουργός Δικαιοσύνης εισήγαγε τον θεσμό του πολιτικού γάμου, θεμελίωσε την υποδομή για την τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου και την ισότητα των δύο φύλλων. ΄

Ελαβε σοβαρά μέτρα για τη λειτουργία των φυλακών. Ήταν ο πρώτος υπουργός Δικαιοσύνης που επισκέφθηκε τις φυλακές Κορυδαλλού και άνοιξε τις διαδικασίες για τον δημόσιο έλεγχο των φυλακών της Ελλάδας. Η εξόδιος ακολουθία του Στ. Αλεξανδρή θα γίνει τη Δευτέρα 12.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Παναγίτσας του Παλαιού Φαλήρου.

Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, για το θάνατο του Ε. Αλεξανδρή.

"Εκφράζω τη βαθιά  μου θλίψη για το θάνατο του  Ευστάθιου Αλεξανδρή, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και Εμπορικής Ναυτιλίας. Έγκριτος νομικός, ευπατρίδης της πολίτικης,τίμησε με την παρουσία του το ελληνικό κοινοβούλιο.

Στην οικογένειά του τα συλλυπητήριά μου".
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...