Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Δημιουργία MEDIA Lab στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς


Αλλάζει σελίδα η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς και μετατρέπεται σε ελκυστικό και άνετο χώρο μάθησης και πρόσβασης στο διαδίκτυο με τη δημιουργία MEDIA Lab, ενός σύγχρονου εργαστηρίου μέσου επικοινωνίας και δημιουργικότητας με την υποστήριξη του Future Library, την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" και τη συνεργασία της Google!

Πώς έχεις σκεφτεί τη Δημόσια Βιβλιοθήκη του μέλλοντος  και τι θα ήθελες να μπορούσες να κάνεις μέσα σε μια σύγχρονη Βιβλιοθήκη; Ποιος είναι ο ρόλος της  Βιβλιοθήκης σήμερα και ποιες  ανάγκες της τοπικής κοινωνίας  καλείται να καλύψει;

Σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιδρύματος  «Σταύρος Νιάρχος» την Τρίτη, 9 Ιουλίου 2013 το Future Library ανακοίνωσε τη συνεργασία με 9 Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας, με σκοπό να μετατρέψει, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", ένα κομμάτι τους σε MEDIA Lab, σε νέους δηλαδή ελκυστικούς και άνετους χώρους δημιουργικότητας που ευελπιστούν να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα.

"Τα MEDIA Labs θα δώσουν ευκαιρίες κυρίως σε εφήβους, μαθητές, φοιτητές, νέους επαγγελματίες, ανέργους και μετανάστες να εκτεθούν στις τέχνες και την τεχνολογία. Είναι μια συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με μεγαλύτερη πρόκληση, πέρα από το σχεδιασμό καινοτόμων υπηρεσιών και την κατασκευή μοντέρνων χώρων, να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε το μικρόβιο του πειραματισμού και της επιχειρηματικότητας στο DNA των βιβλιοθηκών, ως οργανισμών", αναφέρει χαρακτηριστικά ο διαχειριστής του Future Library, κ. Δημήτρης Πρωτοψάλτου.

Η κυρία Εύα Πολυζωγοπούλου, Επικεφαλής της Ομάδας Παιδείας, Τέχνης και Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» δήλωσε, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου: Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πιστεύει ακράδαντα στην ανάγκη να υποστηρίξουμε με όσα μέσα διαθέτουμε τις πρωτοβουλίες εκείνες και τις δράσεις που θα εξοπλίσουν με τα αναγκαία εφόδια την κοινωνία για τον εικοστό πρώτο αιώνα. Αυτή η πίστη είναι που οδηγεί το Ίδρυμα να διαθέτει πάνω από το 60% των συνολικών του δωρεών σε προγράμματα για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τις τέχνες, πολλά από τα οποία απευθύνονται στους νέους και στην δημιουργική χρήση των νέων τεχνολογιών.
Στη Συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε  το έργο, ο σκοπός, η φιλοσοφία  και το όραμα των MEDIA Labs. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και σχεδιασμός των νέων χώρων έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι, με στόχο να εγκαινιαστούν το Δεκέμβριο του 2013, πλαισιωμένοι από έναν μαραθώνιο δημιουργικών και καινοτόμων δράσεων. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, υπάλληλοι των Βιβλιοθηκών αυτών θα εκπαιδευτούν έτσι, ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν κατάλληλα τους νέους αυτούς χώρους.
 
Στην προσπάθεια αυτή του Future Library συμμετέχει και η Google. Στη Συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε η συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων, μέσα από την οποία η Google θα παράσχει τεχνογνωσία στη σχεδίαση χώρων που προάγουν την δημιουργικότητα και την καινοτομία και θα ενισχύσει την εκπαίδευση των υπάλληλων των Βιβλιοθηκών σε θέματα βέλτιστης εκμετάλλευσης του διαδικτύου και της τεχνολογίας.

"Συνεργαζόμαστε με το Future Library που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», για τη μετεξέλιξη των Βιβλιοθηκών σε σημεία αναφοράς για τις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα. Κοινό μας όραμα είναι οι Βιβλιοθήκες να γίνουν χώροι ανταλλαγής ιδεών, δημιουργικότητας, καινοτομίας και πρόσβασης στην παγκόσμια γνώση & πληροφορία", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Public Policy Manager της Google, κ. Διονύσης Κολοκοτσάς.
Ο VP της εταιρίας A&M Architects που ανέλαβε το σχεδιασμό των MEDIA Labs, κ. Αλέξανδρος Κομνηνός, αναφέρει για τα MEDIA Labs: “Το σχεδιαστικό εργαλείο επιλογής οργανώνει σε ζώνες δραστηριοτήτων, όπως studio επεξεργασίας ήχου και εικόνας, ζώνη διαδραστικής συνεργασίας και δημιουργίας, ομαδικής και ατομικής μελέτης και επικοινωνίας. Στοχεύοντας έτσι, στην ενοποίηση του φυσικού με τον ψηφιακό χώρο μέσα από άνετους, εργονομικούς και ελκυστικούς χώρους που συνεργάζονται για την υποστήριξη αυτής της ιδέας”.

Στην παραπάνω συνέντευξη τύπου  παρευρέθη ο Λεωνίδας Διαμαντής, Διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς, ενώ την ίδια ημέρα το απόγευμα οι αρχιτέκτονες της A&M Architects παρουσίασαν τα σχέδια των MEDIA Labs στους υπαλλήλους των 9 Βιβλιοθηκών, μεταξύ αυτών και των υπαλλήλων της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς Κ. Κεράστα και Ι. Βελέντζας, που θα "σηκώσουν το βάρος" της λειτουργίας του MEDIA Lab της Βιβλιοθήκης.

Οι δύο υπάλληλοι τις δύο  επόμενες ημέρες, 10 και 11 Ιουλίου, μαζί με συναδέλφους των άλλων Βιβλιοθηκών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, παρακολούθησαν εντατικό σεμινάριο με θέμα "Media Spaces: Youth Engagement".

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται το website των Media Labs του Future Library, καθώς και να κατεβάσουν εδώ το ενημερωτικό φυλλάδιο για τα Media Labs.

Και φυσικά, μπορούν πάντα να ενημερώνονται από το site της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς http://www.liblivadia.gr, ή να επικοινωνούν είτε με email vivlivad@sch.gr, είτε δια ζώσης, είτε τηλεφωνικά στο 22610.89970 ή 81340.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...