Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Οι φυλακές άνοιξαν για την Κλυταιμνήστρα

Η Μαρία Κεχαγιόγλου ντύθηκε Κλυταιμνήστρα
για την παράσταση που παρουσιάστηκε
στις Γυναικείες Φυλακές Ελεώνα 

Τη βαριά πόρτα των Γυναικείων Φυλακών Ελεώνα πέρασε η θεατρική πράξη.


Στο «Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας» στη Θήβα, η Μαρία Κεχαγιόγλου παρουσίασε, υπό μορφή αναλογίου, το αφήγημα της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ «Κλυταιμνήστρα ή το έγκλημα», που περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Φωτιές» (1936). Με αυτήν την κίνηση η πρώτη κρατική μας σκηνή συμμετείχε στη Διεθνή Ημέρα για την «Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών».

«Το θέατρο είναι (και) για να ασχολείται με εκδοχές της ανθρώπινης ύπαρξης που δεν εγκρίνουμε, αλλά νιώθουμε. Εκεί που σταματάει κανείς να δικάζει κι αρχίζει να νιώθει, εκεί αρχίζει και η τέχνη», λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού, Σωτήρης Χατζάκης.

Σωτήρης Χατζάκης και Μαρία Κεχαγιόγλου
Ο τελευταίος χαρακτήρισε την εμπειρία «συγκλονιστική». «Τι να πεις όταν αντικρίζεις 24 χρονών κορίτσια που εκτίουν ποινή ισοβίων; Ή όταν η παραβατικότητα είναι μπροστά σου έτοιμη για επανένταξη, επικοινωνία, δημιουργική ενασχόληση;».

Ο μονόλογος της Κλυταιμνήστρας έδωσε την ευκαιρία στις κρατούμενες εκπαιδευόμενες να δώσουν τη δική τους απάντηση στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, μέσα από ένα απελευθερωτικό και αυτοσχεδιαστικό παιχνίδι ρόλων που συντόνισε η ψυχολόγος του σχολείου Ιωάννα Τρεπερίνα.

Μεταφέροντας την εμπειρία του ο Σωτήρης Χατζάκης παρατηρεί ότι οι γυναίκες αυτές τάχθηκαν αναφανδόν, «αυτονόητα σχεδόν», υπέρ της Κλυταιμνήστρας. «Με το γυναικείο δίκαιο. Το δίκαιο της φύσης της γυναίκας είναι πολύ ισχυρό μέσα τους.... Πολλές φορές -αν όχι τις περισσότερες- το έργο παρουσιάζεται με ενοχοποιημένο εκ των προτέρων το πρόσωπο της Κλυταιμνήστρας. Εκείνες ήταν όλες μαζί της».

Στο τέλος οι κρατούμενες ζήτησαν από τον Σ.Χατζάκη να συνεχιστεί η δράση του «Θεάτρου κατ' Οίκων» στις φυλακές Ελεώνα και ευχαρίστησαν τη Μαρία Κεχαγιόγλου με μια αγκαλιά λουλούδια και ένα μήνυμα που έστειλαν στον κόσμο: «Κλυταιμνήστρα μας, σου ευχόμαστε να βγεις από τη φυλακή το συντομότερο. Υπομονή και επιμονή για τους στόχους και τα όνειρά σου. Δεν είσαι μόνη. Υπάρχουν και άλλες γυναίκες που ταυτίζονται μαζί σου. Να μη στενοχωριέσαι, η λογική από την τρέλα δεν απέχει πολύ...».

«ΤΑ ΡΟΔΙΝΑ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΑ»

Ενα σχολείο στη φυλακή έχει πολλούς λόγους να είναι ανοιχτό στην κοινωνία γεφυρώνοντας την απόσταση ανάμεσα στις φυλακές και την κοινότητα. Το Εθνικό Θέατρο ανταποκρίνεται σ' αυτή την ανάγκη με το «Θέατρο κατ' Οίκων», που αγκαλιάζει όλους όσοι αδυνατούν να έρθουν στις σκηνές του, μεταφέροντας κοντά τους τη θεατρική πράξη. «Εχουν αποτυπωθεί στη συνείδησή μου αυτές οι γυναίκες εκεί. Θα ξαναπάμε. Δεν θα τις αφήσουμε. Είναι μια δύσκολη λειτουργία. Θέλει μεγάλη προσοχή», υποστηρίζει ο Σωτήρης Χατζάκης, ο οποίος εξαίρει την παρουσία της ηθοποιού Στέλλας Ράπτη, ψυχής και οργανώτριας του εγχειρήματος. Σε δική της σκηνοθεσία παρουσιάζεται η παραγωγή «Τα ρόδινα ακρογιάλια» του Αλ. Παπαδιαμάντη.

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε ορφανά και μετανάστες

Ολόκληρη τη χειμερινή θεατρική περίοδο το «Θέατρο κατ΄ Οίκων» έχει αναλάβει ποικίλες δράσεις. Αναφέρουμε ενδεικτικά: Εργαστήριο στο «Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Κορυδαλλού». Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Γυναικείων Φυλακών Θήβας. Πολύπλευρη συνεργασία με τους Δήμους Αθηναίων, Χαϊδαρίου, Αγίου Δημητρίου, Δάφνης, Υμηττού και Δήμο Ζωγράφου . Συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ. Διάβαση με θεατρικά εργαστήρια και παρουσιάσεις στο πολιτιστικό τους στέκι. Διαδραστικές περφόρμανς στο ΚΕΘΕΑ Αλφα, στο «Μονορόδι» , Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών.

Ο δεύτερος κύκλος αφορά σε υποδοχή ομάδων μέσα στο Εθνικό Θέατρο, οι οποίες θα εναλλάσσονται (ομάδες απεξάρτησης, κακοποιημένες γυναίκες, ορφανά κι εγκαταλειμμένα παιδιά, μετανάστες). «Από τέτοιες εκδοχές της ανθρώπινης περιπέτειας περιβάλλεται το Εθνικό Θέατρο. Τις προσκαλούμε να μπούνε μέσα» εξηγεί ο Σ. Χατζάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...