Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Τέσσερις τραυματίες στο απειλούμενο με λουκέτο εργοστάσιο της Λάρκο

Τέσσερα άτομα, ένας εργάτης και τρεις μηχανικοί, τραυματίστηκαν το πρωί της Δευτέρας στο -υπό αμφισβήτηση για την βιωσιμότητά του- εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ σε ατύχημα που σημειώθηκε στο καμίνι 3 κατά την διαδικασία της αποσκουρίωσης.


Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν.

Κινδυνεύει, άμεσα, να κλείσει Η ΛΑΡΚΟ

Με λουκέτο απειλείται η βιομηχανία λόγω των προβλημάτων ταμειακής ρευστότητας που αντιμετωπίζει , όπως τουλάχιστον διαπίστωσαν όλα τα σωματεία των εργαζομένων, η διοίκηση της εταιρείας αλλά και δήμαρχοι και βουλευτές που μετείχαν σε σύσκεψη στην Αταλάντη.

«Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη βιωσιμότητα της εταιρείας», υπογραμμίζουν στο κοινό τους ψήφισμα, παρουσιάζοντας συγχρόνως την ίδια την επιχείρηση «να αντιμετωπίζεται εχθρικά ακόμη και από τους ίδιους της τους μετόχους, που είναι το δημόσιο, η ΔΕΗ και η Εθνική Τράπεζα».

 Στη σύσκεψη, συμμετείχαν εκτός των συνδικαλιστικών στελεχών και των εκπροσώπων Εργατικών Κέντρων από έξι νομούς όπου αναπτύσσει τη δραστηριότητά της η ΛΑΡΚΟ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σταθάς, η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Ραχήλ Μακρή και ο βουλευτής της Νέας Μέρας, Νίκος Σταυρογιάννης, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ απουσίαζαν επειδή συμμετείχαν στο συνέδριο του κόμματος.

Όπως διαπιστώθηκε, η πτώση των τιμών του νικελίου στη διεθνή αγορά στα 14.000 δολάρια ανά τόνο δημιουργεί πρόβλημα βιωσιμότητας στη ΛΑΡΚΟ, όταν το μέσο κόστος παραγωγής του εργοστασίου φθάνει τις 18.000 δολάρια ανά τόνο προϊόντος, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν απαιτήσεις εκατομμυρίων από τη ΔΕΗ, ενώ παράλληλα το εργοστάσιο δεν έχει εισπράξει την επιστροφή ΦΠΑ από τις εξαγωγές.

Έτσι, η ίδια η ΛΑΡΚΟ εκπέμπει σήμα κινδύνου λόγω έλλειψης ρευστότητας, τονίζοντας ότι αν δεν βρεθεί λύση για την επιστροφή του ΦΠΑ για να μπορέσει να συνεχίσει την παραγωγική διαδικασία και ότι αν δεν λυθεί άμεσα το θέμα με την τιμή του ρεύματος που θα πληρώνει στη ΔΕΗ τότε ο κίνδυνος να κλείσει είναι ορατός.

Ήδη, δημιουργήθηκε μια διευρυμένη επιτροπή, στην οποία εκτός από τα συνδικαλιστικά στελέχη μετέχουν δήμαρχοι και βουλευτές, οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις άμεσα, τόσο με αρμόδιους υπουργούς όσο και με τις ηγεσίες των κομμάτων, ζητώντας άμεση αντιμετώπιση του θέματος επιστροφής ΦΠΑ και διευθέτησης της τιμής του ρεύματος, όπως επίσης και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...